İslam Birliği Teşkilatı nedir? İslam Birliği Teşkilatına hangi ülkeler üyedir?
ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesiyle nedeniyle dün İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplandı. Alınan karar doğrultusunda İslam Birliği Teşkilatı, Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan etti. Peki, İslam Birliği Teşkilatı nedir? İslam Birliği Teşkilatına (İİT) hangi ülkeler üyedir? İşte, İslam Birliği Teşkilatı (İİT) ile ilgili tüm bu gelişmeler sonrasında merak edilen tüm detaylar...
ABONE OLİslam Birliği Teşklilatı (İİT) dün Türkiye'de bir toplantı düzenledi. Ve gerçekleştirilen toplantı sonrasında yayınladığı bildiride Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak ilan ettiğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde Amerika (ABD) başkanı Donald Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak duyurmuştu ve bunun sonucunda tüm Türkiye ve dünyadan büyük bir tepkiyi üzerine çekmişti. İslam Birliği Teşkilatında alınan karar doğrultusunda Kudüs'ün Filistin'in başkenti olarak ilan edilmesiyle birlikte vatandaşlar İslam Birliği Teşkilatına (İİT) dair detaylı bilgi almak üzere sorgulamalara başladı. Peki, İslam Birliği Teşkilatı nedir? İslam Birliği Teşkilatına hangi ülkeler üyedir?
İSLAM ÜLKELERİ, ''DOĞU KUDÜS'Ü FİLİSTİN DEVLETİ'NİN İŞGAL ALTINDA BAŞKENTİ'' OLARAK TANIDI!
İstanbul’da bugün ABD Başkanı Trump’ın tartışmalı Kudüs kararı sonrası düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü İslam Zirvesi Konferansı’nda yayınladığı bildiride İslam ülkeleri “Doğu Kudüs’ü Filistin Devleti’nin işgal altında başkenti” olarak tanıdı.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN AÇIKLAMASI!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Filistin devletini henüz tanımamış tüm ülkelere derhal Filistin’i tanıma çağrısı yapıyorum. Biz bugün Kudüs’ü Filistin devletinin başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Diğer ülkeleri de Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanımaya davet ediyorum” şeklinde ifadelere yer verdi.
FİLİSTİNLİ DEVLET BAŞKANI AÇIKLAMASI!
Toplantıda konuşan Filisitin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Bu zirveyi başarıyla sonuçlanmış ender İslami zirvelerden biri olarak görüyorum. ABD'nin aslında kendi kindine aykırı davrandığına da görüyoruz. ABD'nin kararı BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırıydı. Bizler Filistinliler olarak ABD'yi çözüm süreci içinde arabulucu olarak kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) NEDİR?
İslam İşbirliği Teşkilatı ya da kısaca İİT, Eylül 1969 tarihinde Fas’ın başkenti Rabat’ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır. 38. Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar gereğince örgütün ismi İslam İşbirliği Teşkilatı olarak değiştirilmiştir.
Church of God adlı tarikata bağlı Denis Michael Rohan adında Avustralyalı bir Hristiyan’ın 21 Ağustos 1969 tarihinde Mescid-i Aksa’yı kundaklamayı denemesinden sonra İslam ülkeleri başkanları BM’de daimi olarak temsil de edilen İslam Konferansı Teşkilatını kurdular. Pakistan’daki ikinci toplantılarında İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş planı gündeme getirildi. Bunun ardından İKÖ maliye ve ekonomik işleri bakanları 1973 yılında katıldıkları Cidde toplantısında mali ve parasal bir müessesenin kuruluşunun önemini vurguladılar. Nihayet İslam Konferansı Teşkilatı’nın 20 Ekim 1975 tarihli zirve toplantısında İslam Kalkınma Bankası’nın kuruluş planı onaylandı. Bugün İslam ülkelerinin tek çatı altında toplandığı tek kuruluş sıfatına sahiptir.
Siyaset yapan en yüksek organı olan, üye devletlerin devlet başkanları ve hükümet yetkililerinin katıldığı ve her üç yılda bir yapılan İslam Zirvesi’nde alınan kararların işleyişini incelemek için üye ülkelerin dışişleri bakanları her yıl toplanır. Organizasyonun yönetici organı ise daimi sekreterya, iki organın kararlarının uygulanması ile görevlendirilmiştir ve merkezi Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yer alır. Şu anki Genel Sekreter 2016’dan beri Yusuf Bin Ahmed El Useymim’dir.
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) ŞARTI
1972 yılında Rabat'ta yapılan üçüncü İslam Dışişleri Bakanları Konferansında kabul edilen İKÖ Şartının yerine 14 Mart 2008'de Dakar'da yapılan 11. İKÖ Zirvesi'nde kabul edilen yeni Şart Örgütün temel kurucu belgesidir. Şart, Örgütün amaçlarını, prensiplerini beyan eder, üyelik, gözlemcilik, organlar, uyuşmazlıkların barışçı halli, bütçe ve maliye ve işleyiş kuralları belirler.
1972 tarihli eski Şartı değiştiren ve yerine geçen yeni Şart, Örgütün reformu yolunda en önemli dönüm noktasını oluşmaktadır. Yeni Şart, Örgütün 1972 yılından bu yana geçen zamanda uluslararası alanda meydana gelen köklü değişiklikler sonucunda ortaya çıkan yeni ortamda İslam ülkeleri arasında çağdaş ihtiyaçlara uygun işbirliği ve faaliyetler için gerekli yasal zemini ve organları oluşturmaktadır.
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATINA HANGİ ÜLKELER ÜYEDİR?
Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Brunei, Burkina-Faso, Cezayir, Cibuti, Çad, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gambiya, Gine, Gine Bissau, Guyana, Irak, İran, Kamerun, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Senegal, Sierra Leone, Somali, Sudan, Surinam, Suudi Arabistan, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkiye, Türkmenistan, Uganda, Umman, Ürdün, Yemen, Suriye (Üyeliği 14-15 Ağustos tarihlerinde düzenlenen 4. Olağanüstü İİT Zirvesi'nde askıya alınmıştır.)
İSLAM BİRLİĞİ TEŞKİLATINA GÖZLEMCİ ÜLKELER NELERDİR?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs Türk Devleti adıyla), Bosna-Hersek, Orta Afrika Cumhuriyeti, Rusya, Tayland.