Türkiye evlatlarını uğurluyor

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden işçiler memleketlerinde toprağa veriliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2014 18:38 GÜNCELLEME 15.05.2014 19:07 GÜNCEL
Türkiye evlatlarını uğurluyor
Türkiye evlatlarını uğurluyor

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında yaşamını yitiren işçilerden 11'inin cenazeleri, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı cenaze namazından sonra toprağa verildi.

Ayhan Avcı, Sedat Toprak, Ahmet Avcu, İsmail Şengül, Cengiz Çantal, Hayri Türker, Emrah Çakır, İsmail Gezer, Mustafa Çalı, Emin Mazı ve Bilal Malkoç'un cenazeleri, yakınları tarafından Savaştepe Belediyesi Soğuk Hava Deposu'ndan alınarak evlerinin önlerine götürüldü. Cenazeler, helallik alınması ve dua edilmesinin ardından Zafer Meydanı'na taşındı.

Alanda toplanan işçilerin aileleri ve yakınları, cenazelerin getirilmesi sırasında gözyaşlarına hakim olamadı.

"Bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz"

Törende helallik alınmasından önce konuşan Görmez, bu madencilerin, emek ve alın teriyle helal rızk peşinde koşmanın ne kadar mübarek olduğunu ve haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü olduğunu öğrettiğini söyledi.

Görmez, ateşin sadece madende yaşamını yitirenlerin değil herkesin evine düştüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hatta az önce yolda gelirken Azerbaycan'dan, Kosova'dan, Saraybosna'dan diyanet işleri başkanları aradı, 'Ateş, bizim de evlerimize düştü. Yarın bütün cuma namazlarında, bütün camilerimizde kardeşlerimize dua edeceğiz. Başka ne yapabiliriz hocam?' diye sordular. Onun için bu ateş sadece sizin acınız değil, bilin ki bütün milletimizin ortak acısıdır. Yüce Rabbimiz, bu kardeşlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı, hayatın bütün çilesini birlikte paylaştığı eşleri hanımefendilerin kalplerine sabır, metanet, sekinet lütfetsin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin varlık sebebi olan annelerine, babalarına Yüce Rabbimiz, Eyyub'un sabrını lütfetsin, kalplerine huzur ve sekinet versin. Bu kardeşlerimizin, gençlerimizin, evlatlarımızın geride bıraktığı çocuklarına, gençlerine Yüce Rabbimiz, sıhhat, selamet içinde uzun ömürler lütfetsin. Bugün bizim onlara karşı en büyük vazifemiz; onları dualarla, salavatlarla, namazlarla ebediyete uğurlamaktır. Bugün onlara karşı en büyük görevimiz; onların geride bıraktığı yaralı eşlerine, annelerine, babalarına, çocuklarına, yavrularına teselliler sunmak, onların acılarını yürekten paylaşmaktır."

Madencilerin manevi hatıralarına gölge düşürecek her türlü davranıştan uzak durulması gerektiğini anlatan Görmez, onların dualarla ebediyete uğurlanmasını istedi.

İslam dinine göre "ölüm" kavramına değinen Görmez, şunları kaydetti:

"Ne mutlu bize ki bu gibi hallere düştüğümüzde, başımıza musibetler, afetler geldiğinde, Rabbimize sığınacak iman gibi bir hazinemiz var, (Biz Allah'tan geldik, Allah'a gideriz) diyecek bir imanımız var. Allah'a hamdolsun biz öyle bir inancın mensuplarıyız ki bizim inancımızda ölmek yok olmak değil, ebediyete gitmek, Rabbimizle vuslat, cennet ve cemaliyle karşılaşmak, sonsuzluktur. Onun için hep birlikte diyoruz ki (Biz ondan geldik, hep birlikte ona gideceğiz) Yüce Rabbimiz, her birine rahmet eylesin. Yüce Rabbimiz, mekanlarını cennet eylesin. Aslında bizim, onların şehadetlerine ihtiyacımız var. Onların bizim şehadetlerimize ihtiyaçları yok çünkü onlar, çocuklarının helal rızkını temin etmek için yerin altında can verdi. Aslında imkan olsa da biz onlara haklarımızı helal ettirsek, onlar bize, milletimize haklarını helal etse. En büyük umudumuz o."

8 işçinin cenazeleri yan yana toprağa verildi

Görmez tarafından öğle vakti ayrı ayrı kıldırılan cenaze namazlarına, CHP Balıkesir Milletvekilleri Haluk Ahmet Gümüş ve Namık Havutça, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, AK Parti İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve binlerce vatandaş katıldı.

Daha sonra araçlara konulan cenazelerden 8'i, Makbule Mezarlığı'na taşınarak yan yana toprağa verildi. Diğer 3 cenaze ise ilçedeki başka mezarlıklarda defnedildi.

Faciadan 4 gün önce işe başlamıştı

Faciada hayatını kaybeden işçi İbrahim Sungur'un (34) cenazesi, Tavşanlı Belediyesine ait cenaze nakil aracıyla Soma'dan alınarak Tavşanlı ilçesine bağlı Elma Ağacı köyündeki evine getirildi.

Sungur'un Türk bayrağına sarılı cenazesi, duaların ardından Elma Ağacı Köyü Camisi'ne götürüldü. Sungur için öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazına, ailesi, yakınları, Tunçbilek Belde Belediye Başkanı Agah Aşkın, ilçe kaymakamlığından yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Daha sonra köy mezarlığına kadar omuzlarda taşınan Sungur'un cenazesi, buraya defnedildi.

Evli ve Ali (3 aylık) ile Oğuz (3) adlı iki erkek çocuğu bulunan Sungur'un, kazadan 4 gün önce Soma'daki maden ocağında çalışmaya başladığı öğrenildi.

"Helal rızkın ne kadar kutsal bir şey olduğunu öğrettiler"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin alın terinin, helal rızkın ne kadar kutsal bir şey olduğunu öğrettiğini belirterek, "Aynı zamanda emeği sömürmenin, haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü bir şey olduğunu da öğrettiler" dedi.

Görmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden faciasında hayatını kaybeden 282 kişinin dualarla, salavatlarla ebediyete uğurlanması gerektiğini, geride bıraktıkları annelerinin, kardeşlerinin, eşlerinin acılarının da paylaşılması gerektiğini, bütün milletin bu acıyı paylaşıyor olmasının da en büyük teselli olduğunu söyledi.

Görmez, şöyle dedi:

"Aslında bugün ebediyete uğurladığımız, yerin altında can veren kardeşlerimiz bize iki büyük mesaj vererek, iki şeyi öğreterek gittiler. Birincisi emeğin, alın terinin, helal rızkın, helal kazancın ne kadar mübarek olduğunu, ne kadar kutsal birşey olduğunu öğrettiler ama beraberinde birşey daha öğrettiler. Aynı zamanda emeği sömürmenin, haram lokmanın, kul hakkına tecavüzün ne kadar kötü bir şey olduğunu da öğrettiler. Onun için ben şahsen bu kardeşlerimizi, kendi çocukları için yer altında rızıklarını temin ederken öldükleri için Allah'ın şehit kullarıyla birlikte haşrolmalarını diliyorum.

Eşlerine, çocuklarına, annelerine, babalarına başsağlığı diliyorum. Ve şunu bilsinler ki ateş sadece Soma'ya, onların evlerine düşmedi. Ateş aynı zamanda ülkemizde yaşayan her insanın kalbine, evine düştü. Bu acıyı milletçe paylaşıyor olmamız en büyük tesellimizdir."

Cuma hutbesinde değinilecek

Prof. Dr. Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ekiplerinin vefatların olduğu her ilçede olduğunu hatırlattı.

Cuma hutbesinde emek uğruna, helal lokma uğruna verilen mücadelenin anlatılacağını vurgulayan Görmez, "Yarın sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada, Türk cumhuriyetlerinde, Balkanlarda, yurt dışındaki millet varlığımızın olduğu yerlerdeki bütün camilerde bir tek konu var. O da bu kardeşleremizle acıları paylaşmak, onlara dualarımızı iletmek ve Cuma hutbesinde de onların konumunu, onların bu emek uğruna, helal lokma uğruna verdikleri mücadeleyi de ifade etmiş olacağız" diye konuştu.

11 işçi Kınık'ta toprağa verildi

Maden faciasında ölen işçilerden 11'inin cenazeleri de Kınık'a bağlı Elmadere mahallesinde toprağa verildi.

Kütahya

Hayatını kaybeden Mustafa Elibol'un (47) cenazesi Kütahya''nın Emet ilçesine bağlı Dereli köyünde, Halil Koca'nın (51) cenazesi ise Yarış köyünde defnedildi.

Balıkesir

Maden faciasında 30 yaşında hayatını kaybeden işçi Ramazan Savaşan'ın cenazesi, Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde toprağa verildi.

Erzurum

Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçisi Şemayil Aktaş, memleketi Aşkale ilçesinde toprağa verildi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR