Hükümetten son dakika Kandil açıklaması

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kandil operasyonuyla ilgili olarak, "Görev tamamlanana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bütün hatlarıyla orada olmaya, kalmaya devam edecek." dedi. Canikli İran'a birlikte operasyon önerdiklerini ancak bir ilerleme kaydedilemediğini de söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2018 12:18 GÜNCELLEME 12.06.2018 13:40 GÜNCEL
Hükümetten son dakika Kandil açıklaması
Hükümetten son dakika Kandil açıklaması

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, AA'ya gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşte Canikli'nin açıklamalarının satırbaşları:

 

 

- Şimdiki hedefimiz daha farklı, şimdi orada terörü tamamen ortadan kaldırana kadar kalıcı olacağız. Kuzey Irak'ta kalacağız.

- Teröristlerin olduğu yerlere doğru operasyon sürecek.

- (Irak'ın kuzeyinde) Üs bölgelerindeki tahkimatlar belli bir aşamaya geldi, şimdi bir sonraki sürece geçiyoruz.

- "(Kandil'e yönelik harekat) Cumhurbaşkanımızın talimatı ile orada terörü söküp atana kadar ve kalacak şekilde üs bölgeleri oluşturmak suretiyle bu operasyona başlamıştık. Neredeyse bir yıla yakın bir süre önce planlama aşamaları başlamıştı. Seçimle ilgisi yok.

İRAN'A KANDİL TEKLİFİ

-İran ile görüşmelerimiz devam ediyor. Operasyonu birlikte yapalım önerimiz oldu. Birlikte yapabilecek noktaya gelmedik ama İran'ın desteği söz konusu. Etrafımızdaki komşu ülkelerin İran dahil olmak üzere bu operasyonlara itirazları yok.

- Yılbaşından bugüne kadar 500'den fazla terörist Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirildi.

- (Kandil'e yönelik harekat) Hiçbir şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne halel gelmeyecek şekilde ve geçici olarak, ama bu geçicilik bütün teröristler o bölgeden temizlenene ve o bölgeden bir tehdit olmaktan çıkana kadar devam edecek.

- Son operasyon diğerlerinden farklı. Bir defa oradan çok ciddi olarak ülkemize bir saldırı gerçekleştiriliyor. Çok ciddi sızmalar söz konusu. Son derece dağlık bir arazi. Terörün, teröristlerin de kolayca hareket etmelerine imkan sağlayan bir yol, arazi şartları söz konusu.

- Görev tamamlanana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bütün hatlarıyla orada olmaya, kalmaya devam edecek.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

- Ne zaman teröristlere karşı güçlü bir mücadele başlatsak Kılıçdaroğlu'nun sancıları başlıyor. Teröristleri korumaya geçiyor. Ana muhalefetin böyle bir yaklaşım içerisinde olması üzüntü verici. CHP'nin adayı da aynı tutum içerisinde.

- YPG/PYD unsurları Münbiç'ten çıkarılacak. Bu işlemin askeri gözetimi, yürütülmesi Amerika ve Türk askerleri tarafından birlikte yapılacak.

- (ABD ile) Her şey birlikte yapılacak. Bizim açımızdan bakıldığında bu mutabakatın amacı Münbiç'in YPG/PYD unsurlarından temizlenmesi.

- (Menbiç'e ilişkin mutabakat) Bizim baştan beri düşüncemiz şu, Suriye iç savaşı başlamadan önceki demografik yapıya uygun ve onu yansıtacak şekilde yerel yönetimler oluşturulacak. Yerel yönetimde yer alacaklar da yine Amerika ve Türkiye tarafından birlikte belirlenecek.

- (ABD ile Menbiç mutabakatı) Sayın Mattis'le görüşmemizdeki 'Hiçbir şekilde oyalama olmayacağı' ifadesi son derece önemlidir, bizim açımızdan. Bu ifadeyi çok açık ve net bir şekilde kullanmıştır.

- (ABD ile Menbiç mutabakatı) YPG/PYD'nin PKK'nın bir parçası olduğu, onlar tarafından kumanda edildiği, aynı terörist havuzunu kullandıkları konusunda ikna olmuş durumdalar. İkna olmamış olsalardı bu mutabakat sağlanmamış olurdu.

(Bedelli askerlik) Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız son noktayı koydu. Seçim sonrasında konuşulacak, gündeme gelecek, bunu söyleyebiliriz.

Canikli, askerlik süresiyle ilgili herhangi bir çalışmalarının olmadığını bildirdi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 44 TÜMÜ
  • İran'da bomba 5 yıl önce Şikayet Et
    Atalım
    Cevapla
  • TERÖR BITECEK 5 yıl önce Şikayet Et
    Iranida Yanıniza Alın Teröristler Irana Kaçmasın Irak Basbakaninada Söyleyin Kandile Operasyon Yapın Karadan Tanklarla Şehit Askerlerimiz için 1 tane Terörist Sağ Kalmasın
    Cevapla
  • Kürşat 5 yıl önce Şikayet Et
    Teklif etmişler! Düşmanlar birbirini yiyecek!
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    O topraklar misak-ı milli sınırları içindedir. Musul ve Kerkük'e de el koymalıyız ve hiç çıkmamalıyız. Böyle olursa oyum Reisedir
    Cevapla
  • Sert mülayim 5 yıl önce Şikayet Et
    İran zaten Murat karayılan itini kendi himayesinde tutuyor pkkdan hiç vazgeçer mi... o yüzden irana güvenmedem kendimiz yapalım kandil alıp geri çıkmayalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR