Bakanlık harekete geçti! 'Mavi Balina'ya karşı kritik uyarı

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, çocukları "Mavi Balina" ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı korumak için çalıştıklarını belirterek, "Oyun kılıfıyla kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor." ifadesini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.01.2019 21:17 GÜNCELLEME 28.01.2019 21:17 GÜNCEL
Bakanlık harekete geçti! 'Mavi Balina'ya karşı kritik uyarı
Bakanlık harekete geçti! 'Mavi Balina'ya karşı kritik uyarı

Sayan, sosyal medya hesabı Twitter'dan, Mavi Balina oyununa karşı  aileleri uyardı.

 

Çocukları, Mavi Balina ve benzeri oyunların tehlikelerine karşı  korumak için var güçleriyle çalıştıklarını aktaran Sayan, "Oyun kılıfıyla  kültürel kodlarımızı ve çocuklarımızın güvenliğini hedef alan, sosyal ağlarda  viral olarak yayılan tehlikelere karşı ailelere de büyük görevler düşüyor." dedi.

Sayan, ailelerin bu noktada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun  (BTK) internet kullanıcıları için bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının  bulunduğu "guvenliweb.org.tr" adresinden de dijital dünyanın tehlikelerine karşı  bilgi edinebileceklerine dikkati çekerek, ailelerin, öncelikle çocukların  internet ve sosyal paylaşım ağlarında neler yaptığından haberdar olup, onlarla  güçlü bir iletişim kanalı geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

 

Ailelerin, Mavi Balina gibi sözde oyunlara karşı neler yapılması  gerektiğine değinen Sayan, şunları kaydetti:

"Çocuğunuzun internet yaşına uygun sitelere girdiğinden ve etik  olmayan davranışları ya da şiddeti özendiren sitelere erişmediğinden emin olun.  Çocuğunuzun internete erişiminin, aileyle ortaklaşa kullanılan bir bilgisayar  üzerinden olmasını sağlayın. Çocuğunuzun kullandığı bütün elektronik aletlerde  ebeveyn koruma sisteminin açık olduğundan emin olun. Ekrana bakarak geçirdiği  zamanı ve faaliyetlerini gözlemleyin. Çocuğunuzla internet dünyasını birlikte  keşfederek, ona rol model ve rehber olun. Mahremiyet bilinci oluşturun,  çocuklarınıza gerçek hayatta olduğu gibi internette de tanımadığı kişilerle  iletişim kurmaması gerektiği bilincini verin.

İnternette yayılan yeni akımları  takip ederek, http://www.guvenliweb.org.tr/ ve http://guvenlioyna.org.tr/  internet sitelerinden dijital oyunlardaki ve sanal ortamdaki tehlikelerine karşı  bilgi edinin. Çocuğunuzun davranışlarını yakından gözlemleyin. Ruh halinde  değişiklik, iletişimde azalma, çalışma isteksizliği ve ders notlarında düşüş gibi  beklenmedik değişimler konusunda tetikte olun. Eğer çocuğunuzun Mavi Balina  oyununu oynadığını fark ederseniz, elektronik aletlerden uzak kalmasını  sağlayarak uzmanlardan destek alın."

YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • elif 5 yıl önce Şikayet Et
    aileler değil devlet bir şey yapmalı bence.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Hala pek çok kişi bu oyunu normal oyunlar gibi zannediyor. Bu oyun bildiğiniz oyunlar gibi sitesi, indirilen bir programı yok. Çeşitli sohbet ortamlarında mesajlarla oynanan psikolojik bir oyun. Çocuğun mesajlaştığı kişileri takip etmek kontrol etmek gerek.
    Cevapla
  • Brs 5 yıl önce Şikayet Et
    Oyun bildiğimiz oyun değil. Oynamak isteyen oynayamıyor. Oyun seni buluyor. Bu da sosyal medya ya da Whatsapp tarzı uygulamalardan gelen bir link üzerinden gerçekleşiyor. Bu sebeple engellenmesi imkansız.
    Cevapla
  • Ferit... 5 yıl önce Şikayet Et
    ailenin elinden çocuğuna hukmetme hakkını alanlar siz degil misiniz ?
    Cevapla
  • akıncı 5 yıl önce Şikayet Et
    çocuğa hükmetmek dayakla olmamalı
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Çocuğa sağlam bir dini inanç, ahiret inancı verirseniz, en önemlisi ergenlik çağında sevgisiz, ilgisiz bırakmazsanız çocuk hiç şeyden etkilenmez, zarar görmez.
    Cevapla
  • mazlum 5 yıl önce Şikayet Et
    engellemek çok mümkün değil,Aileler uyanık olacak, telefonu bilgisayar eline verio başından savmayacak....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR