Katil arılar yine ortaya çıktı!

Bursa ve Yalova’daki kestane ağaçlarına zarar veren gal arıları ile biyolojik mücadele başlatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.06.2016 13:51 GÜNCELLEME 06.06.2016 13:51 GÜNCEL
Katil arılar yine ortaya çıktı!
Katil arılar yine ortaya çıktı!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Türkiye'de kestane ağaçlarına zarar veren zararlı böceklerden gal arılarına (Drycosmuskuriphilus) karşı başlattığı etkin mücadele çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevede Bursa ve Yalova’da gal arılarının düşmanı olan faydalı böcekler ormanlara salındı.

İLK KEZ YALOVA'DA GÖRÜLDÜ

Türkiye'de ilk defa 2014 yılının Nisan ayında Yalova’daki kestane ormanlarında görülen gal arısı kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Kestane ağaçlarının kurumaya başladığnıın tespitinin ardından 50 bin dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.

BİYOLOJİK MÜCADELE

Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile baş etmek kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodları tercih etmiyor ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini alıyor.

Bu çerçevede gal arısının doğal düşmanı olan faydalı böcekler laboratuvarlarda üretilerek bu zararlıların bulunduğu alanlara salınarak biyolojik mücadele hızlandırıldı. Bursa ve Yalova’daki kestane ormanlarında görülmeye başlanılan bu zararlı böceklere karşı Torymus Sinensis faydalı parazitinden ormanlara yüklü miktarda salındığı ifade edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR