Soğuğun doğal ilacı "soğan kebabı"
FERİDE PELİN İNAL - Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yeri olan soğan kebabı, gribal enfeksiyonlara karşı koruyucu etkisi nedeniyle yöre halkından yoğun talep görüyor.
ABONE OLLezzeti ve ürün çeşitliliğiyle ön plana çıkan, UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"nda yer alan Gaziantep'in önemli lezzetlerinden soğan kebabı, kış aylarında en çok tercih edilen yemeklerin başında geliyor.
Acı soğan ve etin birleşmesiyle oluşturulan, nar ekşisi, pul biber ve limonla terbiye edilen kebap, görüntüsü ve lezzetiyle dikkati çekiyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi diyetisyeni Demet Taş, soğanın bol miktarda A, B, C vitamini, fosfor, iyot ve kükürt gibi faydalı maddeler içerdiğini söyledi.
Soğanın bu yönüyle doğal antibiyotik olduğuna işaret eden Taş, "Soğanın kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yapılan çalışmalar soğanın HDL (iyi huylu kolesterol) seviyesini de artırdığını göstermiştir. Kuru soğan ayrıca vücutta antibiyotik etkisi göstererek hastalıklara karşı korur. Soğan bedenin savunma sistemini güçlendirdiği için özellikle soğuk havalarda tüketilmesi önemlidir." diye konuştu.
- "Soğan doğal antibiyotik"
Kentte 45 yıldan bu yana lokanta işleten Sakıp Çadır, Gazianteplilerin mevsime göre yöresel kebaplar tükettiğini belirterek, kışın en çok soğan kebabının tercih edildiğini söyledi.
Soğan kebabının kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu vurgulayan Çadır, şunları kaydetti:
"Kışın soğan kebabı yazın da patlıcan kebabı Gazianteplinin vazgeçilmezi. Soğan antibiyotiktir. Kışın hastalıklara karşı korur. Gaziantepli fast food tüketmez. Yöresel kebaplarını yer. UNESCO tarafından da koruma altına alınmış bir mutfak. Gaziantepli haftada en az iki gün yer. Soğan İslahiye'den olacak. Ege bölgesinin tatlı soğanı olmaz, acı soğan olacak. Tatlı soğanla et bir arada yer almaz. Nar ekşisi, pul biber, limonla terbiye yapılır, terletilir. Soğan o terbiyeyi emer. Nar ekşisi limon sağlıklı. Tere ve nane gibi yeşillikle yenilir. Bu mevsim itibarıyla yenilecek en güzel yiyecektir. On birinci aydan nisan ayının sonuna kadar tüketilir. Dışarıdan gelenler hayretle 'Soğandan yemek olur mu?' diyorlar. Yedikten sonra da vazgeçemiyorlar."
Müşterilerden Mazlum Yıldırım ise kış aylarında, soğuk havalarda grip olmamak için soğan kebabı tükettiğini belirterek, haftada en az bir defa yemeye çalıştığını kaydetti.
Murat Özdemir de Adana'dan geldiğini, ilk defa soğan kebabı yediğini ve çok beğendiğini dile getirdi.