GTB'de hububat elektronik olarak işlem görüyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde elektronik olarak ürün seneti alım satımı yapmaya yetkilendirilen tek borsa konumundaki Gaziantep Ticaret Borsasında geçen yıl 386 bin 910 ton buğday ve mısır işlemi yapıldığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.02.2018 10:47 GÜNCELLEME 13.02.2018 10:47 EKONOMİ
GTB'de hububat elektronik olarak işlem görüyor
GTB'de hububat elektronik olarak işlem görüyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bakanlıkça yapılan yetkilendirmeyle borsa bünyesinde kurulan Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) Platformu, geleneksel tarım ürünleri ticaretini elektronik ortama taşıdı.

ELÜS Platformunun, teknolojik altyapısının hazırlanmasının ardından 2016 yılının ikinci yarısından itibaren "Değerlerinizi Elüstünde Tutuyoruz" sloganıyla bölge çiftçisine hizmet vermeye başladığını ifade eden Tiryakioğlu, aradan geçen kısa sürede elektronik ticaret ağınıTürkiye'nin tüm illerini kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirtti.

Tiryakioğlu, yine bu süreçte Gaziantep'in yanı sıra Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Diyarbakır, Mardin, Aydın, Sivas, Kayseri, Yozgat, Mersin ve Çorum olmak üzere 12 ilde faaliyet gösteren 24 lisanslı depoyla sözleşme imzaladıklarını ve tüm ürün senetlerinin bu depolar aracılığıyla düzenlendiğini ianlatan Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Sözleşme yaptığımız 24 lisanslı depo aracılığıyla 2017 yılında 386 bin 910 ton buğday ve mısır ELÜS platformumuzda işlem gördü. Yaklaşık 1 milyon ton ürün kapasitesine sahip sözleşmeli depolarımızda 335 bin ton ürünse satışa hazır durumda bekliyor. 2018 yılı hedeflerimizse bu rakamların çok daha üstünde bir işlem hacmi gerçekleştirmek. Türkiye'de ELÜS hizmeti veren 9 yetkili borsadan birisiyiz. Bugün ülkemizde lisanslı depoların kapasitesi 1,9 milyon tona, şirket sayısıysa 42'ye ulaştı. Kuruluş izni alan 103 şirketin de faaliyete geçmesiyle toplam lisanslı depo kapasitesi katlanarak artacak. Bu durum ELÜS Platformumuzdaki işlem hacmimizin çok daha üst seviyelere çıkmasına katkı sağlayacak."

- Lisanslı depoculuk ve laboratuvar hizmetleri

Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Laboratuvar ve Depoculuk AŞ'nin de lisanslı depoculuk faaliyetleri kapsamında önemli görev üstlendiğini dile getirerek, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında hububat ve baklagiller konusunda yetkili sınıflandırıcılık lisansına sahip olan laboratuvarın, Güneydoğu ve İç Anadolu ile Akdeniz ve Ege bölgelerindeki 11 lisanslı depo şubesinde geçen yıl 10 bin analiz hizmeti sunduğunu bildirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR