Yeni kimliklerle o dert bitiyor

Artık ‘Kimliğim kaybolursa ne yapmalıyım?’ sorusunu sorarken endişeniz biraz daha azalacak. Sebebi ise yeni kimlikler...

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2014 06:44 GÜNCELLEME 24.12.2014 14:49 GÜNCEL
Yeni kimliklerle o dert bitiyor
Yeni kimliklerle o dert bitiyor

İş bulma ümidiyle gittiği İstanbul’da kimliğinin çalınması sonucu, dolandırıcılar tarafından konfeksiyon ustası Şadi Vakkas İşçi adına kayıp kimliği kullanılarak kendisinden habersiz şirketler kuruldu. İşçi’ye toplamda 30 milyon lira borç çıkarıldı. Talihsiz adamın başına gelenler vatandaşı korkuttu. Haberi okuyan vatandaşların aklında ‘benim kimliğim kaybolursa ne yapmalıyım?’ sorusu oluştu. İşte bu sorunun cevabını hukukçular verdi. 

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avukat Kemal Öztürk, “Kimliğini kaybedenler eskiden karakola giderek durumu bildirmek zorundaydı şimdi böyle bir zorunlulukları yok. Nüfus Müdürlüğü’ne gidip kimliğimi kaybettim demeniz yeterli” diyor.

Özdemir ayrıca adına habersiz olarak kurulmuş şirketin borçları yüzünden icra gelen vatandaşın 5 ila 7 gün arasında değişen icra itiraz süresini geçirmemesi gerektiğini ifade ediyor.

BULUNAMIYORLAR

İsmine şirket kurulmuş olan insanların ‘sinir bozucu’ bir mahkeme sürecine de muhatap kaldıklarını belirten Özdemir, “Vatandaşın ismine şirket kuran dolandırıcıları bulmak maalesef mümkün olmuyor. Bu şahıslar sahte isimlerle borçlandıkları için gerçek kimlikleri ortaya çıkarılamıyor” diye konuştu.

ÇOK İŞLEM ÇOK DELİL

Avukat Zafer Tunca, ise kimliği çalınan veya kaybolan kişilerin ilk etapta gazeteye ilan vermesi gerektiğine dikkat çekerken, daha sonra da nüfus müdürlüğüne giderek kayıt beyanında bulunması ve nüfus kağıdını yenilemesi gerektiğini belirtti. Son olarak karakollara gidip kişinin kaybolan nüfus kağıdı üzerine tutanak tutulması yönteminin de sağlam işlem yapılması bakımından gerektiğini dile getiren Tunca, tüm bu yapılan işlemlerin delil olarak sayılacağını ve nüfus kağıdının kaybolmasının ardından olası davalarda kişinin elini güçlendireceğini kaydetti.

YENİ KİMLİK YENİ DÜZEN

Uzmanlara göre sahte kimlikle şirket kuran şahıslar nüfus cüzdanı üzerindeki fotoğraflarla oynama yaparak şirketler kuruyor. 2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kişilerin bütün bilgileri kimliğin üzerindeki çip de olacak. Böylece fotoğraf sahtekarlığı yaparak masum insanların kimlikleriyle şirket kuran dolandırıcılar bunu yapamayacak.

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • fatih eker 9 yıl önce Şikayet Et
    kimlikleri değiştirip buradan para kazanacağız deyin siz şuna
    Cevapla
  • güçlü türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    Hele şükür yok ikametgah yok nufus sureti yok muhtarlık yokyahu TC vatandaşıyım her belgem cipli nufus kağıdında olmalıki kim olduğumu kanıtlıyım, HA SAYIN YETKİLİLER.Cipli nufus kağıtları takip etmek suçluları yakalamak nerde olduklarını çok kolay olacak.ama sistemi işletecek akil insanlar lazım.savcılarda cürümlünün suçmahalindemi bilecek.
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    şu zamanda kameraların olduğu dönemde bulunamıyorsa polis çalışmıyor demektir..borç alma gününe geri dönülerek ve miktara bakılarak pek ala tahmin edilebilir,takip sonucu,iş yerine girişi,geçmiş kamera kayıtları ile ..yani çok yolu var bunun yeterki istenilsin..polis yetişem,iyorsa bu işlere ABD de olduğu gibi özel bürolar kurularak bulma yolunada gidilebilir..ücret karşılığı,bulamazsa parasınıda alamayacak..
    Cevapla
  • mustafa 9 yıl önce Şikayet Et
    imzalar, parmak izleri veya kamare kayıtları hiç mi yok
    Cevapla
  • vatandaş 9 yıl önce Şikayet Et
    ne kimlikmiş arkadaş. 10 sene oldu hala çıkacak. hala haber başlıkları müjde yeni kimlikler seneye diyor :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR