Bir kepçe çorba bir dilim ekmek demek

Haftada en fazla bir kilo vermenin uygun olacağını belirten uzmanlar, bir kepçe çorbanın da bir dilim ekmeğe denk geldiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2017 16:40 GÜNCELLEME 13.03.2017 16:40 Genel sağlık
Bir kepçe çorba bir dilim ekmek demek
Bir kepçe çorba bir dilim ekmek demek

Kış aylarında sıvı tüketiminin ihmal edildiğini, gerektiği kadar sıvı tüketilmediğini yaz aylarında ise daha çok sıvı tüketildiğini ifade eden Gözde Gence, günlük olarak herkes için 2-2,5 litre su içmeyi önerdiklerini anlattı.

Çay ve kahvenin sıvı kategorisinde bulundurulmaması gerektiğini, onların vücuttan su atımına yardımcı, “Dİüretik" etki yapan içecekler olduğunu belirten Gence, “Süt, ayran, limonata kullanılabilir, bitki çayları tüketilebilir. Gazlı içeceklerden ve yüksek kalorili içeceklerden de uzak dururlarsa daha iyi olur. Mevsim sebzeleri ve meyvelerini de sıklıkla tüketebilirler. Çünkü, kanserden korunmanın en önemli kaynağı lif posa içeriği yüksek beslenmeyi sağlayabilmek. Özellikle 5 porsiyon gün içerisinde sebze, meyve tüketirseniz kansere karşı korunma riski daha fazla. Ekmek tüketiminde özellikle beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, kepekli ekmek tüketilmeli. Kepekli ekmeğin uzun süreli kullanımı kansızlığa neden olabilir. Bir tık belki orada dikkat edilebilir. Tam buğday, çavdar ve esmer ekmekler tercih edilebilir" diye belirtti.

Ekmek yerine geçen besinler var

"Bizim için ekmek yerine geçen şeyler de var" diyen şöyle konuştu Gence:
“Bir kepçe çorba bir dilim ekmek yerine geçiyor. Ya da pilav ve makarna da ekmek yerine geçiyor. Ya da bir küçük boy patateste bir dilim ekmek yerine geçiyor. Pilav, makarna çorba ve ekmek yediğimiz zaman aslında o gün içerisindeki öğünün karbonhidrat ağırlığını arttırmış oluyoruz. Bu da kilo almamıza neden olabiliyor.

Kilo vermek için yürüyüş ya da aerobik

Düzenli fiziksel aktivite diyoruz. En önemlisi, vücut geliştirme ise amaç tabi ki düzenli bir şekilde haftada minimum üç gün kesin yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ama bu zayıflamaya yönelik bir şey ise aerobik, yürüyüş gibi birazcık daha efor sarf edebileceğimiz ve yağ yakımına yardımcı fiziksel aktiviteye yönelmeleri daha iyi olur. Örnek veriyorum, bazen yürüyüşü düşük seviyede tutmamız da yağ yakımına yardımcı olmuyor. Mesela siz düşük tempolu yarım saatin altında bir fiziksel aktivite olarak yürüyüş yaptınız o zaman vücut yağ yakımına geçmeden siz sporu bırakmış oluyorsunuz. Ama tam tersi uzun fiziksel aktiviteler, mesela 2-2,5 saat gibi bir şeyden bahsediyor isek doğa yürüyüşlerinde genelde olduğu gibi. Orada arada muhakkak bir ara öğün yapmak gerekiyor. Çünkü kas kayıplarına neden olmasın.

Kesinlikle hızlı bir şekilde kilo vermek sağlıksız

Çünkü kalbimizde kastan oluşuyor. Hızlı kilo kayıplarında genellikle sıvı kaybı ve kas kaybı olarak gözükür. Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği rakam ise, haftada yarım kilogram en fazla bir kilogram diyor. Ayda maksimum 4 kilogram gibi. Ama aşırı derece obezite de 6 kilograma kadar çıkabiliyoruz ağırlık kaybında. Tabi ki bu obezite cerrahisi gibi bir şey ise o zaman durum değişiyor. Daha hızlı bir şekilde kayıplar oluşuyor. Ona yönelik beslenme düzeni daha farklı zaten. Zayıflamak için öncelikle enerji açığı oluşturmamız gerekiyor. En önemli şey bu zaten. Tek bir besinden olağanüstü bir şey beklemesinler kesinlikle. Ben şu besinle besleniyorum sadece onunla diyet yapıyorum demek zaten sağlıksız oluyor.

Düzenli sağlıklı ara öğünlerini ve ana öğünlerini yaptıkları zaman, fiziksel aktivitelerini arttırdıklarını zaman zaten zayıflarlar. Metabolik bir rahatsızlık var mı yok mu? Tabi ki ona da bakmak gerekiyor. Çünkü bazen kilo vermememizin nedeni tiroitlerimizin yavaş çalışması olabiliyor. Ya da insülin direncimiz olması da yine kilo vermeyi zorlaştıran nedenler olabiliyor.

Özellikle diyet yaparken light ürün kullanarak zayıflamanın daha iyi olacağını düşünüyoruz. Ama light ürünlerinde genelde yağ içerikleri düşüktür. Karbonhidrat ağırlıkları normal besine göre bir tık daha yüksek olabiliyor. Örnek veriyorum, kalorisi düşük ama karbonhidrat içeriği yüksek olabiliyor. O yüzden özellikle diyet ürünler kullanırken içeriğine bakmak ve porsiyonu kısıtlamak lazım. Diyet ürünü diye sürekli onları tüketip bazen kilo alma gibi geri dönüşler olabiliyor. O yüzden o ürünleri tüketirken dikkat etmek gerekiyor"

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR