3 milletin buluştuğu ülke:Bosna Hersek gezi rehberi

Avrupa'nın kalbinde hala Osmanlı'nın izlerini taşıyan Bosna Hersek, Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatların bir arada yaşadığı, yüzyıllar boyu hoş görünün simgesi olmuş fakat büyük dünya savaşlarının da derin izler bıraktığı Balkan ülkesidir.

ABONE OL
GİRİŞ 11.07.2021 17:00 GÜNCELLEME 11.07.2021 17:00 Gezi Rehberi
3 milletin buluştuğu ülke:Bosna Hersek gezi rehberi
3 milletin buluştuğu ülke:Bosna Hersek gezi rehberi

Bosna Hersek, Boşnakların, Sırpların ve Hırvatların yaşadığı kuzeyi Bosna, güney bölgesi ise Hersek olan ve tarihinde hüzünlü hikayeler barındıran Balkanların görülmesi gereken ülkesidir. Uzun yıllar Balkanların kültür başkentliğini yapmış şehri Saraybosna başta olmak üzere keşfedilmeyi bekleyen doğal güzelliklere sahip diğer şehirleriyle gezginlerin rotalarında ön plana çıkıyor. Türk vatandaşlarından vize istemeyen Bosna Hersek'in dağlarla çevrili şehirlerinde yolculuğunuza eşlik edecek doğa harikası manzaralarla keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Bosna Hersek'te görülmesi gereken yerler nelerdir? Bosna Hersek'te ne yenir? Bosna Hersek'e ne zaman gidilir? gibi soruları merak ediyorsanız sizler için derledik.

YÜZYILLARIN KÜLTÜR BAŞKENTİ: SARAYBOSNA

 

 

Adını Osmanlı Dönemi'nde alan Saraybosna, bir vadi üzerine dağlar arasında kurulmuş Bosna Hersek'in başkentidir. Katolik Batı Roma, Ortadoks Doğu Roma ve güneyine de Osmanlı eklendiği için "Balkanların Kudüs'ü" olarak anılmaya başlanmıştır. Gezilecek yerler konusunda Balkanların en gözde şehirleri listesinde en üst sıralarda yer alan Saraybosna'da görülecek camiler, çarşılar, medreseler, hanlar ve savaştan geri kalan izlerle dolu bir sürü yapı bulunmaktadır. 

-Başçarşı

Tarihi atmosferini koruyan Başçarşı'da dükkanlar arasında gezerken kendinizi dönem dizisi setinde hissedeceksiniz. Yeme, içme kültüre özel etnik hediyelik eşya almak için çok cazip seçenekler bulabileceğiniz çarşıda çeşmeler ve saat kuleleri gibi tarihi yapıtlarla da karşılaşabilirsiniz.

Ticarette ahlak ve dürüstlükleriyle nam salmış Boşnakların sağlı sollu sıralanmış ahşap dükkanlarını gezerken bir yandan da çarşının daimi misafirleri güvercinleri besleyebilirsiniz. Çarşının girişinde bulunan Hacı Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen kentin sembolü tarihi Sebil'i de görmeden geçmeyin.

-Latin Köprüsü

1. Dünya Savaşı'nın başlangıç nedeni Avusturya Arşidükü Franz Ferdinan ve eşinin ölümüne tanık olan Latin Köprüsü, cadde boyu sıralanan rengarenk ağaçları ve altından geçen deresiyle fotoğraflarınıza romantik bir hava katacaktır. Köprünün bulunduğu caddede yan yana sıralanmış kiremit çatılı evlerin ardında görünen ağaçlık tepelere karşı bisiklet turu da yapabilirsiniz.

-Gazi Hüsrev Bey Camii

Dünyada elektriği kullanan ilk cami olan Gazi Hüsrev Bey Camii, çıplak sesle ezan okumanın hala devam ettirildiği son örnekler arasında yer alıyor.

Camide Gazi Hüsrev Bey'in isteği üzerine her öğle namazının ardından hatim indirilmektedir. Çevresinde bulunan hamamlar, türbeler, hanlar, medrese ve misafirhaneleri de ziyaret ederek tek bölgede birden fazla tarihi yapıyı görebilirsiniz.

-Saraybosna Katedrali

Bosna'nın en büyük katedrali Saraybosna Katedrali, Paris'teki Notre Dame Katedreli'nden esinlenilerek inşa edilmiştir. Saraybosna Savaşı sırasında zarar gören katedral, restore edilerek sağlamlaştırılmıştır.

Önünde Papa 2. Jean Paul'un heykeli olan Katedralin bahçesinde mezarlar ve heykeller içerisinde mekan süslemeleri görmelisiniz.

-Vrelo Bosne Milli Parkı

Ilıca bölgesinde yer alan Vrelo Bosne Milli Parkı'nda dağların eteklerinde şelaleler ve ırmaklarla doyumsuz doğa harikaları sunuyor. Bosna nehrini besleyen kaynaklarında çıkış noktasının bulunduğu parkta gök kuşağı renklerinde çiçekler ile kuş sesleri arasında doğal tünel oluşturan ağaçlı yollardan geçmelisiniz. İlkbaharda yeşile, sonbaharda ise kızıl renk cümbüşüne dönen ağaçlı yolda şahane fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.

-Umut Tüneli

Umut Tüneli ya da Hayat Tüneli olarak bilinen tünel, Bosna Savaşında Bosnalıların kente yardım taşımak ve yaralıların tedavi olması için güvenli bölgelere taşınmasına geçit olarak önemli bir görev üstlenmiştir.

Günde 8 saat çalışarak 4 ay 4 günde tamamlanan tünelde savaşın izlerine rastlayabilir ve Bosnalıların hayata açılan kapısından bir de siz bakabilirsiniz.

    

-Sönmeyen Ateş Anıtı

2. Dünya Savaşı'nda hayatını kaybedenlerin anısına inşa edilen Sönmeyen Ateş Anıtı, 1946 yılından bugüne yanmaya devam ediyor. 

MOSTAR

Bosna Hersek'in en bilinen ve en çok ziyaret edilen şehirlerinden Mostar, çok kültürlü yapısıyla, doğal zenginlikleri ve tarihi köprüleriyle turistlerin dikkatini çekiyor. Balkanların en popüler noktalarından biri Mostar'da 1 gün içerisinde tüm şehri gezebilir ve lezzetli mutfağından enfes yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

-Mostar Köprüsü

Mimar Hayreddin tarafından 9 yıllık bir çalışma sonucunda tamamlanan Mostar Köprüsü, Bosna Hersek'in en önemli yapısı. Geleneğe göre şehrin cesur erkekleri, düğün öncesi cesaretlerini göstermek için Mostar'dan atlarlarmış. Yıl içinde bazı dönemlerde hala devam ettirilen bu geleneğe denk gelirseniz heyecanlı anlara tanık olabilirsiniz.

Fotoğraf: Mustafa KALKAN- Haber7

Köprünün iki ucunda bulunan Tara ve Halebiye kuleleri, 160 askerin nöbet tuttuğu ve şehri koruduğu önemli noktalarmış. Kentin en önemli simgesi olan Mostar, 2005 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır.

-Blagay Alperenler Tekkesi

Anadolu'dan Blagay Kasabası'na gelen dervişler tarafından 600 yıl önce kurulmuş Alperenler Tekkesi, Buna Nehri'nin kaynağına kurulmuş. Osmanlı'da bölgede görev alacak devlet görevlilerin yetişmesinde kullanılan tekke, günümüzde Nakşibendi Tekkesi olarak kullanılmaktadır.

Fotoğraf: Mustafa KALKAN- Haber7

Tekkenin girişinde bulunan restoranlarda akarsudan yakalanan balıklardan yiyebilir ve tekne turuna katılarak mağara içerisini de gezebilirsiniz.

Fotoğraf: Mustafa KALKAN- Haber7

-Müslüm Bey Konağı

Mostar'da savaşın ardından geriye kalan az sayıda ki Osmanlı evlerinden biri olan Müslüm Bey Konağı, mezhen, depo,yazlık mutfağın bulunduğu klasik Osmanlı evidir. Ahşap işçiliğiyle göz alıcı görünen evde 12 oda bulunuyor.

Yerli halkın tarihte kullandığı lamba, ayna, dolaplar gibi ev eşyalarını ve giysileri merak ediyorsanız Müslüm Bey Konağı, size tüm bunları sergileyecektir.

BOSNA HERSEK'TE GÖRÜLMESİ GEREKEN DİĞER YERLER

Son Osmanlı köyü Poçitel Köyü

Bosna Hersek'in güneyinde bulunan tarihi 1300'lü yıllara dayanan Poçitel Köyü, tamamıyla taştan, Osmanlı'nın Avrupa'ya gücünü göstermek görkemli bir şekilde inşa ettiği bir köydür.

Evliya Çelebi'nin de Seyahatnamesi'nde "Poçitel Kalesi, küçük ama sağlam bir yapı. Kalede surların, kulelerin ve komutan konutunun yanı sıra ambar ve küçük bir cami de yer almakta. Kale dışında 150 hane var. Evler taş tuğla ve kiremitten yapılma. 1562'de yapılmış bir de köy camii var" sözleriyle Poçitel Köyü'nden bahsetmiştir.

Jablanica 

Bosna Hersek'in savaşın izlerini taşıyan şehirlerinden biri Jablanica, hem hikayesiyle hem de muhteşem göl manzarasıyla ziyaret edilmeden geçilmemesi gereken önemli noktalarından biri.

 

Jablinica Gölü çevresine kurulmuş bu küçük şehir, etkileyici manzaralar sunuyor. Özellikle 2 Dünya Savaşı sırasındaTito partizanlarının Nazilerin karşıya geçmesini engellemek için havaya uçurdukları Neretva Köprüsü, Jablanica'nın mutlaka görülmesi gereken tarihi eseridir. Harap hali hala korunan bu zafer simgesi köprüyü ziyaret etmişken yakınlarındaki savaş müzesini gezmeyi unutmayın.

Hüzün kenti: Srebrenica

Yakın geçmişte büyük acılara şahit olmuş Srabrenica (Srebrenitsa) kenti, bu acıların izlerini hala taşıyor. Srebrenitsa katliamında şehit edilen 8732 Müslüman Boşnağın defnedildiği Potocari şehitliğini ziyaret ederek anı defterini doldurmalı ve Bosnalıların yaşadığı derin acıya tanıklık etmelisiniz.

BOSNA HERSEK'E NE ZAMAN GİDİLİR?

Türkiye gibi dört mevsimi yaşayan bir ülke olan Bosna'da ferah ve rahat gezmek için sonbahar ve ilkbahar aylarında gitmelisiniz. Dağlık bir ülke olması nedeniyle kışları çok soğuk olan ülkede nehir ve ırmak kenarlarını gezmek zor olabilir bu yüzden kış aylarında gitmeniz uygun değildir.

BOSNA HERSEK'TE NE YENİR?

Tüm balkanlarda meşhur olmasına rağmen dillere destan Boşnak böreği, özellikle kendi memleketi Bosna'da yenmeli. Saraybosna'ya özgü olan bir tarifle Cevapi Köftesi ve içine kaşar peyniri ve kuru et koyularak kömür ateşinde pişirilen Mostar Köftenin de mutlaka tadına bakmalısınız.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR