Afrin Operasyonu'nda kullanılan Hilal Taktiği nedir? Nasıl uygulanır?
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriye'nin kuzeybatısında yer alan Afrin bölgesinde hilal taktiği uygulayarak operasyon gerçekleştirildi. Afrin Operasyonu'nda hilal taktiğinin uygulanmasıyla birlikte son zamanlarda merak edilen ve sorgulanan bir konu haline geldi. Peki, Turan Taktiği ve Kurt Kapanı olarak da adlandırılan Hilal Taktiği nedir? Türk savaş birliklerine yüzyıllar öncesinde büyük zaferler kazanmasını sağlayan Hilal Taktiği nasıl uygulanır?
ABONE OLHilal taktiği, tarihte Türk savaş birliklerinin sık bir şekilde kullandığı büyük zaferler getiren savaş yöntemleri arasında yer almaktadır. Kahraman Türk ordusunun yüzyıllardan beri uyguladığı taktik olan Hilal Taktiği, şimdilerde Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesinin güvenliğini her türlü tehlikelerden muhafaza etmek ve hain terör örgütlerinden arındırılmak için kullanıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Afrin Operasyonu'nda, diğer adıyla Zeytin Dalı Harekatı'nda Hilal Taktiğinin uygulanmasının ardından kamuoyu bu taktiğin ne olduğu ve nasıl kullanıldığına ilişkin detaylı bilgi edinmek üzere interneten sorgulamalarını yoğun bir şekilde artırdı. Peki; Malazgirt, Mohaç, Başkumandanlık Meydan Muharebesi'nde de kullanılan Hilal Taktiği nedir? uran Taktiği ve Kurt Kapanı olarak da adlandırılan Hilal Taktiği nasıl uygulanır?
HİLAL TAKTİĞİ NEDİR?
Hilal Taktiği, diğer adlarıyla Turan Taktiği ve Kurt Kapanı, düşmanı çemberin içerisine alarak yok etmeyi hedefleyen bir taktik olarak karşımıza çıkmaktadır. Osmanlı Devleti ve ondan önceki Türk devletleri de hilal taktiğine sık bir şekilde başvururlardı. Tarihte, Türk savaş birlikleri Hilal Taktiğini iki aşama doğrultusunda gerçekleştirirlerdi. Bu aşamanın ilki, sahte ricattır. Yani; birincil olarak geri çekilme, kaçma yöntemi uygulanır. İkinci aşama ise pusu yöntemidir. Bu da, kaçıyor gibi geri çekilmek suretiyle düşmanı çemberin içerisine almak hedefiyle pusu kurulan bölgeye kadar çekmektir. Hilal Taktiğini özetleyecek olursak; ordunun merkez, sağ ve sol kuvvetleri olarak 3'e ayrılmasıyla birlikte önce düşmanın üzerine gitmesi,sonrasında kaçma ya da geri çekilme yöntemini uygulayarak düşmanı merkeze çekmesi, en son ise hilal şeklinde sararak düşmana saldırması şeklindedir. Tarihte Hilal Taktiğiyle kazanılan savaşlar arasında; 1071 Malazgirt, 1396 Niğbolu, 1526 Mohaç ve 30 Ağustos 1922 Başkumandanlık Meydan Muharebesi bulunmaktadır.
HİLAL TAKTİĞİ NASIL UYGULANIR?
Hilal Taktiğinin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için ilk olarak savaşılacak yerin arazisi önem taşımaktadır. İki tarafı uygun yükseltideki tepelerle sarılı bir ovada genellikle savaş kabul edilir. Düşmanın karşısında merkez, sağ ve sol kuvvetleri olarak yer alan Türk kuvvetlerinin, merkez ve merkeze yakın kanatları düşmanın saldırısı karşısında, sanki bozulmuş da geri çekiliyormuş hissi vererek çekilmeye başlar.
Bu arada, sağ ve sol kanatlardaki askerî birlikler yavaş yavaş ilerleyerek savaş alanının iki yanında yer alan tepeciklerin gerisine sarkar ve buralarda pusular kurar. Geri çekilmekte olan Türk birlikleri düşman kuvvetlerinin gerektiği kadar üzerlerine geldiği kanaatine vardığında aniden geri dönerler ve şiddetli bir savaşa tutuşurlar. Bu arada savaş alanının iki tarafındaki tepecikler ardında pusu kuran askerler de düşmanı yanlardan ve arkadan çembere alırlar. Panik halindeki düşman kuvvetleri için artık yapılacak tek şey, ya ölmek ya da teslim olmaktır.