7 bin TL maaşla Bilirkişi alımı devam ediyor! E-devlet başvuru ekranı ve şartları
Çalışanlar ve emekliler için ayda 7 bin TL maaşla iş kapısı olan ‘’bilirkişilik’’ için başvurular 5 Kasım itibari ile başladı ve 30 Kasım 2018 tarihine kadar devam edecek. Bilirkişi olmak için bazı şartları taşımak gerekiyor. Peki bu şartlar nelerdir? Başvurular nasıl yapılıyor?
ABONE OLTürkiye’de yaşayan her vatandaşa ek gelir kapısı olarak ayda 7 bin lira maaşla bilirkişilik fırsatı sunuluyor. Çalışanların ya da emeklilerin başvuru yapabileceği bilirkişilik pozisyonunu düşünenler kendi mesleklerini bırakmak zorunda değiller. Uzmanlık gerektiren bir iş ama herhangi bir işte bir süre çalışan, o konuda zaten uzmanlaşıyor. Üstelik bu işin kazancı da oldukça iyi. Peki başvurular nasıl yapılacak? Kimler Başvuru yapabilir? İşte tüm merak edilenler...
BAŞVURU ŞARTLARI NELER?
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak,
- Terör örgütleriyle iltisaklı veya irtibatlı olmamak.
- Daha önce kendi isteği dışında sicilden ve listeden çıkarılmamış veya bilirkişilik yapmaktan yasaklanmamış olmak.
- Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.
- Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak.
- Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak.
- Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için ilgili mevzuat gereği aranan şartları haiz olmak ve mesleğini yapabilmek için gerekli olan uzmanlık alanını gösteren diploma, mesleki yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi, ustalık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.
- Daire Başkanlığının temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlediği EK-2 de yer alan nitelikleri taşımak.
- Hukuk öğrenimi görmüş kişiler EK-1 de yer alan temel ve alt uzmanlık alanlarında, birinci maddede aranan şartları taşımak ve temel ve alt uzmanlık alanlarına göre EK-2 de yer alan niteliklere sahip olmak kaydıyla, bilirkişilik sicili ve bilirkişi listelerine kayıt için başvuruda bulunabilirler.
- 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre yetkilendirilen gayrimenkul değerleme uzmanları bakımından, sadece kamulaştırma alt uzmanlık alanında görev yapmak şartıyla, bilirkişiliğe kabul için aranan temel eğitim alma ve fiilen beş yıl görev yapma şartları aranmaz. Gayrimenkul değerleme uzmanlarının diğer uzmanlık alanlarında bilirkişiliğe başvuruda bulunmaları halinde temel eğitim alma ve fiilen beş yıl görev yapma şartları aranır.
- Taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış uzmanlar bakımından, sadece kamulaştırma alt uzmanlık alanında görev yapmak şartıyla, bilirkişiliğe kabul için aranan temel eğitimi almak kaydıyla, fiilen beş yıl görev yapma şartı aranmaz. Taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış uzmanların diğer uzmanlık alanlarında bilirkişiliğe başvuruda bulunmaları halinde temel eğitim alma ve fiilen beş yıl görev yapma şartları aranır.
- Yaptığı başvurusu, mesleki olarak (fiili çalışma süresi, uzmanlık alanlarına göre aranan nitelikler vb.) yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.
- Meslek öncesi eğitim ve stajda geçen süreler fiili çalışmadan sayılmaz.
BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?
Bilirkişi olmak isteyen ve yukarıdaki şartları taşıyan adaylar, başvuru işlemlerini e-Devlet’te Adalet Bakanlığı’nın sunduğu hizmetler bölümünden elektronik imza veya mobil imza ile giriş yapacakları UYAP Bilirkişi Portal Girişi'nden işlemlerini gerçekleştirecek. Başvurular da her yılın kasım ayı içinde yapılıyor. Yani 30 Kasım son başvuru süresini kaçırırsanız, bir yıl beklemeniz gerekiyor.
YILDA 300 DOSYA SINIRI VAR!
Bir bilirkişiye yılda 300 dosya verilebiliyor. Dosya başına ödenen ücret ise minumum 300 lira. Yani kaba bir hesapla yılda 300 dosyaya baksanız kazanacağınız para 90 bin lira. Bunu aya böldüğünüz zaman 7 bin 500 lira aylık gelir demek. Vergiler çıkınca ele geçen para ise 7 bin lira. Türkiye'de iş mahkemelerinde tam 2.1 milyon dava var. Ceza mahkemelerindeki dava sayısı ise 2.5 milyon.
DOSYA BAŞINA 330 LİRA
Adalet Bakanlığı tarifesine göre dosya başına fiyatlar 165 ile 330 lira arasında değişiyor. Örneğin, sulh ve icra davalarında ücretler 165 lirayken, iş davaları ve kadastroyla ilgili davalarda 220, mülkiyet, marka ve asliye ticaret davalarında 330 lira. Ancak hakim işin önemine göre bu ücreti takdir yetkisini de kullanarak artırabiliyor. Bir dosya için konunun önemine göre 10 bin veya 100 bin lira bile ödenebiliyor.
-
yanlış bilgi 6 yıl önce Şikayet Etillaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı yok, çalışma izni almış yabancılar da başvurabiliyor. ayrıca uzmanlık alanında 5 yıllık mesleki deneyim aranıyorBeğen
-
mustafa 6 yıl önce Şikayet EtOrta okul mevzunuyumBeğen Toplam 2 beğeni
-
naci 5 yıl önce Şikayet Etmevzu ?Beğen