Sonbahar Ekinoksu nedir? 23 Eylül Ekinoksu hakkında bilinmeyen gerçek...
Astronomik açıdan ''23 Eylül Ekinoksu'' şeklinde de tabir edilen Sonbahar Ekinoksu'na sayılı bir zaman kaldı. Yaz ayının ardından Sonbahar ayına geçişi temsil eden Sonbahar Ekinoksu nedir? İşte, yepyeni bir mevsimin başlangıcı olarak nitelendirilen ve detaylı olarak sorgulama alınan 23 Eylül Ekinoksu hakkında bilinmeyenler!
ABONE OLHer yıl 23 Eylül tarihinde oluşum gösteren Sonbahar Ekinoksu, astronomik açıdan incelendiğinde bu tarihten itibaren gündüzlerin kısalmaya, gecelerin ise giderek uzamaya başlayacağının göstergesi olmaktadır. Sonbahar ayına geçiş yapıldığını simgeleyen bir doğa olayı olan Sonbahar Ekinoksu'nda, gece ve gündüzün eşitliği sağlanması ve Güney Yarım Küre'de ise İlkbahar mevsiminin başlayacağının habercisidir. Peki, yeni bir mevsimin başlangıcı olarak meydana gelen ve güneşten gelen ışınların bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik bir şekilde düşmeye başladığı Sonbahar Ekinoksu nedir? İşte, astronomi dünyasında 23 Eylül Ekinoksu olarak da tanımlanan Sonbahar Ekinoksu hakkında bilinmeyenler...
EKİNOKS NEDİR?
Ekinoks; yahut diğer adlarıyla gün-tün eşitliği, ılım veya gece-gündüz eşitliği şeklinde tabir edilen doğa olayı, İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olmak üzere yılda 2 kez tekrarlanmaktadır. Ekinoks, güneşten gelen ışınların 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Ekvator’a dik gelmesi neticesinde aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Tüm bunların yanı sıra ekinoksta yerde gece ve gündüzler eşitliği sağlanmaktadır.
EKİNOKS TARİHLERİ NELERDİR?
Kuzey Yarıküre’de, yaklaşık olarak 21 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu meydana gelmektedir Güney Yarıküre’de ise, yaklaşık olarak 21 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu oluşum göstermektedir.
SONBAHAR EKİNOKSU NEDİR? 23 EYLÜL EKİNOKSU…
23 Eylül, Sonbahar mevsiminin ilk gününü temsil eder ve ekinoks olarak tanımlanır. Sonbahar Ekinoksundan itibaren; Güney Kutup Noktası'nda ise 6 aylık gündüzün, Kuzey Kutup Noktası'nda 6 aylık gecenin başlangıcının habercisi olmaktadır. Yine 23 Eylül Ekinoksundan itibaren, Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun; Güney Yarım Küre’de ise gündüzler, gecelerden uzun olmaya olmaya başlamaktadır. Sonbahar Ekinoksu’nda, aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçmekle birlikte Güneş her iki kutup noktаsında da görülmektedir. Kuzey ve Güney Yarım Küre, güneş ışınları öğle vаkti Ekvator'a 90°lik açı ile düştüğü 23 Eylül Ekinoksunda, Dünya'da gece ve gündüz birbirine eşit olmaktadır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmеye başladığı bu tarihte, Gölge boyu Ekvator'a sıfırdır.
21 MART EKİNOKSUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Kuzey Yarımkürede İlkbahar, Güney Yarımkürede Sonbaharın başladığı tarihtir.
Kuzey Kutbu’nda 6 ay gündüzün, Güney Kutbu’nda 6 ay gecenin süreceği günlerin başlangıcıdır.
Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.
Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.
21 Mart tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede gündüzler, Güney Yarımkürede geceler daha uzun olmaya başlar.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.
Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.
23 EYLÜL EKİNOKSUNUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Ekvatorda gölge boyu sıfırdır.
Kuzey Yarımkürede Sonbahar, Güney Yarımkürede İlkbaharın başladığı tarihtir.
Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğettir.
Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a dik açı ile düşer.
Gece ve gündüz süreleri birbirine eşittir.
Kuzey Kutbu’nda 6 ay gecenin, Güney Kutbu’nda 6 ay gündüzün süreceği günlerin başlangıcıdır.
23 Eylül tarihinden itibaren Kuzey Yarımkürede geceler, Güney Yarımkürede gündüzler daha uzun olmaya başlar.