Bunu yapmak gönül ister! Dünyanın her yerindeler

Yeryüzü Doktorları muhtelif coğrafyalardaki temiz suya erişimdeki yetersizlikten ötürü uzun yıllardır yürüttüğü temiz suya erişim projeleri kapsamında "Bizim İçin Su Onlar İçin Hayat" diyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.07.2018 17:38 GÜNCELLEME 06.07.2018 17:44 GÜNCEL
Bunu yapmak gönül ister! Dünyanın her yerindeler
Bunu yapmak gönül ister! Dünyanın her yerindeler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre; 2.1 milyar insan güvenilir su kaynaklarına erişememektedir ve her yıl kirli su kullanımına bağlı sebeplerle 502 bin ölüm gerçekleşmektedir. Bu ölümlerin 361 binini ise 5 yaş altındaki çocuklar oluşturmaktadır. Her 10 insandan 3’ünün evinde temiz su bulunmamaktadır. Yine aynı rapora göre 263 milyon kişi evinden en az 30 dakika uzaklıktaki kaynaklardan suya erişmektedir.

Yeryüzü Doktorları kirli su kullanımından kaynaklı ishal, kolera vb. hastalıkların ve ölümlerin önüne geçmek için temiz suya erişim projeleri kapsamında ihtiyaç bölgelerinde su kuyuları açıyor, fiziksel kapasite iyileştirme çalışmaları yürütüyor, su arıtma tabletleri dağıtıyor. Bu bağlamda, 2013 yılından beri Çad, Kenya, Kongo DC, Nijer, Somali ve Afganistan’da 184 su kuyusu açarak yaklaşık 127 bin kişinin temiz suya erişimini sağladı. Uganda’da Gombe Bölge Hastanesi boru sistemini yeniledi ve kullanılabilir su sistemini hizmete sundu. Yemen’de artan kolera hastalığına bağlı ölümlerin önüne geçmek için su arıtma tabletleri dağıttı.

 

 

Temiz suya erişim projelerini özellikle sıcak iklim koşulları ve kuraklıkla mücadele eden düşük gelirli ülkelerde gerçekleştirdiklerini ve bu bölgelerde bu projeleri gerçekleştirmenin bir zorunluluk olduğunu dile getiren Yeryüzü Doktorları Program ve Operasyonlar Müdürü Safa Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü: "Su hayatımızın en temel parçası. Temiz suya ulaşamadığımız bir durumu düşünemiyoruz bile. Ancak dünyanın bazı bölgelerinde tam da bu durum yaşanıyor. Çalıştığımız bölgelerde, insanların suya ulaşamadığını ya da ulaşmak için saatlerce yürümek zorunda kaldığını gördük. Hastanelerde temiz su bulunmadığını gördük. Çocukların su taşıdığı için okula gidemediği bölgeler gördük. Kirli su kullanımına bağlı sebeplerle insanların hastalandığını ve hatta maalesef hayatını kaybettiğini dahi gördük. Örneğin çalışmalarımızı yürüttüğümüz ülkelerden biri olan Afganistan’da her gün 133 çocuk ishal vb. hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Biz de bu bağlamda temiz suya erişim projelerimizi devam ettiriyor, daha çok kişiyi temiz ve sağlıklı suyla buluşturmak için çalışıyoruz."

 

Yeryüzü Doktorları su kuyusu maliyetleri bölge imkânlarına göre değişiklik gösteriyor. Afganistan’da 2.000 dolar, Çad’da 3.600 dolar, Somali’de ise 4.300 dolara bir su kuyusu açılabiliyor.

Yeryüzü Doktorları Hakkında

2000 yılında, sağlık alanında uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak çalışmalarına başlayan Yeryüzü Doktorları, sayısı 20 bine yakın gönüllüleri sayesinde ulaştığı ülkelerin ve uyguladığı projelerin sayısını her geçen gün artırıyor. Bugüne kadar Afganistan’dan Suriye’ye, Somali’den Gazze’ye, Uganda’dan Yemen’e kadar 50’ye yakın ülkede projeler yürüten Yeryüzü Doktorları, tıbbi insani yardıma ihtiyaç duyan bölgeler başta olmak üzere, doğal felaketlerden etkilenen ülkelere de en hızlı şekilde ulaşmayı hedefliyor. Başlangıçta, gönüllülerden oluşan sağlık ekiplerinin, muayene ve ameliyatlar yapmak ve ilaç-ekipman desteğinde bulunmak amacıyla, kısa süreli sağlık kampları düzenleyerek organize ettikleri yardım çalışmaları, zamanla uzun vadeli ve kalıcı değişimler sağlayan programlara dönüşmüştür. Yeryüzü Doktorları bugün, gerek kriz acil durumlar gerek az gelişmişlik nedeniyle ihtiyaç sahibi olan ülkelerde; tedavi edici ve koruyucu sağlık, psikososyal destek, fiziksel kapasite geliştirme ve sağlık eğitimi alanlarında proje ve programlar yürütmeye devam etmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR