FIFA'dan 20 milyar dolarlık plan! UEFA "Futbolun ruhu satılık değil' diyerek rest çekti
FIFA, Dünya Kupası ve diğer organizasyonları yönetecek 20 milyar dolarlık şirket kurmayı planlıyor. UEFA ise, bu plana 'Futbolun ruhu satılık değil.' diyerek sert tepki gösteriyor.
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Dünya Kupası ve diğer organizasyonlarının ticari faaliyetlerini yürütecek yaklaşık 20 milyar dolar değerinde yeni bir iştirak kurmayı ve bu şirketin hisselerinin yüzde 20'sine kadarını dış yatırımcılara açmayı planladığını duyurdu.
FIFA'nın "FIFA Forward Enterprise" adını vereceği şirket, Dünya Kupası başta olmak üzere organizasyonların ticari operasyonlarını yönetecek.
Kuruluşun kontrolü FIFA'da kalacak ancak azınlık hisselerinin satışıyla 4,2 milyar dolara kadar kaynak sağlanması hedefleniyor.
FIFA, yatırımcı grubuna girişim sermayesi şirketi Thrive Capital bünyesindeki Thrive Eternal fonunun liderlik etmesinin beklendiğini açıkladı.
SAĞLANACAK FONDA TRUMP ETKİSİ
Fonun kurucusu Joshua Kushner, ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın kardeşi. FIFA ise Jared Kushner'ın yatırımcılar arasında yer almayacağını belirtti.
Süreçte JPMorgan danışmanlık yaparken, eski Liberty Media CEO'su Greg Maffei de ticari danışman olarak görev alıyor.

FIFA: AMAÇ FUTBOLA DAHA FAZLA KAYNAK SAĞLAMAK
FIFA Başkanı Gianni Infantino, elde edilecek gelirin futbolun küresel gelişimi için kullanılacağını söyledi.
Infantino, yeni model sayesinde altyapı yatırımları, antrenör eğitimi, milli takımlar, kadın futbolu ve amatör futbol projeleri için üye federasyonlara daha fazla finansman sağlanacağını belirtti.
Plana göre üye federasyonlar altyapı ve gelişim projelerinde kullanılmak üzere 20 milyon dolara kadar tek seferlik destek alabilecek. Bu tutarın 2035-2038 döneminde 24 milyon dolara çıkarılması öngörülüyor.
FIFA ayrıca yatırımcıların yalnızca azınlık hissedarı olacağını, futbolun yönetimi, takvim, turnuvalar ve sportif kararlar üzerindeki tüm yetkinin FIFA'da kalacağını vurguladı.

UEFA'DAN ÇOK SERT TEPKİ
Plan, Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA'nın sert eleştirilerine neden oldu.
UEFA yaptığı açıklamada, FIFA'nın futbol yönetiminin asla geçmemesi gereken bir çizgiyi aştığını savundu.
Açıklamada, "Futbolun ruhu ve yönetimi alınıp satılacak varlıklar değildir. Futbol hiçbirimizin mülkü değil, FIFA'nın satabileceği bir şey de değil." ifadeleri kullanıldı.
UEFA, ulusal federasyonları, ligleri, kulüpleri, futbolcuları ve taraftarları da plana karşı tavır almaya çağırdı.
-
sacma 43 dakika önce Şikayet Etfutbol kendisi satılık, kulupler satılır, futbolcular satılır, hakemler satılır (baska ülkelere para karsılıgı mac yönetmeye gidiliyor). futbolun ruhu satılmaz demek abes olmus uefaBeğen