PKK'nın sözcüsü Silo'dan bomba açıklamalar

Terör örgütü PKK'nın sözcülüğünü yaptıktan sonra bölgeden kaçan Talal Silo, örgütün birçok kez ABD'yle anlaşma içerisinde, DEAŞlıların kaçmasına izin verdiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2017 12:04 GÜNCELLEME 04.12.2017 12:09 GÜNCEL
PKK'nın sözcüsü Silo'dan bomba açıklamalar
PKK'nın sözcüsü Silo'dan bomba açıklamalar

Suriye'de bir süre terör örgütü PYD/PKK'nın paravan  kuruluşu SDG'nin sözcülüğünü yaptıktan sonra bölgeden kaçan Talal Silo, örgütün  birçok kez ABD'yle anlaşma içerisinde, DEAŞlıların kaçmasına izin verdiğini  söyledi.

Silo, ABD'nin PYD/PKK'ya verdiği askeri desteğin ayrıntıları ve DEAŞ'a  karşı mücadele görüntüsü altında yapılan anlaşmalar konusunda AA'nın sorularını  yanıtladı.

ABD ÜSSÜNDE İKİ GÜN KALDIM

SORU: Amerikalılarla ilk temaslarınız nasıl oldu?

CEVAP: (SDG sözcülüğüne getirilince) Benimle Suriye dışında görüşmek  istediler. Helikopter benzeri bir araçla geldiler. Alıp Erbil’e götürdüler. Erbil  Havaalanındaki ABD üssünde iki gün kaldım. İşlerin koordinasyonu ve basın  çalışmaları üzerine konuştuk. SDG’ye destek veren medyayı belirledik. Hangilerine  röportaj verebileceğimizi konuştuk.

ABD DIŞİŞLERİ HEYETİYLE TOPLANTI YAPTIK

SORU: Amerikalı üst düzey yetkililerle doğrudan görüştünüz mü?

CEVAP: Görüşmeler doğrudan gerçekleşirdi. Ben de bu görüşmelere  katıldım. (ABD'nin DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi) Brett McGurk, (ABD  öncülüğündeki Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü Komutanı)  General Stephen Townsend ve (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) CENTCOM komutanı  Votel ile görüşmelere katıldım. Bizden katılanları (sözde SDG genel komutanı  YPG'li) Şahin Cilo belirliyordu. Çelebiye üssündeki tüm görüşmelere katılıyordum.  ABD Dışişleri heyeti ile toplantı yaptık. Cilo ile ABD yönetimi arasında tam bir  koordinasyon vardı.

NEDEN HATAY SEÇİLDİ?

SORU: PYD/PKK’nın paravan kuruluşu SDG’nin ambleminde Suriye  haritasına Hatay’ı neden dahil ettiniz?

CEVAP: Cilo bize dedi ki “Suriye devleti Türkiye’ye bir (il) kurban  vererek kuruldu. Ama biz ondan vazgeçemeyiz”. Bu toplantıyı Haseke’de YPG’nin  halkla ilişkiler binasında yaptık.

SORU: SDG sözcüsü sıfatıyla ne konuşacağınıza nasıl karar  veriyordunuz?

BAHOZ BENİ YEMEĞE DAVET ETTİ

CEVAP: Ben, Cilo’nun talimatıyla sözcülüğe atandım. Atanınca, (dönemin  PKK Suriye sorumlusu) Bahoz Erdal beni Karaçok’a yemeğe davet etti. Her şeyi  konuştuk. Bana bir silah hediye etti. SDG’de açıklama yapma talimatı Cilo’dan  gelirdi. Metni bana WhatsApp veya Viber’dan gönderirdi. Redakte ederdim. Bahoz  Erdal ayrılınca (Kandil’den) Nureddin Sofi geldi. Açıklamaları (Cilo’nun üstü  olarak) o da denetliyordu. Taziyeleri bile onayla yayınlardım. Okuduğum Rakka’nın  kurtarılışı açıklamasını da Cilo verdi. Bence o da yazmamıştır. Öyle bir  kabiliyeti yoktu.

ABD'NİN KİRLİ PLANI

SORU: Amerikalıların talep ettiği basın açıklamaları oldu mu?

CEVAP: Türkiye’deki bir patlamayı kınamamızı istediler. Bir de SDG’nin  PKK ile ilişkisi olmadığına dair açıklama yapmamızı istediler. Açıklamayı Cilo  verdi. Cilo’ya sebebini sorunca, “ABD istedi. Böylelikle bizimle (SDG) PKK  arasında bir bağ olmadığı gösterilecek” dedi. Bizim rolümüz kağıt üzerindeydi.

KARARLAR KANDİL'DEN

SORU: Sözde SDG ile PKK’nın Kandil elebaşları arasındaki iletişim  nasıldı?

CEVAP: Şahin Cilo, SDG genel komutanı olmasına rağmen söz sahibi  değildi. Talimatlar Bahoz Erdal’dan geliyordu. Bahoz da (PKK/KCK üst düzey  elebaşı) Sabri Ok’tan emir alıyordu. Bu ilişkileri çözmek iki yılımı aldı. Kolay  olmadı. Beni özellikle ABD ile toplantılarda yanlarında bulundurmak  zorundaydılar. Silah teslimatları sırasında dahi katıldım. Bu süre içerisinde  onların güvenini kazandım. Bütün özel sırlarına vakıftım. PKK, bölgede alınan  askeri, sivil ve ekonomik kararlara imza atıyor. Bütün kararlar Kandil’den  alınıyor, oradakilere uygulamak düşüyor.

SORU: PYD/PKK, SDG adı altında ABD yardımlarını almaya nasıl başladı?

CEVAP: SDG’nin kuruluşundan bu yana ABD’nin silah ve mühimmat yardımı  var. Bunları YPG’ye paraşütlerle atıyordu. SDG ilan edildikten sonra ABD’nin  isteği üzerine Kürt unsuru zikredilmeden farklı isimler altında silah ve mühimmat  yardımı yapıldı. Ben de iki parti silah aldım. Bizim aldığımız hafif silahlardı.  Rus yapımıydı. SDG kurulurken Amerikalı bir heyet geldi. SDG askeri konsey  üyelerinin parmak izlerini ve retinaları taradı, fotoğraflarını çekti.

Amerikalılar sahaya ilk geldiklerinde Haseke ile Tel Temr arasında  İstirahet el-Vezir adlı küçük bir üsse yerleşti. Orada helikopter pisti yaptılar.  Yakınında Dirbasiye yolu üzerinde Tel Beyder adlı ikinci üssü kurdular. Burada da  helikopter üssü kuruldu. Bize oradan silah veriyorlardı. (Suriye-Irak  sınırındaki) Simalka sınır kapısından da geliyordu.

Sonra, Çelebiye üssü devreye sokuldu. Burası eskiden (Fransızların  Lafarge) çimento fabrikasıydı. Ayn İsa ile Karakozak köprüsü arasındaki Sırrin  yakınlarındaydı. Büyük bir ABD üssü inşa ettiler. SDG’ye sağlanan tüm desteğin  ana deposu burası. Çelebiye üssü devreye girince yardım arttı. Trump geldikten  sonra tam destek aldık. (Irak sınırındaki) Simalka sınır kapısından askeri  malzeme taşıyan yüzlerce askeri araç gördük. Hepsi Çelebiye’ye taşınıyor. Buradan  SDG’ye gidiyor diye YPG’ye veriliyor.

Çelebiye’nin girişinde adı Hemin olan bir YPG temsilcisi var.  Koordinasyonu o sağlıyor. İster silah ister araç olsun o teslim alıyor. Bazen  üsse bırakıyor, bazen aynı bölgedeki ana depoya koyuyor. YPG’nin silahlardan  sorumlu komutanı Safkan’a da teslim ediyor. O da belirli bölgelere dağıtıyor.

SORU: ABD silah yardımı dışında ne tür destekler sağlıyor?

CEVAP: Askeri eğitimler veriyor. Bu amaçla kurulan bir kamp vardı.  Tedaviler için sağlık merkezleri bulunuyor. İlk yardım ve hızlı cerrahi  müdahalede kullanıyorlar. Amerikalı ve Fransız sağlık ekipleri var. Ayrıca  Fransızlar keskin nişancı (Kanas) eğitimi verdi.

SORU: ABD yardımlarının duracağı konusunda bir sinyal alındı mı?

CEVAP: ABD’nin son açıklamalarına göre, artık silah  sevkedilmeyecekmiş. Ama yeterince silah aldılar zaten. Aldıkları paranın haddi  hesabı yok.

SORU: PYD/PKK, ABD’den bağımsız hareket edebiliyor mu?

CEVAP: ABD onayı olmadan hiçbir hamle yapamaz. Çünkü desteği ABD  veriyor. Özellikle de hava desteğini. Amerikalılar da DEAŞ’ı karadan harekat  olmadan yok edemez. Herkes bunu biliyordu.

SORU: PYD/PKK elebaşları ile ABD’liler arasında ihtilaf çıkmıyor mu?

CEVAP: Hiçbir ihtilaf yok. Çünkü iki taraf tüm konularda ittifak  sağlamış durumda. ABD, SDG'ye açık ve sınırsız askeri destek sağladı. Birlikte  hareket etmesinde ortak fayda söz konusu. SDG veya PKK’nın menfaati, bu  bölgelerde hakimiyet kurmaktır. Nitekim kurdular. ABD’siz bu gerçekleşemezdi.

SORU: ABD’nin Suriye sahasındaki askeri varlığı ne düzeyde?

CEVAP: Görüşmelerde bize söylenene göre şu an 2 bin Amerikalı asker  bulunuyor. Eğitmenler, danışmanlar, hava operasyonlarının irtibat görevlileri  gibi elemanları var. Denizcilerin batarya bölükleri ve özel kuvvetler personeli  mevcut. Diğer ülkelerden de var. İngiltere, Fransa, Danimarka gibi. Ama çok az.

SORU: ABD’nin DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi McGurk’ün Suriye  sahasındaki etkisi nedir?

CEVAP: En başından beri çok etkili. Mesela Çelebiye üssündeki ilk  toplantımızda, Münbiç’in kurtarılması konuşuldu. Bunu öneren oydu. Türk tarafını  ikna etmemiz için çoğunluğunu Arapların oluşturacağı kente özgü askeri konsey  kurulması gerektiğini söyledi. Böylece şehri kurtaranların Münbiç’in kendi  evlatları olduğu havası verilmek istendi. Aynı öneriyi Rakka’da da gördük.  Önerileri yaparken, “Türk tarafını ikna etmemiz gerekiyor” derdi. Onun için de  sahadaki unsurların Araplardan oluştuğu görüntüsünü vermemiz gerektiğini  söylerdi. Münbiç Askeri Konseyi bünyesinde Münbiç Türkmenleri Birliği  görünüyordu. Oysa içinde kimse yoktu. Ben bile bana bağlı görünen grubun  isimlerini uydurarak yazdım. Bu McGurk’ün talebiyle yapılıyordu.

Yine Rakka operasyonuna sadece Arap Koalisyonunun katılacağı  açıklanmıştı. Aslında Arap Koalisyonu diye bir şey yoktu. Şahin Cilo  komutasındaki SDG’nin izlediği politikaları McGurk yönlendiriyordu.

Münbiç’in kurtarılmasının ardından, SDG’nin kenti kurtardığını,  YPG’nin şehrin dışına çekildiğini, şehirde kalanların oranın evlatları olduğunu  belirten bir bildiri yayınlamamızı istedi. Tabi gerçekle alakası yoktu.

SORU: PYD/PKK’nın Rakka’da DEAŞ’la anlaşarak oradan çıkmalarına yardım  etmesi büyük yankı uyandırdı. Rakka’da neler yaşandı?

CEVAP: Rakka müzakereleri Ayn İsa'da SDG genel karargahında yapıldı.  İki gün sürdü. (DEAŞ’la irtibatı sağlayan) Ebu Muhammed, Cilo ve yardımcısı  Kahraman görüştüler. DEAŞ’ın Deyrizor dışında gideceği yer yoktu. ABD buna razı  gibiydi. Çünkü SDG (Rakka ve Deyrizor’da) aynı anda iki hamle yapmıştı.  Deyrizor’daki adamları güçsüzdü. ABD ise rejim ordusu gelmeden Irak sınırına  ulaşması için SDG’nin Deyrizor operasyonuna başlamasını istiyordu. Amerikalılara  göre, rejim ordusu Deyrizor’a 6 haftada ulaşabilirdi. Fakat rejm ordusu  beklenenden hızlı ilerleyince, ABD SDG’nin DEAŞ ile müzakerelere başlamasını  istedi. Böylece teröristler (Rakka’dan çıkıp Deyrizor’daki) Bukemal’a gidecek,  rejimin ilerleyişini engelleyecekti. 3 bin 500 teröristin çıkışına izin vermek  amacıyla görüşmeler yapıldı. 500 kadar da kadın ve çocuk vardı.

ABD ile Cilo, bu teröristlerin Suriye rejim ordusundan önce Deyrizor’a  ulaşmasını istiyordu. Bu nedenle Rakka'dan çıkanlar vurulmayacaktı. Aynı gün Cilo  benden basının karşısına geçip bir tiyatro oynamamı istedi.

Medya ekibi olarak “tiyatro”yu hazırladık. Oyuna göre, Rakkalı Arap  aşiretlerinin girişimiyle 275 yerli DEAŞ’lı terörist SDG’ye teslim olmuştu.  Karşılığında kentten sözde 3 bin 500 sivil çıkarılacaktı. (Aslında kimsenin  teslim olmadığı) Bu tiyatroda, 275 kişinin varlığını göstermek için Ayn İsa  kampından birilerini getirip koydular.

İkinci oyunu basına oynadılar. Gazetecilerin Rakka’ya gitmesini  yasakladılar. Gazetecilere, içerden çıkmaya yanaşmayan yabancı DEAŞ’lılarla  çatışılacağını söylediler.

Oysa bir kurşun bile sıkmadılar. Bu süre zarfında kentten çıkarılan  DEAŞ’lılar gidecekleri yere ulaştı. Ardından, Rakka’nın alındığını ilan ettik.

Sonradan öğrendik ki DEAŞ’lıların bir kısmı rüşvet vererek (Deyrizor  dışında) başka yerlere ulaşmış. Birçoğu Fırat Kalkanı bölgelerine girmiş.

SORU: Rakka’nın içine girince neler gördünüz?

CEVAP: Rakka'da yaşananlar kentin kurtarılması değil yıkımıydı.  Rakka'nın kurtarıldığını ilan edeceğimiz gün oraya gittim. Maalesef kentteki  tahribatın büyüklüğü karşısında şok oldum. Yüzde 95i'nden fazlası yerle bir  olmuştu.

SDG'nin kuruluş amacı halk ve topraklarımızı DEAŞ terörü ve zulmünden  kurtarmaktı. Ancak kurtuluş denilen şey benim gördüklerimse, böyle bir kurtuluşa  gerek yoktu. Çünkü bu yıkımdı. Yıkım iki tarafın eliyle oldu. SDG yıktı ABD de  kentin tamamının yıkımına neden oldu. Sebebini halen bilmiyorum. Sonra Rakka  Sivil Meclisi, uluslararası toplumdan kentin imarı için maddi destek istiyor.  Kentin imarı bahanesiyle kişisel çıkar sağlayacaklar gibi görünüyorlar.

SORU: Rakka gibi başka danışıklı dövüşler oldu mu?

CEVAP: Rakka, DEAŞ’lıları anlaşarak tahliye ettikleri ilk yer değildi.  Üçüncüsüydü. ABD ve (sözde genel komutan) Cilo anlaşarak yaptılar. Münbiç’in  kurtarıldığının ilanından hemen önce Münbiç Askeri Meclisi açıklama yayınladı. 2  bin DEAŞ’lının sivil kalkanla kentten çıkışına izin verildiğini duyurdu. SDG, ABD  ve Münbiç Askeri Meclisi; DEAŞ'lıların can güvenliğini sağlayıp Cerablus'a doğru  gitmelerine izin verdiler. İlk anlaşma buydu.

SORU: PYD/PKK’nın DEAŞ’la diğer anlaşması neredeydi?

CEVAP: Diğeri (Fırat Nehri üzerindeki) Tabka’da oldu. Tabka, baraj ile  yerleşim bölgesi Sevre olarak ikiyi ayrılıyor. Tabka alındı ve duyuruldu. Ama  Sevre kaldı. Kaç kez operasyon düzenlendiyse başarısız oldu. DEAŞ’ın şiddetli  direnişi vardı. Müzakereye mecbur kaldılar. (Rakka’da da arabuluculuk yapan) Ebu  Muhammed devreye girdi. Kızkardeşinin eşi Tabka’da DEAŞ emiriydi. Kendisinden,  500 teröristin Cilo ve Amerikalılar tarafından güvenli şekilde çıkması için  DEAŞ’la görüşmesi istendi. DEAŞ’lıların talebi, silah ve mühimmatlarıyla  Tabka’dan Rakka’ya geçmekti. Cilo bizim adımıza Amerikalılarla görüştükten sonra  DEAŞ’lılara güvenli çıkış izni verildi.

SORU: Türkiye, ABD’ye Rakka’yı ortak operasyonla almayı önermişti. ABD  bu meseleyi sahaya taşıdı mı?

CEVAP: Amerikalıların o öneriyi getirdiği (Çelebi üssündeki)  toplantıya ben de katılmıştım. McGurk ve (Amerikalı senatör) John McCain vardı.  McCain, Türkiye’nin Tel Abyad’dan açılacak 25 kilometrelik bir koridordan Arap  savaşçılarla beraber kendi birliklerini Rakka’ya geçirmeyi önerdiğini söyledi.  McCain’in getirdiği öneriydi, bağlayıcı değildi. Şahin Cilo, bunu farkedince,  Türkiye’ye ve beraberinde geleceklere 25 santimetrelik bir koridor dahi  açmayacaklarını söyledi. McCain o sözlerle yetindi. Sonra SDG’nin silah talebi  üzerinde konuşuldu. McCain desteğini tekrarladı. Yardım sözü verdi. Tek bir şeye  karşı çıkacaklarını, uçak savar verilemeyeceğini söyledi.

SORU: Rakka’da terörist elebaşı Öcalan posterlerinin asılmasına  ABD’den yazılı açıklamayla tepki geldi. Taraflar arasında ne yaşandı?

CEVAP: Amerikalılar, örgüt kamuoyu nezdinde zorda kalmasın diye  posterler ve sloganlar konusunda hep uyarırdı. Kürt tarafı uyarıyı kabul etmezdi.  Amerikalıların bizle görüştüğü yerlerde Öcalan posterleri oluyordu. Hatta SDG’nin  ilk kurultayında bile vardı. Bölgedeki bayrakların tümü YPG, YPJ ve benzeridir.  Yani SDG bayrakları göremezsin. Amerikalılar kiminle çalıştıklarını iyi biliyor.

SORU: Örgüt elebaşları verdikleri bunca destek karşılığında PKK/KCK  yani örgütün ana gövdesi için uluslararası alanda açık destek istemedi mi ?

CEVAP: Daha nasıl bir destek olacak ki? PKK’nın silah ve para  desteğine ihtiyacı var. Silahlar SDG’ye ondan YPG’ye gidiyordu. YPG’den de PKK’ya  ulaşıyordu. Dolayısıyla Şahin Cilo’nun gelin PKK’ya silah verin demesine gerek  yok. Yolun sonunda YPG üzerinden PKK’ya ulaşıyor zaten.

YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • tunalı 6 yıl önce Şikayet Et
    artık aklımızı başımıza toplamamız lazım hatay gibi tartışmalı bölgelerdeki Suriyeli sayısı azaltılmalı vatandaşlık ve mal edinilmesine kesinlikle izin verilmemeli bu sefer kandırılmak istemiyorsanız eğer
    Cevapla
  • ferit 6 yıl önce Şikayet Et
    abd deki davaşarı milli meselsi gibi takip edenler bu adamın itiraflarını neden takip etmezler. sınırımızda adb nin devlet kurmak istemesi çok mu önemsiz.
    Cevapla
  • Misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Sonuc ne abd stratejik ortak :{
    Cevapla
  • Ali 6 yıl önce Şikayet Et
    T.C. intihar timi yok mu acaba? çok merak ediyorum,Kime karşı olduğunu yazmama gerek var mı? Tabiki PKK,FETÖ ve benzeri terör liderlerine karşı...
    Cevapla
  • misafir 6 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar için intihar edecek adama yazık.
    Cevapla
  • basın 6 yıl önce Şikayet Et
    herşey sıradan şeyler bilmediğimiz gizli bilgi yok bu adam 2 yıl orda görev yaptı ama hiç anlattıkları şey sıradan medyayı takip edenlerin anlattıkları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR