Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Başvuruda istenilen belgeler ve ücret...

Eski kimlik kartını kaybeden veya yeni çipli kimlik kartına geçiş yapmak isteyen vatandaşlar, sürecin nasıl işlediğini merak ediyor. Peki yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır, ücret hangi bankaya yatırılır, hangi evraklar gereklidir? İşte yeni kimlik kartı başvurusu ile ilgili merak edilenler...

ABONE OL
GİRİŞ 03.12.2018 12:22 GÜNCELLEME 03.12.2018 12:22 GÜNCEL
Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Başvuruda istenilen belgeler ve ücret...
Yeni kimlik başvurusu nasıl yapılır? Başvuruda istenilen belgeler ve ücret...

Eski tip nüfus cüzdanından yeni kimlik kartlarına geçiş süreci uzun süre önce başlamıştı. Hali hazırda kullanılmakta olan eski kimlik kartlarını yeni kimlik kartı ile değiştirmek isteyen vatandaşlar, sürecin nasıl işlediğini araştırıyor. Peki yeni kimlik kartı nasıl alınır? Başvuruda istenilen belgeler nelerdir? Yeni kimlik kartı almak için son tarih ne zaman? Tüm merak edilenleri sizler için paylaşıyoruz...

 

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yeni kimlik kartı başvuruları yurt içinde, Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak alınabiliyor. Randevu almadan işlem yapmak isteyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerine giderek işlemlerini yapabilirler. Yurt dışında yeni kimlik kartı almak isteyenler ise, dış temsilciliklere giderek yeni kimlik kartına sahip olabilirler.

 

RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

YENİ KİMLİK KARTI ALMAK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

İlk defa yeni kimlik kartına başvuru yapmak için yanınızda bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf olması gereklidir. Bunun yanında nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisinin olması ile yeni kimlik kartı başvuru işlemi yapılır. Yukarıdaki yer alan belgelerin fotokopisi kesinlikle kabul edilmemektedir.

KAYIP VEYA DEĞİŞTİRME NEDENİYLE KİMLİK KARTI NASIL DÜZENLENİR?

Kimlik kartının kaybolması veya değiştirilmesi durumunda sistemdeki fotoğraf altı ay öncesine ait değil ise ilgiliden son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet fotoğraf istenir ve biyometrik doğrulaması yapılarak kimlik kartı başvurusu alınır.

KİMLİK KARTININ ÜCRETİ NE KADARDIR?

2018 yılı  yeni kimlik kartı almak için belirtilen ücretler aşağıda yer almaktadır. Kimlik kartı için ücretler başvuru sırasında alınmaktadır.

- Kimlik yenileme ücreti: 18,5 TL

- Evlilik nedeniyle kimlik kartı değişimi:18,5 TL

- Yeni doğan bebek için kimlik çıkarma: ÜCRETSİZ

HANGİ BİOMETRİK VERİLER ALINIR?

Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NE ZAMANA KADAR YAPILMALIDIR?

Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Son zamanlarda basın yayın organları ile sosyal medyadan yayılan kimlik kartlarının dağıtımının yıl sonu itibariyle son bulacağı, kimlik kartı bedelinin fahiş oranda artacağı gibi asılsız haberler ve söylemler nedeniyle Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluklar, izdihama yol açmaktadır. Kimlik kartları bedelleri 2018 yılı itibariyle ‘Değerli Kâğıtlar’ değerleme oranlarıyla güncellenecek ve bu oran, asılsız haberlerde iddia edildiği gibi yüksek olmayacaktır. Tüm Türkiye’de nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi hedeflenmektedir. Ancak mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitirdiğine dair herhangi bir son tarih ve yasal düzenleme bulunmamaktadır, mevcut nüfus cüzdanları süresiz olarak geçerlidir. Vatandaşların bu konuda daha sağduyulu davranmaları ve asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir.” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR 1
  • Ümit 5 yıl önce Şikayet Et
    eşime ve çocuguma yeni kimlik çıkarmak için ziraatbankası atm sinden para yatırdım.bu yatırdıgım parayı kendi tc numarama yatırdım geri nasıl alabilirim.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR