Tarihi değiştirecek keşif!

Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Kars’taki yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 3000-2000 yılları arası Türk kültürüne ait olduğu düşünülen kaya resimleri ile kurgan tipi mezarlara ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.01.2018 07:18 GÜNCELLEME 06.01.2018 07:20 GÜNCEL
Tarihi değiştirecek keşif!
Tarihi değiştirecek keşif!

Anadolu’da Türk izlerini taşıyan milattan önce dönemlere tarihlenen yeni kaya resimleri ve kurgan mezarlar tespit edildi. 20 yıldır 1071 öncesi dönemlere ait Anadolu’da Türk izlerini araştıran Atatürk Üniversitesi Eski Çağ Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan yeni buluntuları paylaştı. 

Prof. Ceylan, Kars’ta bir dağın tepesinde tespit edilen, Anadolu tarihi açısından bilimsel öneme haiz buluntuların güvenliği sağlanmadan tam yerlerinin açıklanmayacağını söyledi. Erken Neolitik döneme ait kaya resimleri Güney Özbekistan’da Zardur Kaman mağarasında ve Doğu Pamirler’de Sakta mağarasında bulunuyor. Güneye doğru Azerbaycan Gobustan kaya resimleri ve ülkemizde Hakkari Trişin kaya resimleri de birbirine yakın neolitik dönem kaya resimler olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar kaya resimlerinde milattan önce dönemlerde yavaş yavaş belirginleşen bir üsluba doğru yöneliş gözlemlendiğini Türk kaya resimlerinde de hayvan üslubunun dikkat çektiğini söylüyor.

ANADOLU TARİHİNE IŞIK TUTACAK

Prof. Ceylan, Türklerin 1071’deki Malazgirt Savaşı’ndan çok daha önce Anadolu’ya girdiklerini bilimsel olarak ispatlayan çalışmalarıyla tanınıyor. Kaya resimleri, taş heykelcikler, yazıtlar Anadolu’daki Türk izlerini bilim dünyasına sunuyor. Bu konuda Kağızman Geyiklitepe Kaya resimleri, Hakkari Taşları olarak bilinen 13 dikili taş (stel) ve Trişin kaya resimleri, Van’daki Narlı Huşş ve Yedi Salkım mağaralarındaki kaya resimleri, Erzurum Cunni mağarası kaya resimleri Anadolu’da erken dönem Türk izlerinden bir kısmını oluşturuyor. Yaklaşık 30 yıldır Doğu Anadolu’da dağ taş demeden bilimsel yüzey araştırmaları yapan Ceylan bu yılki araştırmalarında Anadolu’da Türk izlerine ışık tutacak yepyeni bulgulara ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle yürütülen Kars’taki yüzey araştırmaları sırasında M.Ö. 3000-2000 yılları arasına tarihlendiği tahmin edilen kaya resimleri ile benzer döneme ait olduğu düşünülen kurgan tipi mezarlara ulaştı.

PUZZLE’I BİRLEŞTİRİYORUZ

Türk kültürüne ait kaya resimleri ve kurganların Anadolu tarihi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Ceylan, Orta Asya, Kafkasya ve İran’ı bilmeden bu buluntuların değerlendirilemeyeceğini belirtti. Bilim dünyasına ilk defa sunulacak buluntuların önümüzdeki yıl analizlerinin yapılıp, diğer Türk kültürlerindeki kaya resimleri ile karşılaştırmalar yapılacağını kaydeden Ceylan; “Kurganlar için Kültür Bakanlığı’ndan kazı izni isteyeceğiz. Kaya resimlerini diğer Orta Asya ve Kafkasya’daki çağdaşları ile karşılaştıracağız. Analizlerle tam bir tarihleme yapılacak. Yeni buluntular Anadolu tarihine ışık tutacak. 20 yıldır Kültür Bakanlığı izni ile ondan önce de 10 yıl bağımsız olarak Doğu Anadolu’da araştırmalar yaptım. Moğolistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, İran ve Azerbaycan’da her yıl araştırmalar yapıyorum. Aslında bir bir puzzle’ın parçalarını toplayıp birleştiriyoruz. Her yıl yeni parçalar buluyoruz’’ dedi. 



İZLER BİLİNÇLİ YOK EDİLİYOR

Daha önce bulunan Erzurum Cunni mağara resimlerinin tahrip edildiğine dikkat çeken Prof. Ceylan, bu nedenle yeni buluntuların koordinatlarını vermekten çekiniyor. Gerekli koruma önlemleri alınıncaya kadar yerlerinini gizli tutulacağını söyleyen Ceylan, “Anadolu’da Türk izlerini yok etmeye çalışanlar var. Boynuna fotoğraf makinası asıp kendisine araştırmacı süsü verenler yer tespiti yapıldıktan sonra gece bunları tahrip ediyorlar’’ dedi.

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • Merhaba 6 yıl önce Şikayet Et
    Çin de bir milyar insan yaşıyor . Biz aç kaldık diye batı ya. Dedeler de haylaz mış galiba.
    Cevapla
  • Köylü 6 yıl önce Şikayet Et
    Doğru dürüst yorum yapılırsa(bilmeyen yazmasin) daha iyi olur. Saygılar
    Cevapla
  • Kalem 6 yıl önce Şikayet Et
    Biz başkalarının yazdigi gibi 1071 den itibaren değil En az 5000-6000 yıl öncesinden beri bu cografyadayiz iyi araştırmak lazım. Maalesef OKUMUYORUZ
    Cevapla
  • Murti 6 yıl önce Şikayet Et
    gećen pikniğe gittiğimde ben çizmiştim o kayanin ustune o resimleri.
    Cevapla
  • Eyt mağdurları 6 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten biz Türkler nerden geldik. Orta asya insanlarına benzer yüz şekli yok bizde.
    Cevapla
  • Merhaba 6 yıl önce Şikayet Et
    Dedem Orta asya dan , ebe anadolu yerlisi . (KUMA )
    Cevapla
  • tarih 6 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle Allahtan geldik ve ona döneceğiz.Türkiye türkleri tipine gelince.Türkiye halkı genetik olarak yüzde 30 saf türk ırkı geriye kalan melez rum kürt iran arap ne ararsan karışmış farklı ırklar olduğunu söyleyenler var.Tip olarak azeriler türkmenler orjinal :) Gözü çekikler çin ve moğol ile karışmış melez türk ırkları.
    Cevapla
  • H.B.V. 6 yıl önce Şikayet Et
    Bizim aslımız Troyadır, Orta Asyaya (Türkiye) Truva,dan gittik ..ve Oğuz Boyları,Kayı boyu ile tekrar Türkiyeye topraklarımıza geldik ..Fatih Sultan Mehmet; İstanbulu,Bizans,ı Fethedince ; ' Troya,nın İntikamını aldık ' demiştir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR