Hayatına dokunan hayırseverle yarım asır sonra buluştu
VEYSEL KARA - Gümüşhaneli 80 yaşındaki Saim Turan, çalıştığı Almanya'da kendisine gelen yerel gazetede gördüğü haber üzerine kimliğini gizleyerek maddi yardımda bulunduğu engelli Kerim Olgun ile 46 yıl sonra bir araya geldi.
ABONE OLTuran, işçi olarak gittiği Almanya'da 1971 yılında memleketi Gümüşhane'den gönderilen yerel gazetede, kolları olmayan 12 yaşındaki engelli Kerim Olgun'un fotoğrafını gördü.
Engelli öğrencinin durumundan etkilenen Turan, Torul Kaymakamlığı ile iletişime geçerek Olgun'un durumunun gerçek olup olmadığını sorup fotoğrafını istedi.
Kaymakamlığın onayının ardından yaz tatili için 1972 yılında Gümüşhane'ye gelen Turan, okula giderek Olgun ile tanıştı. Turan, Olgun'un engeline rağmen okuma ve yaşama azmini görünce kendisine yardımda bulunmaya karar verdi.
Turan, bir banka şubesine, Olgun'a her ay belirli miktarda ödenmesi şartıyla eğitim hayatını tamamlayabileceği kadar para yatırdı.
Öğretmenleri aracılığıyla kendisine kimin yardım ettiğini öğrenen Olgun, ayaklarını kullanarak Turan'a minnetini ifade eden mektup yazdı.
Eğitimini tamamlayarak avukat olan Kerim Olgun, mektubunun ardından bir daha iletişim kuramadığı Turan'ın yazdığı "Hayatım" adlı kitaptan bir yakını sayesinde haberdar oldu.
Olgun, kitaptan yola çıkarak izini sürdüğü Saim Turan'ın Gümüşhane Devlet Hastanesinde tedavi gördüğü bilgisine ulaştı.
Bunu üzerine Olgun, meslek hayatını sürdürdüğü Ankara'dan memleketine gelerek hayırsever Turan ile hastane odasında görüştü.
- "46 yıl sonra ilk defa görüştük"
Saim Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatı boyunca hiç unutamayacağı bir anı yaşadığını söyledi.
Kerim Olgun'un durumundan yıllar önce bir gazetedeki haber üzerine bilgi sahibi olduğunu anlatan Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendisinin durumundan çok etkilendim. Torul'da bir bankaya gidip her ay kendisine belirli miktarlarda ödenmesi için eğitim hayatının bir kısmını bitirecek kadar para yatırdım. Yalnız kesinlikle benim olduğumu bilmemesini istedim ama o bir şekilde öğrenmiş. Sonrasında bana bir mektup yazmıştı aynı yıl. Onun dışında 46 yıl sonra ilk defa görüştük. Benim hayatımda büyük bir iz bıraktı."
Turan, Kerim Olgun'a "İnsanlığın kıymetini seninle tanıştıktan sonra öğrendim. Her iyi davranışın hayatımda etkisi olmuştur. Seninle olan ilişkim hepsini gölgede bıraktı." dedi.
Bugünden sonra Kerim Olgun'un hayatındaki en yakın insanlardan birisi olacağını belirten Turan, bu hikayenin insanlara örnek olmasını diledi.
- "Benim için çok değerli birisini buldum"
58 yaşındaki Kerim Olgun da ortaokula başladığında bir öğretmeninin kendisinden fotoğrafını isteyerek gazetelere gönderdiğini anlatarak, bunun üzerine durumunun gazetelerde haber olduğunu söyledi.
Saim Turan'ın kendisi için bankaya para yatırdığını okul müdüründen öğrendiğini, aynı yıl kendisine ayaklarını kullanarak mektup yazdığını anlatan Olgun, "O para bana lise eğitimim bitene kadar yetti. 46 yıl boyunca da bunun dışında hiçbir iletişimimiz olamadı." diye konuştu.
Olgun, zaman zaman kendisine yardım eden Turan'a ulaşmak için çabaladığını belirterek, "Öğretmen yeğenim kütüphanede Saim ağabeyin 'Hayatım' adlı kitabını karıştırırken benimle ilgili olduğunu anlamış. Benimle ilgili nüshaları bana gönderdi. Tanıdığımız insanları devreye sokarak kendisine ulaşmaya çalıştım. Benim için çok değerli birisini buldum. Manevi açıdan çok önem verdiğim bir insan." dedi.
Turan'ın hayatında bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Olgun, "İnsanın sevilmesi, önemsenmesi; yaşama azmini, mücadelesini güçlendiriyor. Saim ağabeye mektubu ayağımla yazdım ama şimdi yazamıyorum. Yaşlandım. O mektupla şükran ifade etmek istemiştim. Ayrıca çok önem verildiğimi bildiğim için kendime güvenim arttı." ifadesini kullandı.