Nusret, 100 yıl önceki rotasına çıkıyor

Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin 100 yıl önceki rotasını kullanarak, temsili mayın dökme seyri yapacak.

ABONE OL
GİRİŞ 05.03.2015 12:33 GÜNCELLEME 05.03.2015 12:33 GÜNCEL
Nusret, 100 yıl önceki rotasına çıkıyor
Nusret, 100 yıl önceki rotasına çıkıyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma etkinliğinde, TCG Nusret gemisi, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin rotasını kullanarak, temsili mayın dökme seyri yapacak.

Nusret mayın gemisi, Erenköy Koyu'na 8 Mart 1915'te döktüğü mayınlarla Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişti.

8 MART'TA TEMSİLİ MAYIN DÖKECEK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Nusret (N-16) gemisi de Nusret mayın gemisinin, 100 yıl önceki rotasını kullanarak, 8 Mart'ta, Çanakkale'de temsili mayın döküş seyri icra edecek.

Çanakkale Deniz Müzesi iskelesinden saat 06.30'da başlayacak temsili mayın dökümünün ardından Ocean, Bouvet, Goliath ve Irresistible batıklarının bulunduğu mevkilere geçilecek.

TCG Nusret, daha sonra, Çanakkale Şehitler Abidesi önünde Birinci Dünya Savaşı ve Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen askerlerle Atılay ve Dumlupınar şehitlerini selamlayacak.

Anma etkinliği kapsamında, Çanakkale Erenköy Koyu açıklarında dalgıçlar tarafından denizaltına plaket bırakılacak ve denizaltında bayrak açılacak.

SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Asıl adı "Nusrat" olan Nusret mayın gemisi, 1911'de Almanya'da inşa edildi. 1913'te Osmanlı donanmasına alınan gemi, 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkisi Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında Erenköy'deki Karanlık Liman'a 26 mayın bıraktı.

Nusret'in döşediği mayınlar, İngiliz donanmasına ait Irresistible ve Ocean gemileriyle, Fransız donanmasına ait Bouvet zırhlı gemisini boğazın karanlık sularına gömdü. Bu mayınlar, Çanakkale harekatının kaderini değiştirdi ve Nusret'e dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırdı.

Nusret, 1955'te terhis edildikten sonra, 1962'de özel kişilerce satın alındı ve Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak kullanıldı. Ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle terkedilen gemi, 1990'da Mersin Limanı'nda battı.

Bir grup gönüllü tarafından 1999'da su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003'te Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi.

Nusret gemisinin aynısı 2011'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilerek sergilenmek üzere Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına götürüldü. Geminin flaması da İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunuyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR