"Takviye gıdalar böbrekleri tehdit ediyor"
Prof. Dr. Gökhan Metin, takviye gıdaların yüksek yoğunlukta kullanmanın böbrekler için ciddi tehdit olduğunu belirtti.
ABONE OLProf. Dr. Metin, sporcuların kullandığı protein tozları ve takviye gıdaların son dönemde çok tartışılması üzerine temel beslenme ve vücudun protein ihtiyacı hakkında bilgi verdi.
Sporcunun, düzenli yaşayan birine oranla, yaptığı fiziksel aktivite, sporun süresi ve sıklığı doğrultusunda protein ihtiyacının daha fazla olduğunu belirten Metin, protein takviyelerinin kişinin yüksek dozda antrenman yaptığı zamanlarda eksiğini yerine koymak açısından faydalı olabileceğini anlattı.
''Protein ihtiyacınızı karşılamak için bunları tüketin''
Metin, ancak bu takviyelerin normal besinini alan, dengeli beslenen kişilere önerilmediğini aktararak, şöyle devam etti:
"Takviye gıdalar çok çeşitli olabilir. Takviye gıda olarak protein tozları var. Bunun yanı sıra bu proteinlerin alt ürünleri aminoasitler, yağ yakıcı L'karnitin dediğimiz maddeler ve hızlı enerji vermesi için kullanılan kreatin var. Onun dışında seçici ya da total olarak doğada her türlü vitamin ve mineral bulunuyor. Bunları içerdiği bilinen farklı bitkisel konsantreler mevcut. Bunları hap ve toz şeklinde olabiliyorlar. Yaptığı spora göre kişinin protein ihtiyacı değişir. Kas kuvvetine dayalı spor yapan bir kişinin daha fazla proteine ihtiyacı vardır. Protein ihtiyacını karşılamak için bireyin çok fazla et, süt, yumurta ve bitkisel proteinler içeren baklagiller tüketmesi gerekir."
"Ürünlerin pazarlanması kullanımı artırdı"
Prof. Dr. Gökhan Metin, günümüzde protein tozlarının kullanımının yaygın olmasının en büyük nedenlerinden birinin bu ürünleri pazarlamak adına kullanılan teknikler olduğunu belirterek, özellikle güzel bir vücuda sahip kişilerin gösterildiği reklamların bu ürünleri satmak amacıyla kullanıldığını kaydetti.Protein tozlarının hiç şüphesiz zararları olduğuna dikkati çeken Metin, "Bu ürünler çok masum gösterilmekle beraber, böbreklerin ve karaciğerin proteinlerle ilgili bütün düzenlemeleri yaptığını düşünürsek, yüksek yoğunlukta takviye gıda kullanmak böbrekler için ciddi bir tehdit" ifadelerini kullandı.
Metin, takviye gıdaların doping maddeleri içermesinin de risk yarattığını dile getirerek, ne kadar protein alınırsa alsın yeterli direnç egzersizi yapılmadığı sürece istenilen sonuca ulaşılamayacağını vurguladı.
Bireylerin beslenmesinin kişisel ve yöresel alışkanlıklara, sosyo-ekonomik düzeye bağlı olarak değiştiğini ve geliştiğini belirten Metin, sporcunun sağlıklı beslenmesi ve çok kısa sürede kilo alıp vermemesi gerektiğini anlattı.