Oruç tutarken ağız kokusu nasıl giderilir?

Oruç tutarken gün boyu aç kalınması, diş fırçalanmaması ve sıvı tüketilmemesi ile oluşan ağız kokusu nasıl giderilir? İşte detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 13.06.2016 11:18 GÜNCELLEME 13.06.2016 11:33 GÜNCEL
Oruç tutarken ağız kokusu nasıl giderilir?
Oruç tutarken ağız kokusu nasıl giderilir?

Ağız kokusu günlük hayatımızda bir çoğumuzun muzdarip olduğu bir problemdir. Özellikle Ramazan ayında bu problem hat safhalara ulaşıyor. Peki oruç tutarken ağız kokusunu önlemek için neler yapmalıyız? Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolları nelerdir?

Ramazan ayında gün boyu aç kalınması, diş fırçalanmaması ve sıvı tüketilmediği için ağız kokusu probleminde artış gözleniyor. Özellikle çalışan kesin bu durumdan oldukça muzdarip diyebiliriz. Peki oruç tutarken ağız kokusunu önlemek için neler yapmalıyız? Oruç tutarken ağız kokusunu önlemenin yolları nelerdir?

Dişlerinizi yemekten sonra fırçalayın!

Beslenme düzeninin tamamen değişiklik gösterdiği Ramazan ayında, özellikle yemekten sonra diş fırşamak büyük önem arz ediyor. Zira sahur sonrasında herhangi bir gıda veya sıvı tüketimi olmadığı düşünülürse, sahur ve iftar arasındaki bu uzun süre boyunca bakteriler, ağızda kolayca çoğalma imkanı bulurken diş çürüklerini arttırıyor ve bunların sonucunda da ağızda kötü kokuların oluşmasına neden oluyor.

Bu doğrultuda uzmanlar yemekten bir saat sonra dişlerin muhakkak fırçalanması gerektiğini söylüyor ve şiddetle öneriyorlar.

Diş ipi, arayüz fırçası ve gargara kullanılmalı!

Diş fırçalama esnasında kullanılan fırçalar dişin tüm yüzeyine temas etmiyor. Bu sebeple ideal bir fırçalama için arayüz fırçası kullanılmalı. Ayrıca diş aralarında da bakteri oluşumunu tetikleyecek gıda kalıntılarını temizlemek için diş ipi kullanılmasında fayda var.

Ferah bir nefes için ağız gargarası kurtarıcınız olacaktır. Ayrıca gün içerisinde yutmamaya özen göstererek ağzın belli süreler içinde su ile çalkalanması kuruluğun dolayısıyla kokunun önüne geçecektir.

Çay, kahve ve baharatlı yiyeceklerin tüketimini kısıtlayın!

Ramazan ayında günü rahat ve sıkıntısız geçirebilmek için sahurda tükettiğimiz gıdalara ve sıvılara dikkat etmeliyiz. Zira sahurda tüketeceğniz baharatlı gıdalar, çay ve kahve ağız kuruluğuna neden olacak ve beraberinde ağız kokusunun da oluşmasına neden olacaktır.

Bunların yerine taze sıkılmış meyve suları ile meyve, sebze ve tahıllı besinler gibi lifli gıdaların tüketilmesi ağızdaki tükürük akımını hızlandırmaktadır. Lifli besinlerin tüketilmesi, tükürük akımını hızlandırdığı gibi ağız içi temizliği bakımından da oldukça önemlidir.

Tatlı tüketiminden sonra su için!

Gün boyu aç kalınan Ramazan ayında, iftarda tüketilen gazlı ve tatlı içeceklerin tüketimi dişlerde çürük oluşumunu hızlandırmaktadır. Bu sebeple özellikle gazlı ve tatlı içeceklerden uzak durulmasında fayda var.

Ayrıca yemekten sonra tükettiğiniz tatlının üzerine içeceğiniz bir bardak su dişlerinizin temizlenmesinde faydalı olacaktı. Zira uzmanlar, yemekten hemen sonra diş fırçalamanın diş sağlığı açısından zararlı olacağını ve diş yüzeyinde aşınmalara sebep olacağını söylüyorlar. Diş fırçalamak için en uygun zaman, yemekten 1 saat sonrası olarak öneriliyor.

Yumurta, süt ve peynir ağız kokusunu arttırır!

Tüm günü rahat geçirebilmek ve sahurda hafif yemek adına tercih ettiğimiz kahvaltıda bulunan süt, peynir ve yumurta ağız kokusunu arttırabiliyor.

Bu sebeple sahurdan sonra dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR