Kilo vermenin en kolay hali

Norveç’in Bergen Üniversitesi beslenme fizyolojisi uzmanı Lise von Krogh, kolay kilo vermek isteyenlere haftada birkaç kez balık yemelerini tavsiye ediyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2017 11:17 GÜNCELLEME 04.04.2017 11:17 Genel sağlık
Kilo vermenin en kolay hali
Kilo vermenin en kolay hali

Norveç'in Bergen Üniversitesi beslenme ve beslenme fizyolojisi uzmanlarından Lise von Krogh, yapılan araştırmalara göre balık içeren diyetler ile kilo vermeyi kolaylaştığını belirterek, "Kilo vermek istediğinizde, tercihen haftada bir kaç kez balık yiyin. Birden fazla araştırma, balık içeren diyetlerle daha kolay kilo verildiğini göstermektedir. Bu durum, hem morina/kod balığı gibi yağsız balık hem de somon gibi yağlı balıklar için geçerlidir” diye konuştu.

Lise von Krogh, "İspanya, Portekiz, İzlanda ve Hollandalı bir grup araştırmacı tarafından yapılan araştırmalara göre, kalori miktarı aynı olmasına rağmen balığın dahil olduğu diyetlerde kilo vermenin daha kolay olduğu görüldü. Daha sık balık yiyerek, daha kolay kilo verebilirsiniz. Bunun sebebi, balık proteinlerinde bulunan bir aminoasit olabilir. Hem yağlı balığın, hem de yağsız balığın bulunduğu diyetler ile daha kolay kilo verebilirsiniz” dedi.

Krogh, yapılan araştırmanın detaylarını şöyle anlattı:

"Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases tarafından 2009 yılında yayınlanan 'Aşırı kilolu gençler ve obez yetişkinler için 8 haftalık enerjisi azaltılmış diyette morina balığı tüketimi' araştırmasında, içinde deniz ürünü bulunmayan diyetlere kıyasla, balığın bulunduğu diyetlerde kilo vermenin daha kolaylaştığı görüldü. Araştırmanın dikkat çekici yönü, az yağ ve Omega-3 bulunan balıkla, çok yağ ve/veya Omega-3 yağ asiti bulunan balığın, diyet içinde aynı etkiyi vermiş olması. Sekiz hafta süren araştırmada 20 ila 40 yaş arasında 324 aşırı kilolu erkek ve kadın dört gruba ayrılıyor. Gruplar, sadece ayçiçek yağı kapsülleri yiyen ancak deniz ürünü yemeyen, haftada üç kez 150 gr. morina balığı yiyen, haftada üç kez 150 gr. somon balığı yiyen ve sadece balık yağı kapsülleri alan fakat deniz ürünü tüketmemiş olanlar şeklinde ayrılıyor. Araştırmaya katılanlar arasında, balık ya da balık yağı alan erkeklerin kadınlara nazaran daha iyi kilo verdikleri görülüyor. Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir”

Daha çok balık yiyen daha fazla kilo verdi

Yenilen balık miktarıyla verilen kilo arasındaki bağlantıya dikkat çeken Krogh, şu örneği paylaştı:

"International Journal of Obesity'nin 2007 yılında yayınlamış olduğu 'Genç yetişkinler için balık ve balık yağı içerikli kilo verme diyetleri' araştırmasında da, haftada 5 defa balık yiyenlerin, haftada sadece 3 defa balık yiyenlere nazaran daha iyi kilo verdikleri görülmüştür” dedi.

Balıktaki amino asit kilo vermeye yardımcı olabilir

Diyetin balık içermesi sayesinde verilen kiloların, sadece Omega-3 yağ asitlerine ya da genel olarak proteine bağlanamayacağını, sadece balık yağı kapsülleri alanların da daha iyi kilo verdiğini vurgulayan Krogh, şöyle devam etti:

"Araştırmacılar, balık içeren diyetlerin başarısının, balık proteinin sağladığı tokluk hissi ile bağlantılı olabileceğine ve balığın, özellikle morinanın "taurin” diye adlandırılan bir özel amino asitten fazlaca içermesinin önemine işaret ediyorlar. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde "taurin” ile yapılan deneylerin, henüz sebebi tam olarak belirlenemeyen bir kilo kaybı sağladığını tespit ediyorlar. Balık sağlıklıdır ve çoğu kez yağlı balığın daha fazla Omega-3 içerdiği için daha sağlıklı olduğu söylenir. Bu doğrudur, fakat yağsız balık ile kombinleyerek tüketmek, arada değiştirmek gerekir” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR