Selçuklu'nun başkenti İznik'te gezilecek tarihi yerler

İznik'te gezilecek yerler bakımından çok zengin bir yer. Osmanlı'nın çini sanatını burayı merkez alarak geliştirdiği gerçeğini de tarihi eserlerdeki detaylardan görebiliyoruz. İşte kadim İznik tarihi yerleri gezi rehberi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.11.2021 15:29 GÜNCELLEME 03.11.2021 15:30 Gezi Rehberi
Selçuklu'nun başkenti İznik'te gezilecek tarihi yerler
Selçuklu'nun başkenti İznik'te gezilecek tarihi yerler

İznik tarihi yerleri en fazla olan gezi adreslerimizden biri diyebiliriz. Burada tarihte yolculuğa çıkılacak o kadar güzel yerler bulunuyor ki adeta bir zaman yolculuğu.  Meydanda Selçuklu zamanından hanlar kervansaraylar ve daha nice güzel tarihi binalar bulunduğu gibi ilçenin içerisinde de Osmanlı'ya ait hamam ve cami gibi tarihi yapılar kendini gösteriyor. Bu tarihi yapılar bilindiği üzere çinilerle bezeli. Selçuklu zamanında çok kullanılan çini sanatı Yavuz Sultan Selim döneminde ise altın çağını yaşamış. En iyi çini ustaları da buradan çıkmış. Mavinin her tonunu gördüğünüz bu güzel şaheserlerde süslemeler büyük titizliklerle yapılmış. İznik'te gezilecek yerler tarihi mekanlar sizlere sadece bir tarih değil sanat şöleni de sunuyor.

 

 

İlçe içerisindeki tarihi eserlerin çoğu günümüzde müze ya da bir başka amaçla kullanılıyor ve korunuyor. Ancak ağaçlar arasında yok olmaya yüz tutmuş olanları var. Orhan Gazi Hamamı zeytin ağaçları arasında tarihini kaybetmeye başlayan eserlerden biri. Çalışmaların başlatılması ve turizme kazandırılması ise çok yakın. Bu hamam Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk hamamı olarak da biliniyor. Bugün zeytin ağaçları arasında unutulması ise büyük kayıp.

 

 

İZNİK TARİHİ YERLER

Yukarıda bahsedilen İznik’in en meşhur sanatlarından biri olan çini tarihi yapıların içerisinde sergileniyor. 1. Murat hamamı bu yerlerden biri. Aynı zamanda çok eski çağlardan kalan Antik Su Yolu da herkesin gezisinde uğrak yerlerinden biri olarak bulunuyor. Tarihi zenginlikler kadar aynı zamanda doğası ile de çok beğeni toplayan bir ilçe olmayı başarıyor İznik.

1’İNCİ MURAT HAMAMI

Hamam adından bilindiği üzere Osmanlı hükümdarı 1. Murat zamanında yapılmış. İznik’te çok merkezi bir konumda bulunuyor ve herkesin kolaylıkla ulaşabileceği noktada yer alıyor. Bu nedenle çok sayıda kişi tarafından da ziyaret ediliyor. Hamam önünde çini el sanatlarını satan dükkanlar da bulunuyor. İçeride ise müze var. Müzede hamamın mimari yapısını inceleyebileceğiniz gibi aynı zamanda çini el sanatlarını da keşfedebilirsiniz. Burada kaçak yolla yurt dışına götürülen çinilerin bulunduğu müzelere dair bilgiler de verilmiş. 1. Murat Hamamı adlı haberimizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

YEŞİL CAMİİ

İznik’te meydanda bulunan Yeşil Camii adını minaresindeki yeşil çini işlemelerinden alıyor. Muazzam bir görünümü olan cami bu meydanda kendine herkesi çekmeyi başarıyor. Özellikle çinilerle süslü olan minaresi herkesi hayran bırakıyor.

Çok eskiden bu meydan bir külliye görevi görüyor ve içerisinde bulunan bu tarihi yapılar da külliyenin parçalarıymış. Ancak günümüzde bu güzel cami ibadet için kullanılıyor. Çevresindeki tarihi yapılar da farklı kişilerin yaptırdığı güzide eserler olarak bulunuyor.

ANTİK SU YOLU

Tarihte bilinen en uzun su yolu olma özeliği ile herkesi hayran bırakan bir tarihi yapı da burası. Roma Dönemi’nden kalan tarihi su yolu çok büyük bir ustalık örneği sergilenerek inşa edilmiş. Günümüzde bazı sebeplerle burada su akışı kesilmiş ancak yine de su yolunun mimarisi ve Lefke Kapısı görmeye değer tarihi yapılar. İznik tarihi yerleri içerisinde ise ilk sıralarda yer alıyorlar. İznik'in tarihi yüzü Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı  adlı haberimizden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 

İZNİK GÖLÜ SU ALTI BAZİLİKASI

İznik Gölü altında bulunan tarihi bazilika harika bir görüntü oluşturuyor. Herkesi büyük oranda etkileyen bu bazilika çok eski zamanlardan günümüze kalmış. Çeşitli rivayetlerle oluşan İznik Gölü bu bazilikayı da içine almış ve su altı arkeolojisinin bir parçası olmayı başarmış.

İZNİK AYASOFYA CAMİİ

İznik'te tüm güzelliği ile bulunan Ayasofya Camii binlerce yıl öteden günümüze geliyor. Birçok kez tahribata uğrayan ve önceden kilise olan tarihi yapı şimdi ise Osmanlı ve Selçuklunun derin izlerini taşıyor. Roma Dönemi'nden dahi izleri cami içerisindeki müze bölümünde bulmak mümkün. İznik Ayasofya Camii  haberimizden daha detaylı iblgi alabilirsiniz. 

İZNİK NEREDE?

İznik Bursa’nın bir ilçesidir. Adını da verdiği İznik Gölü’nün doğusunda bulunan ilçe tam bir tarih kitabı gibidir. Bursa şehir merkezine ise 76 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

İZNİK’E NASIL GİDİLİR?

Özel araç ile İznik’e ulaşmak için Bursa’dan İznik istikametini takip etmek yeterli olacaktır. Bunun dışında bursa şehir merkezinden de otobüs ve minibüsler sizi ilçeye götürecektir. Bunlardan birini tercih edebilirsiniz. Ayrıca İstanbul’dan feribot ile ulaşmak da mümkün.

İZNİK GEZİSİ İÇİN NE KADAR SÜRE GEREKİR?

İznik’in güzel tarihi adreslerini ve diğer gezi adreslerini gezmek için bir gün yeterli olacaktır. Konaklamaya da gerek kalmaz. Ancak günün yorgunluğu ile yola çıkmak istemezseniz bir yerde konaklayabilirsiniz. Tavsiyemiz bütün gün güzel bir gezi ile gezdikten sonra dönmeniz olacaktır.

Gezelim.com Resmi Sosyal Medya Hesapları

Instagram ve Twitter: @GezelimSeyahat

Facebook: Gezelimcom

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR