Gaziantep'te dikkat çeken lezzet! "Kabuktan reçel mi olur?" diyenleri dinlemedi, yaptı

Gaziantep'te yaşan Reyzan Dirmilli (73), çöpe giden Antep fıstığı kabuklarını reçele dönüştürerek geri dönüşüme kazandırdı. Dirmilli, "Kabuktan reçel mi olur?" diyenlerin bile beğendiği bir reçel üretmeyi başardı.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 19.09.2026 09:35 GÜNCELLEME 19.09.2026 10:49 ÜLKE'DE BUGÜN
Gaziantep'te dikkat çeken lezzet! "Kabuktan reçel mi olur?" diyenleri dinlemedi, yaptı
Gaziantep'te dikkat çeken lezzet! "Kabuktan reçel mi olur?" diyenleri dinlemedi, yaptı

Gastronomi kenti Gaziantep'in önemli tarım ürünlerinden biri olan tescilli Antep fıstığı, kentte farklı şekillerde değerlendirilirken, Reyzan Dirmilli ise fıstığın genellikle atılan dış yumuşak kabuklarını yeniden kullanarak geri dönüşümle reçel üretti.

Kayseri'de 'dur' ihtarına uymayan sürücüye 250 bin TL ceza kesildi Kayseri'de "dur" ihtarına uymayan sürücüye 250 bin TL ceza kesildi

Nevşehir'de kahreden olay! İneğini sağarken öldü Nevşehir'de kahreden olay! İneğini sağarken öldü

Yaş fıstık olarak adlandırılan taze ben fıstığın dış kabuklarını bıçak yardımıyla ayıran Dirmilli, çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra geleneksel yöntemlerle reçel hazırlıyor.

Dirmilli'nin hazırladığı fıstık kabuğu reçeli, kendine özgü aromasıyla farklı bir kahvaltılık lezzete dönüşüyor.

Reyzan Dirmilli (73)

HEM YÖRESEL BİR LEZZET ORTAYA ÇIKTI HEM DE İSRAF AZALTILDI 

Normalde atık olarak görülen fıstık kabuklarını değerlendiren Dirmilli, hem israfın azaltılmasına katkı sağlıyor hem de yöresel ürünlerin farklı şekillerde kullanılabileceğini gösteriyor.

Hazırladığı reçelleri kavanozlara dolduran Dirmilli, bu yöntemle aile ekonomisine de katkıda bulunmayı da hedefliyor.

Antep fıstıkları kabuklarından ayrıldı.

KABUKLARI NASIL GERİ DÖNÜŞTÜRECEĞİNİ DÜŞÜNÜRKEN FİKRİ BULDU 

Taze ben fıstıkların kabuğundan geri dönüşümle reçel yapan Reyzan Dirmilli, "Kızım bize Antep fıstığı getirdi. Ağzıma attığımda onun kokusunu hissettim. Tadının da güzel olduğunu hissedince ben bundan nasıl geri dönüşüm yapabilirim diye düşündüm. Aklıma reçel yapmak geldi. Sonra oturduğum yerde bıçakla ayıklamaya başladım. Kızım ‘anne ne yapıyorsun' dediğinde geri dönüşümle reçel deneyeceğimi söyledim. Birlikte oturduk ve fıstık kabuklarını ayıklamaya başladık. İlk başta aşamalardan geçirip reçel haline getirdiğim kabukları, kavanoza koyup kızımla damadıma tattırdım. İkisi de çok beğendi. Bu ürettiğim reçeli geri dönüşüm olarak Gaziantep'e sunmak istedim. Gaziantepli vatandaşların da bunu beğeneceğini düşünüyorum. İlerleyen zamanlarda bunu bolca yapıp aile ekonomimize katkıda bulunmak istiyorum." dedi.

Fıstık kabukları reçel için kaynatılıyor.

"KABUKTAN REÇEL Mİ OLU?" DİYENLERİ DİNLEMEDİ 

Ürettiği reçelin diğer reçellerden farkını anlatan Dirmilli, "Kızım ilk başta sıcak bakmadı. 'Kabuktan reçel mi olur?' dedi. Ben reçeli denemeye karar verdim ve sonucunda çok beğendik. Bu reçeli diğer reçellerden ayıran fark, kendine özgü kokusu, menengicin reçenesinin tadını vermesi diyebilirim. Çocuklarım ve reçeli tadan herkes çok beğendi. Bu fıstık kabuğu reçelini bir kavanoz yapıp, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'i ziyarete gidip ona da tattıracağım. Kendisi çok başarılı ve çok güzel hizmetler veriyor. Fatma hanım başarılı işler yapıyor bende bu işi başarabilirim diyerek başladığım yolda geri dönüşüme örnek olabilecek bir reçel elde etmiş oldum." diye konuştu.

Fıstık reçelleri yemeye hazır.

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Esmanur Kadak

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Güzel 25 dakika önce Şikayet Et
    Aferin teyzem, yararlı bir fikir.
    Cevapla
  • okur 1 saat önce Şikayet Et
    antebin müteşebbis insanı
    Cevapla
  • Kutahyali 1 saat önce Şikayet Et
    Kadında akıl adeta fışkırıyor.
    Cevapla
  • Kızgın 2 saat önce Şikayet Et
    Çok saçma kabuk niye israf olsun? Toprağa at gübre olsun. Ayrıca şekerin ne kadar zararlı olduğu söylenirken reçelden vazgeçememizde de ayrı bir sorun.
    Cevapla
  • Seyit 1 saat önce Şikayet Et
    Geri dönüşümün ne olduğunu biliyor musun
    Cevapla
  • Argıthanılı 2 saat önce Şikayet Et
    Helal olsun Patenti alınmalı aksihalde yunan patenti alır sahiplenir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle