Gaziantep'te "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi"

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, yürüttükleri "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi" kapsamında 100 ortaokul ve lise öğrencisine fen, teknoloji, biyoloji ve kimya derslerinde gördükleri bazı konular hakkında uygulamalı eğitim verildiğini, laboratuvarda inceleme, fıstık bahçesinde hasat çalışması yaptırıldığını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 05.10.2017 11:56 GÜNCELLEME 05.10.2017 11:56 GÜNCEL
Gaziantep'te "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi"
Gaziantep'te "Fıstık Gibi Öğreniyorum Projesi"

Enstitü Konferans Salonu'nda öğrencilere ders veren Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Milli Eğitim bakanlıkları tarafından TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğünün desteğiyle yürütüldüğünü söyledi.

Bu kapsamda 2 ortaokul ve 2 liseden dört grup halinde toplam 100 öğrencinin eğitime dahil edildiğini belirten Aslan, projenin mayısta başladığını bildirdi.

Öğrencilere fen, teknoloji, biyoloji ve kimya derslerinde gördükleri bazı konular hakkında eğitim verildiğini anlatan Aslan, öğrencilerle laboratuvarlarda ve enstitü bahçesinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Aslan, "Müfredatı da göz önünde bulundurarak öğrencilerin okulda gördüğü derslere de katkı verecek şekilde eğitim etkinliği düzenliyoruz. Bitki sağlığı, bitki yetiştirme ve besleme olarak üç başlık halinde önce teorik, sonra uygulamalı ders yapıyoruz." dedi.

- "Hasat yaptılar, bölgedeki üretim alanlarını gezdiler"

Nevzat Aslan, çocukların arazi uygulamalarında fidan ve Antep fıstığı tohumları diktiğini, bunları gözlemleyerek bakımlarını yaptığını dile getirdi.

Öğrencilere laboratuvarda toprak analizi, kimya ve buralarda kullanılan temel araç gereçlerle ilgili birtakım basit uygulamalar yaptırdıklarını anlatan Aslan, "Antep fıstığında hastalık ve zararlı oluşturan birtakım mikroorganizmalar gerek laboratuvarda, gerek ağacın üzerinde gösterildi. Öğrenciler laboratuvarda mikroskopta onu inceleme fırsatı buldu. Yine biyolojik mücadele laboratuvarımız var. Orada faydalı böceğin üretimiyle ilgili kısmı görecekler." diye konuştu.

Öğrencilerle hasat şenliği yaptıklarını ifade eden Aslan, şunları kaydetti:

"Fıstık bahçesine gittik, 5-6 ağacı öğrencilerle hasat ettik. Hasatta nelere dikkat edilir, hasat edildikten sonra neler yapılır anlattık. Onları Antep fıstığı işleyen tesislere götürdük. Fıstık yetişen alanları görmeleri için Birecik ve Nizip bölgesine karayolu ve feribotla gezi düzenledik. Şu an 2 etkinliğimiz kaldı. Bunların ardından ölçme değerlendirme şeklinde sınav yapacağız. Daha sonra çocuklara katılım belgesi vereceğiz. Eğitimlerimizin öğrencilerin derslerine de dolaylı bir katkısının olmasını bekliyoruz. Çocukların böylece öğrendiklerini pekiştirdiklerini düşünüyoruz."

Projenin uygulamasını zamana yaydıklarını dile getiren Aslan, "Bitkinin gelişim dönemlerini takip etsinler istedik. Mayısta geldiklerinde fıstık ağaçları çiçek açmış, meyve yeni tutmuştu. Eylüldeki etkinlikte bu çiçeğin meyve olduğunu, toplandığını gördüler." ifadelerini kullandı.

- "İlk kez Antep fıstığı ağacına dokundular"

Eğitimlere katılan çocukların yüzde 90'ının, Gaziantep'te yaşamalarına rağmen ilk kez Antep fıstığı ağacına dokunduğuna dikkati çeken Aslan, "Apartman, site hayatında fıstığın ağaçta yetiştiğini bilmeyen, görmeyen çocuklarımız var." dedi.

Aslan, öğrencilerin eğitimden ve uygulamalardan oldukça memnun kaldığını, projeyi TÜBİTAK'a tekrar sunmayı ve kabul edilirse sürdürmeyi düşündüklerini bildirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR