Bakan Kurum: Poşetlerle ilgili yeni kararlar aldık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, son günlerin tartışılan konusu olan ücretli poşet uygulamasıyla ilgili yaptığı açıklamada, 'poşetlerin bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanımını zorunlu hale getirdik. Marka ve logolar, poşetin tek yüzeyinde yer alacak ve alanın yüzde yirmisini geçemeyecek' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.01.2019 18:59 GÜNCELLEME 09.01.2019 19:56 GÜNCEL
Bakan Kurum: Poşetlerle ilgili yeni kararlar aldık
Bakan Kurum: Poşetlerle ilgili yeni kararlar aldık

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, ülke genelinde başlayan uygulamanın ilk dönemlerinde karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak, bahse konu usul ve esasların yeniden düzenlenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti.

 

ECZANELER KAPSAM DIŞINDA KALDI

Bu kapsamda 9 Ocak tarihli ve "66745475-145.07-6267" sayılı olur ile Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar'ın yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulduğunu aktaran Kurum, söz konusu düzenleme ile eczanelerde sadece ilaç satışlarında kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük, saplı ve sapsız poşetlerin usul ve esasların kapsamından çıkarıldığına değindi.

 

Kurum, eczanelerde ilaçlar için kullanılacak plastik poşetlerin tüketiciye ücretsiz olarak verilebileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

POŞETLERİN KALINLIĞINA DÜZENLEME

"Usul ve esaslar kapsamında yer alan ve ücrete tabi tutulan poşetlerin çift kat kalınlığı için 40 mikron ve üzerinde olma zorunluluğunu getirdik. Çift kat kalınlığı 40 mikrondan daha küçük olanların (gıda hijyeni amaçlı verilenler ile eczanelerde ilaçların taşınması için verilenler hariç) kullanımı kısıtlandı.

ÇEVRECİ SLOGAN VE SIFIR ATIK LOGOSU ZORUNLU

Usul ve esaslar kapsamında kalan ve ücretlendirmeye tabi tutulan poşetlerin bir yüzeyinde çevreci slogan ve sıfır atık logosu kullanımını zorunlu hale getirdik.

MARKA VE LOGOLARA SINIRLAMA

Plastik poşetlerde yer alan satış noktalarına ait marka ve logolar, poşetin tek yüzeyinde yer alacak ve alanın yüzde yirmisini geçemeyecek.

POŞETE ALTERNATİF KAĞIT, BEZ VEYA FİLE BENZERİ EKİPMANLAR SUNULMALI

Satış noktalarının, ücrete tabi olan plastik poşetlere alternatif olarak kullanıcı ve tüketicilere kağıt veya bez ile file ve benzeri çok kullanımlık taşıma ekipmanlarını sunmaları gerektiği vurgulandı.

POŞET İSTEMEYENE ZORLA POŞET SATILAMAZ

Satış noktalarının plastik poşet talep etmeyen kullanıcı ve tüketicilere talepleri dışında plastik poşet satılamayacağı ayrıca belirtilmiş olmakla birlikte tüketici veya kullanıcının kendisine ait taşıma ekipmanı ile alışveriş yapmasına engel olacak herhangi bir faaliyette bulunamayacağı hususunda da düzenlemede bulunulmuştur.

POŞETLERE BARKOD ZORUNLULUĞU

Plastik poşetlerin barkodlu olarak üretilme zorunluluğu ayrıca vurgulanmış olmakla birlikte barkod sistemi bulunmayan satış noktalarının plastik poşet satışlarını adet bazlı göstermeleri için yazar kasalarda düzenleme yapılması gerektiği de ayrıca belirtilmiştir.

DÜZENLEMEYE UYMAYAN POŞETLER 31 MART'TAN İTİBAREN SATILAMAYACAK

Düzenlemeye uymayan plastik poşetlerin 31 Mart 2019 tarihinden itibaren satışına izin verilmeyeceği belirtilmiştir."

KAYNAK : AA
YORUMLAR 106 TÜMÜ
  • muhafız 5 yıl önce Şikayet Et
    hırsızlık artacak torbasını alan gelecek kötü niyetlilere çare bulunmalı poşeti esnaf degil köşe başlarına halk ekmek gibi poşetçi dükkanları kurulsun onlar satsın kırk yıllık müşterilerden nasıl 25 kuruş isteyelim
    Cevapla
  • akil 5 yıl önce Şikayet Et
    avrupada da boyle..ne hirsizlik artti ne de baska bir sey..millet kendisini alistiracak baska yolu yok! bu kadarda tez canlilik panik yapmak ayiba kaciyor...kendinize gelin afrika ulkelerin insanlari bile alisiyor..kendimizden utanmamiz lazim..!
    Cevapla
  • geri 5 yıl önce Şikayet Et
    Dönöşümcüler naylon poşet plastik pet kağıt karton bir birlerinin ellerinden kaçıriyorlar bir tane poşet moşet yerde göremiyorum
    Cevapla
  • Malı 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir market yöneticisinin tespiti biz poşete yılık 15 milyon ödüyoruz Şimdi ülkemiz kazanacak demişti Bence poşete ödediği 15 milyon tl Zaten satıgı malın içinde var Yani biz tüketici ödüyor şimdi Poşet maliyeti azalacak para ceplerinde kalacak ve ayrıca devlet para kazanacak poşete gelinceye kadar pet şişeleri plastik ambalajları Neden kimse düşünmüyor tek çare Aldığımız ürüne depozito bedeli Ödeyerek geri toplamak
    Cevapla
  • SivaslıYiğido 5 yıl önce Şikayet Et
    Yenilebilen bio plastik poşetler var. Yağmurda bir süre sonra eriyip toprağa karışıyor. Paralı poşet uygulamasının devamında bio poşetlerin yaygınlaştırılması işleme konursa çevre adına çok verimli bir hizmet olur . Eğer bu büyük ölçüde gerçekleştirilirse en azından poşet kirliliği büyük ölçüde çözülmüş olur.
    Cevapla
  • Zuvaslı Gardaş 5 yıl önce Şikayet Et
    yağmur yağdığında ne yapacaksınız ? elinizde ne varsa eriyen torbadan aşağı düşer gardaaaaş
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    sen anlamadın galiba amaç çevre değil..MALI adlı kişinin yorumunu iyi oku..
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    çevreyi kirleten poşetmi,yoksa bazı fabrikaların boş arsalara döktüğü fabrika atıklarımı...ben şahsen kauçuk söktöründen emekliyim,ve kauçuk işlenirken içine -karbon,kükürt,tebeşir tozu,aspest,kimyasal boya,amyant gibi birçok kimyasal kansorejen madde ekleniyor. ve imalattan kalan atık çöpler kamyonla boş arazilere dökülüyor. daha bunun gibi çevreyi kirleten birçok sanayi söktörü var,kot yıkama ve taşlama,deri sanayi,ve sülfirik asitle altın işleyen kuyumcular.daha sayayım mıııı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR