Grip mi soğuk algınlığı mı?
Grip ve soğuk algınlık arasındaki bu 6 uyarı işaretini dikkate alın!
ABONE OLHavalar bir soğuk bir sıcak derken hastalıklar daha sık kapıyı çalmaya başladı. Birbiriyle kardeş olduğu için sık sık karıştırılan soğuk algınlığı ve grip arasında gözden kaçan farklılıkları Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Sadıkoğlu’ndan öğrendik…
Ağrı
Rahatsızlığınızı ‘Kamyon çarpmış gibi hissediyorum’ diye tanımlamaya başladıysanız dikkat! Hayatınızın ortasına soğuk algınlığı değil; sizi silkelemeye hazır bir şekilde grip girmiş olabilir. Boğaz, baş, kas ağrıları, ateş, tıkanıklık ve öksürük gibi belirtiler aniden ortaya çıkma eğilimindedir. Belirtileri 48 saat içerisinde başlar ve antiviral ilaçlarla tedaviye hemen başlanması gerekir. Yaklaşık 5 gün içerisinde daha iyi hissetmeye başlasanız da; bir hafta veya daha uzun süre halsizlik problemi yaşayabilirsiniz. Soğuk algınlığı ise genellikle daha az ağrı ve burun tıkanıklığı/akıntısıyla kendisini gösterir ve bir hafta içerisinde toparlanırsınız.
Ateş
Gripte ateş 38 derece ve üzerindedir ve çocuklarda bu ateş daha yüksek görülür. Yorgunluk ve ağrılar haftalarca sürebilir. Kronik hastalıkları olanlarda ya da bağışıklık sistemi daha zayıf olan yaşlı ve çocuklarda bu yorgunluk ve halsizlik 3 haftaya kadar sürebilir. Soğuk algınlığında ise ateş daha düşüktür ve kişi kendini birkaç gün yorgun ve halsiz hisseder. Belirtiler daha kısa sürelidir.
Baş ağrısı
Hem soğuk algınlığı hem de grip baş ağrısına neden olabilir. Ancak soğuk algınlığında görülen baş ağrısı gripten daha azdır.
Öksürük
Soğuk algınlığı ve grip, solunum yollarını olumsuz yönde etkileyen hastalıklar olduğu için öksürük her ikisinde de görülebilir. Grip, zatürre gibi akciğer enfeksiyonuna da neden olabilir. Eğer 38 derece ve üstü ateşiniz varsa, titreme, zor nefes alma, inatçı öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, sarı-yeşil veya kanlı balgam gibi şikayetleriniz söz konusuysa vakit kaybetmeden hemen hekiminize başvurun.
Kulak ağrıları
Her iki rahatsızlık da orta kulaktaki östaki tüpünü tahriş edebilir. Bu da yanma ve ağrıya neden olabilir. Aralıksız devam eden ya da aniden şiddetlenen kulak ağrınız varsa mutlaka hekiminize başvurun. Tedaviye ihtiyacı olan bir kulak enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz.