Tekstil endüstrisinin arka sokaklarında bir gezi: Bangladeş'te görülecek yerler
Bangladeş, İslam tarihinde önemli üslerden biri olarak pek çok İslam mimarisi yapıları ve bahçeleriyle herkes tarafından bilinmeyen gizli güzelliklerden oluşturuyor. 60 kubbeli Türk camisi de turistik adresler arasında dikkat çekiyor.
ABONE OLHaber7/ Esma BALCIOĞLU
Bangladeş, dünya çapında tekstil firmalarının, ucuz iş gücü sebebiyle en çok tercih ettiği fakat birçok insanın nerede olduğunu bile bilmediği bir Güney Asya ülkesi. Bangladeş, tarihte pek çok İslam devletine ev sahipliği yapması sayesinde bu devletlerin kıymetli miraslarını bünyesinde bulunduruyor. Daha çok Hindistan'da görmeye alışkın olduğumuz İslam mimarisi örneklerinin daha minimal çalışmalarının bulunduğu Bangladeş'te bir Türk mimari eseri de tüm ihtişamı ve güzelliğiyle en çok ziyaret edilen noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. 60 kubbeli Bagerhat Tarihi Camii, Bangladeş gezinizde kalabalıklar arasında tanıdık biri gibi size sıcak bir selam verecek.
Türk pasaportunun değer gördüğü ülkelerden biri olan Bangladeş'in resmi dili Bengalce olmasına rağmen uzun yıllar İngiliz sömürgesi olması nedeniyle İngilizce de çok yaygın bir şekilde konuşulmaktadır. Dil konusunda sorun yaşamayacağınız Bangladeş'te insanların misafirperverliği sayesinde de rahat bir seyahat geçirebilirsiniz. İşte Bangladeş'e gezilecek yerler...
Shait Gumbad Cami
Bangladeş'te gezmeye ata yadigarı bir eserle başlamak çok daha anlamlı olacaktır dolayısıyla rotanızı ilk olarak Shait Gumbad Camii 'ne çevirmenizi önereceğiz. Bagerhat Camii, 60 kubbesiyle ülkenin en önemli tarihi eserleri arasında ön plana çıkıyor. 15. yüzyılda Türk General Ulu Han Cihan (Cihan Ali) tarafından inşa edilen 60 kubbeli cami, sultanlık döneminden kalma en büyük ibadet merkezi olarak biliniyor. Türk İslam sanatının eşsiz bir örneği olan Shait Gumbad Cami'nin duvarlarında Hindu motiflerine de yer verilmiş. Çevresindeki camilerle beraber çok sayıda caminin bulunduğu bölge, "Camiler Şehri" olarak biliniyor ve 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi'ne alındı.
Shait Gumbad Camii'ni ziyaret etmişken bahçesinde bulunan Cihan Ali Türbesini ve Pir Ali Türbesini de ziyaret edebilirsiniz.
Ahsan Manzil
Dakka'da Nawab Ailesi'nin resmi konutu olan Ahsan Manzil sarayı, Buriganga Nehri kıyısında pembe dış cephesiyle dikkatleri çekiyor. Daha önce sanatsal bir yapının böyle pembe bir renkle de ihtişamlı görünebileceğini tahmin etmemiş olabilirsiniz fakat Ahsan Manzil' gördüğünüzde bu fikriniz kesinlikle değişecek. Başkent Dakka'nın en önemli sembollerinden bir olan bu saray, günümüzde ulusal müze olarak kullanılıyor. Ahsan Manzil Sarayı, yalnızca başkentin değil Bangladeş'in de en çok turist ağırlayan yapısı. Saray, perşembe ve cuma günü ziyarete kapalı bu yüzden planınızı ona göre yapmayı ihmal etmeyin.
Dhakeshwari Ulusal Tapınağı
Başkent Dakka'da görmeniz gereken tarihi yapılardan bir diğeri Dhakeshwari Ulusal Tapınağı, 12. yüzyılda inşa edilmiş bir Hindu tapınağıdır. Dhakeshwari, kelimesi "Dakka Tanrıçası" anlamına gelmektedir. 4 kubbeli bir yapıya sahip bu Dhakeshwari Tapınağı, Hinduizme özgü birbirinden güzel heykelleri de bünyesinde barındırmaktadır. Tapınağın içerisi pek çok tapınak gibi karanlıktır. Ayrıca tapınakta geçmişte yaşamış ve dualar etmiş azizlerin de mezarları da bulunmaktadır.
Lalbagh Kalesi
Ahsan Manzil gibi Buriganga Nehri kıyında uzanan Lalbagh Kalesi, Bangladeş'in çok kültürlü yapısını gösteren bir Moğol komleksidir. Lalbagh, Subahdar Muhammed Azam Şah tarafından 17. yüzyılda inşa edilmiş Bangladeş'te görmeye alışacağınız kiremit renginde bir kaledir. Yapımı 10 yıl süren kale, bahçe ve mimari yapı yönünden karşılaştırıldığında kırmızı renkte mini bir Tac Mahal diyebileceğiniz bir görünüme sahip. Bangladeş'in UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde tarihi yapılarından biri olan Lalbagh, Prens Muhammed Azam Şah döneminde inşasına başlanmış fakat Prens hayattayken tamamlanamamış. Prensin oğlu Shaista Han, tahta çıktığında kalenin yapımına devam etmiş ama bu sefer de kızının hastalıktan ölmesi nedeniyle kaleyi uğursuz ilan ederek kale, yine yarıda kalmıştır.
BANGLADEŞ'E NE ZAMAN GİDİLİR?
Güneydoğu Asya ülkelerinin sıcak tropikal ikliminin görüldüğü Bangladeş, yılın neredeyse tamamında sıcaktır. Belirli dönemlerde muson yağmurlarının etkisiyle yağış oldukça artar dolayısıyla yağmur sezonunda gitmemeye dikkat etmelisiniz. Sıcaklıkların en yüksek ve yağmurun daha az olduğu Mayıs ayından Ekim ayına kadar olan süreçte Bangladeş'i ziyaret etmek en uygun zaman dilimidir. Fakat serin bir atmosferde sokaklarda dolaşmak isterseniz de Kasım ve Mart ayları sizin için doğru tercih olacaktır.
BANGLADEŞ'TE NE YENİR?
Bangladeş yemekleri, Hint mutfağından etkilenmesi sebebiyle baharatlarıyla nam salmış bir mutfağa sahiptir. Bangladeş mutfağında baharatların yanı sıra mercimek ve pirinç en çok karşılaşılan ana malzemelerdir dolayısıyla pek çok yemeği farklı pilav çeşitleriyle bir arada görebilirsiniz. Bu pilav çeşitlerinden Bangladeş'te en önemli yere sahip olanı Biryani, kil fırınlarda et, pirinç ve patatesin çeşitli baharatlarla harmanlanarak yapılır. Bangladeş'in en meşhur yemeği olarak bilinen Biryaniyi yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
Bir diğer pirinçli yemek olan Panta Bhat ise tuzda bekletilmiş pirinçlerin, biber, soğan, baharatlı patates püresi ve ekstra mezelerle sunularak hazırlandığı daha çok kahvaltıda tüketilen özel Bangladeş yemeğidir.
Baharatlı yemekler yerine tatlılara ilginiz varsa Bangladeş'in ulusal tatlısı Rasmalai'yi yemeğinizi öneririz. Bir çeşit peynir tatlısı olan rasmalai, özel bir şurup içerisinde kaynatılmış peynir toplarının tekrar koyu kıvam alana kadar sütte kaynatılmasıyla elde edilir. Tatlı soğuduktan sonra genellikle fıstıkla servis edilir.