Yargıtay'dan flaş Kenan Evren kararı
Yargıtay, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın 12 Eylül askeri darbesine ilişkin yargılandığı davanın temyiz incelemesini tamamladı.
ABONE OLYargıtay 16. Ceza Dairesi, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın 12 Eylül askeri darbesine ilişkin yargılandığı davanın temyiz incelemesini tamamladı.
12 Eylül askeri darbesine ilişkin dava Ankara 10. Ağrı Ceza Mahkemesinde görüldü. 12 Eylül davasında sanıklar Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca önce "ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırıldı, ardından takdiri indirimle bu cezaları "müebbet hapis cezasına" çevrildi.
Kararın temyiz edilmesinin ardından, süreç devam ederken, Kenan Evren 9 Mayıs 2015'te, Şahinkaya 9 Temmuz 2015'te vefat etti.
Yerel mahkeme kararının temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, sanıkların ölümleri nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi ancak kararda, darbe suçuna ilişkin tespitlerde bulunuldu.
"DARBE SUÇUNU YAPTIRIMSIZ BIRAKMAK CEZANIN ÖNLEYİCİLİĞİNİ ETKİSİZ KILAR"
"Anayasal düzenin cebren ilgası ve meşru hükümetin askeri darbe ile devrilmesi şeklinde gerçekleşen eylemlerin İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinden kaynaklanan görev kapsamında kaldığının savunulması hukuki dayanaktan yoksun, demagojik bir yorumdan ibarettir." denilen kararda şunlar kaydedildi:
"Suç tarihi itibarıyla ülkemizde çok partili hayata geçişten sonra, köklü temelleri olmayan demokrasi serüveninde, henüz demokrasi kültürünün oluşmasına fırsat vermeden darbe yapma alışkanlığını sıradanlaştıranların, unvan ve statüleri ne olursa olsun, ihlal edilen hukuk düzeninin tesisi, toplumun demokratik geleceğinden emin olması ve mukadderatını tayin hakkının korunması bakımından, her suçlu gibi cezai bir yaptırıma tabi tutulması hukuk devleti olmanın gereğidir."
Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararında, "Ceza hukuku açısından, halkın iradesine en ağır müdahalelerden olan darbe suçunu yaptırımsız bırakmak cezanın önleyiciliğini etkisiz kılacağı gibi, sonradan işlenebilecek suçlar yönünden teşvik edici olacaktır." görüşüne yer verdi.
-
Xxxx 8 yıl önce Şikayet EtPeki bu bizim hukukçular mahkemei kubrada nasıl hesap verecek.Zamanında darbeciler,onlar yaşı küçük olmasına rağmen yaşını büyütüp idam etmediler mi küçük çocuğu.Bu ne biçim adalet sistemi aklımız almıyor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
M Bozkurt 8 yıl önce Şikayet EtKenan ve ekibinin cezası kesilince o dönemin siyasilerini de mutlaka tartışmalıyız. Siyasilerin hiç mi suçu yoktu? Bir araya geleneyen sağ/sol partiler!!! Yakin tarih, 28 Şubat, Demirel değil miydi aslında baş aktör, 40 mvekilini dyp'den koparıp parti kurdurup süreci başlatan. 27 Nisan bildirisini veren Büyükanıt'a kapı aralayan aslinda chp degil miydi S.Kanadoglunun 367 garabetinin peşine düşüp A.Gül'ü seçtirmeyen ve 7 sene sonra da Erdogan geleceğine Gül tekrar diyen chp! Siyasiler aslında darbelerin baş aktörleridir. Menderes'i astıran chp ve İnönü'nün siyaseti sonucu değil miydi?Beğen
-
M bozkurt 8 yıl önce Şikayet EtBu ekibin yaptığını kabul edemeyiz, hız fukarası yargı bunu bir sonuca bağlamalı ve herkese ders olmalı. Ancak o günleri bir düşünelim. Siyasiler ne yapıyordu? C.Başkanı seçemeyen bir meclis ve sag sol partiler birbirine kanlı bıçaklı. Siz işin hakkını veremeyince birileri doldurdu. Sonra 90' larda shp ve dyp nasıl oldu da hükümet kurabildi. Sonra 99 da nasıl oldu da chp ve mhp hükümet kurabildi? 12 Eylül öncesi de bunları yapabilseydiniz ve hem gençlere kıymasaydınız hem de Kenan'a fırsat vermeseydiniz ya?Beğen
-
Hz Değenek 8 yıl önce Şikayet EtMekanın Cennet Olsun Kenan Paşamm......Beğen
-
Nizamı Alem 8 yıl önce Şikayet EtMustafa pehlivanın vebali ile mi?Beğen
-
Umut 8 yıl önce Şikayet EtBizim yargı işte o kadar aceleci.Beğen