Oy nasıl verilir? Oy nasıl kullanılır? SEÇİM 2015

1 Kasım 2015 milletvekilliği genel seçimlerinde oy nasıl kullanılır? Nerede oy kullanacaksınız? tüm bu bilgileri ve detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 01.11.2015 08:36 GÜNCELLEME 01.11.2015 08:37 GÜNCEL
Oy nasıl verilir? Oy nasıl kullanılır? SEÇİM 2015
Oy nasıl verilir? Oy nasıl kullanılır? SEÇİM 2015

Oy nasıl kullanılır? 1 Kasım 2015 seçimleri oy nasıl verilir? Vatandaş oy kullanırken nelere dikkat etmeli? Türkiye için hayati bir öneme sahip olan bu seçimde oyunuzun geçersiz olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Peki oy nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Oy kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Hatalı oylar, seçimin sonucunu doğrudan etkileyebilecek. Özellikle ilk kez oy kullanacak milyonlarca genç seçmen için konu daha da önem kazanıyor. Peki, oyumuzun boşa gitmemesi için nelere dikkat etmeliyiz?

OY VERME SAATLERİ

Seçmenler, tüm yurtta, 1 Kasım Pazar günü 08.00 - ­17.00 saatleri arasında oy verecek. Saat 17.00'ye geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacak.

MÜHRE DİKKAT

Oy kullanacağımız “birleşik oy pusulası ve zarflar çok önemli. Sandık kurulu başkanından alınan zarf ve pusulaların üzeri dikkatle incelenmesi. Öncelikli olarak; zarfın üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” yazısının bulunduğu sandık kurulu mührü ve filigramının yer alması gerekiyor. Yoksa oyunuz boşa gider. Ayrıca zarf ve pusula üzerine herhangi bir yazı, işaret, parmak izi varsa, oyların geçersiz sayılmasına neden oluyor.

OY KULLANMA

Sandık başkanından pusula ve zarfı alırken, yazılı veya evet mührü yazılmış olmadığını kontrol edin. Tarafınıza görevliler tarafından verilecek stampa ve mühürle oy vermek için kullanılan paravanın arkasına geçin ve kimi istiyorsanız, o parti ya da bağımsız adayın isminin altındaki yuvarlak boşluk alana bastırın. Net şekilde çıktığını gördükten sonra mürekkebin kurumasını bekleyin ve mührün geldiği yer dışarıda kalmayacak şekilde, düzgünca katlayarak, zarfa yerleştirin. Paravandan çıkın ve oyunuzu sandığa atın.

YIRTMAYIN

Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları da geçerli kabul edilmeyecek. Ayrıca bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde evet ya da tercih mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan oy pusulaları da geçersiz sayılacak.

SADECE ZARF VE OY

Yüksek Seçim Kurulu, zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak. Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında oy pusulasının yırtılması, bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması durumunda oylar geçerli sayılacak. Herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapılmadığının anlaşılması durumunda, bu oy geçerli kabul edilecek.

MÜHRÜ TAŞIRMAYIN

Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle evet mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mührü izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi halinde de pusula geçerli olacak. -Bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "evet" mührünün sadece iki parti alanını ayıran çift çizgili bölgeye taşmış olması durumunda oy geçerli sayılacak. Başka bir siyasi partinin veya bağımsız adayın alanına taşmamak kaydıyla bir siyasi partinin alanına birden çok evet mührü basılması halinde de oy geçerli kabul edilecek.

ÖNCELİKLİLER

Hamile, hasta, engelli ve yaşlı seçmenler kuyrukta bekletilmeden oy kullandırılacak. Seçmenler cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek. Bu tür cihazlar kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilecek.

Oy kullanacağım yeri nasıl öğrenirim? YSK seçmen sorgulama

Seçmen 1 Kasım seçimlerinde nerede oy kullanacağını merak ediyor. YSK seçmen sorgulama sistemi internet üzerinden erişime açıldı. 1 Kasım seçimlerinde nerede oy kullanacağınızı haberimizde yer alan YSK seçmen sorgulama ekranından öğrenebilirsiniz. 

YSK SEÇMEN SORGULAMA

1 Kasım seçimlerine 2 hafta kala YSK seçmen sandık sorgulama sistemini erişime açtı. YSK'dan yapılan açıklamaya göre seçmenler ysk.gov.tr internet sayfasından 1 Kasım'da nerede oy kullanacağım? Seçmen sandık numaram ne? sorularının yanıtlarına ulaşabilecekler.

SEÇMEN SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

1 Kasım'da oy kullanacak olan seçmenler sandık numarası sorgulaması yapması için ysk.gov.tr adresine girmeleri gerekiyor. Bu sayfada yer alan 'Nerede oy kullanacağım' linkini tıklayan seçmenler aşağıdaki sayfaya ulaşacaklar. YSK seçmen portalına kişisel bilgilerini giren seçmenler 1 Kasım'da oy kullanacakları sandığa ilişkin bilgileri çıkan ekranda görebilecekler.
 

MUHTARLIKLARDAN DA ULAŞILABİLİR

Sandık sorgulama işlemini online yapmak istemeyen seçmenler ise bağlı bulundukları muhtarlıklarda askıya çıkarılan listelerden sandık bilgilerine ulaşabilirler. 

Oy verirken kaç sandık olacak? Oyunuzu nasıl kullanacaksınız?

1 Kasım’da gerçekleştirilecek olan seçimler, Genel Seçim olacağı ve yalnızca milletvekili seçimi yapılacağı için tek pusula ve tek sandıkta oy verme işlemi tamamlanacak. Seçim görevlileri tarafından size verilecek olan oy pusulası ve zarfla birlikte YSK tarafından hazırlanan seçim kabinine girilecek. Kabinde bulunan mühürle tercih ettiğiniz siyasi partinin veya bağımsız milletvekilinin hemen altında bulunan yuvarlak alan işaretlenecek.

Daha sonra oy kullanılan pusula, görevliler tarafından verilen zarfa koyularak kabinden çıkılacak. Eldeki zarf ise seçim yetkililerinin göstereceği sandığa atarak oy verme işlemi tamamlanacak.

1 Kasım önlemi: Toplu oy kullanılmayacak

Ağrı ve Kars'ta, 1 Kasım Pazar günü yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin güvenlik tedbirleri arttırıldı.
Ağrı Valisi Musa Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimin güven  içinde yapılabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. 
Vatandaşların özgür iradeleriyle oy kullanabilmeleri noktasında bir  önceki seçimde yaşanan olumsuzluklara izin verilmeyeceğine dikkati çeken Işın,şunları kaydetti: 

 "Vatandaşın özgür iradesi ile oy kullanması için gerek muhtarlara  gerekse sandıkta görevli kişilere gerekli uyarılar yapılmıştır. Bir önceki  seçimde toplu oy kullanma, başkalarının yerine oy kullanma ve vatandaşı  yönlendirme gibi durumlardan dolayı Doğubayazıt'ta 24, Patnosilçesinde ise 31  sandık başkan ve görevlileri hakkında soruşturma açılmıştır. Bu seçimde bunun  tekrarlanmaması için gerekli tedbirler alınmıştır. Ayrıca, terör örgütü PKK ve uzantılarının, vatandaşı hiçbir şekilde  tehdit edememeleri için ekstra tedbirler alınmıştır. Umuyorum ki bu sefer  vatandaşın kendisi oy kullanacak. Onun yerine başkası oy kullanmayacak. Toplu oy  kullanılmayacak. İnşallah 1 Kasım'da hiçbir sıkıntı olmadan vatandaşlarımız,  vatandaşlık görevlerini yerine getireceklerdir." 
  
Kars'ta seçim güvenliği çalışmaları tamamlandı 
 
Kars Valisi Günay Özdemir de seçimin güven içinde yapılabilmesi ve  vatandaşların hür iradelerinin sandığa yansıyabilmesi amacıyla hem şehir  merkezinde hem de ilçeler ve köylerde her türlü güvenlik tedbirinin alındığını  anlattı. Seçimleri gerçekleştirme sorumluluğunun Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK)  ait olduğunu, kendilerine ise seçimin güvenliğini temin etme görevinin düştüğünü belirten Özdemir, şunları dile getirdi: "Vatandaşımız rahat olsun. Vatandaşlarımız kesinlikle vicdanlarını  dinleyerek oy kullansınlar. O konuda kendilerini herhangi bir şekilde rahatsız  eden olursa, bize ulaşıldığı zaman gereğini daha önce yaptığımız gibi, yine aynı  şekilde yapacağız. (Olumsuzluklara) Kesinlikle müsaade edilmeyecek. Bu konuda,  biz her zaman demokrasinin ve vatandaşımızın güvenliğinin yanındayız." 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR