S-400 eğitimi için ilk durak belli oldu

ABD ve Türkiye arasında her geçen gün daha da yükselen bir gerilime neden olan S-400'lerle ilgili karşılıklı açıklamalar yapıladursun, Milli Savunma Bakanlığı S-400 sistemleri için eğitime girecek askeri personelin yol haritasının son halini alması için yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Türk askerlerin doğrudan Rusya'ya gitmeyeceği, ekibin ilk durağının Azerbaycan olacağı iddia edildi. Buna göre Türk heyet önce Azerbaycan'a giderek S300 PMU2'yi inceleyecek, ardından yaz sonu gibi de Rusya'ya geçilecek ve nihai eğitim başlayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 13.03.2019 06:02 GÜNCELLEME 13.03.2019 07:44 GÜNCEL
S-400 eğitimi için ilk durak belli oldu
S-400 eğitimi için ilk durak belli oldu

Son dönemlerde Türkiye ile ABD arasında en önemli konulardan biri olan ve sonuçları itibariyle Suriye, Doğu Akdeniz, Karadeniz gibi bölgeler başta olmak üzere çok ciddi bir coğrafyayı yakından etkileyecek olan 'S-400' restleşmesinde yeni bir dönem başlıyor.

 

 

Türkiye'nin ilk günden bu yana 'dönüş yok' açıklamaları, ABD tarafından özellikle son 1 ayda daha sert bir dille yapılan 'geri adım atın' baskıları gölgesinde Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı bir ekibin eğitimler için izlenecek yol haritasında ciddi yol kat ettiği öğrenildi.

ABD TÜM KURUMLARIYLA YÜKLENİYOR

 

 

Geçtiğimiz günlerde ABD'nin Avrupa'daki en üst düzey askeri personeli olan Orgeneral Curtis Scaparrotti, "Benim askeri olarak tavsiyem, Rus sistemlerini, özellikle de hava savunma sistemlerini çalıştıran bir ortakla F-35 işini tamamlamamalıyız, (F-35leri) uçurmamalıyız veya çalışmamalıyız" sözlerini kullanmış, aynı gün ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve bazı Kongre üyelerinden de aynı yönde eş zamanlı açıklamalar gelmişti.

 

S-400'ün teslimi yaklaştıkça ABD'nin siyasi, ekonomik, askeri seçeneklerinin hemen hepsini kullanmaya başlaması, "ABD, Türkiye'nin S-400 almasından neden rahatsız?" sorusunu beraberinde getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ABD tarafından gelen açıklamalara, "Türkiye'nin bu sistemi ne için ve ne şekilde kullanacağı açıktır" yanıtını verirken, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da planlamada bir değişiklik olmadığını, 100'e yakın askeri personelin eğitim için Rusya'ya gideceğini duyurmuştu.

PERSONEL SEÇİMİ TAMAMLANDI

Türkiye'nin, S-400 konusundaki kararlığının ardından sistemin kullanılmasını öğrenecek askeri personelin eğitimlerinin takvimi de merak konusu oldu.

Yeni Şafak'ın askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, eğitime gidecek 100'e yakın personelin seçimi için hummalı bir çalışma yürüttü.

Eğitim kapsamında yurt dışına gönderilecek personelin seçiminin tamamlandığı ve söz konusu ekibin hazırlıklarında sona geldiği kaydedildi.

İLK DURAK AZERBAYCAN

Kamuoyunda, S-400 eğitimine gidecek askerlerin Rusya'ya gideceği beklentisi hakim. Ancak Azerbaycan'ın Türkiye'ye bir davet bulunduğu, bu kapsamda Türkiye'den eğitime gidecek subayların ilk durağının Azerbaycan olduğu iddia edildi.

Azerbaycan'a gidecek personelin, bu ülkede konuşlu S-300 PMU2'yi inceleyeceği, burada çalışmaların ardından heyetin yaz aylarının sonunda Rusya'ya geçeceği öğrenildi.

RUSYA'YA GİDEN EKİP DİĞER EĞİTİMLERİ ANKARA'DA VERECEK

Önce Azerbaycan'a ardından da Rusya'ya gidecek askerlerin, eğitimlerini tamamladıktan sonra Ocak 2020'de Türkiye'ye yeniden döneceği ve diğer askerleri de kursa giden ilk ekibin Ankara'da eğiteceği belirtildi.

Rusya Küresel Silah Ticareti Analizi Merkezi Başkanı İgor Korotçenko, Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşma çerçevesindeki zorunlu unsurlardan birinin de Türk askerlerinin, Rusya'daki bir poligonda, sonradan Türkiye'ye gönderilecek S-400'lerde gerçek atışlar yapması olduğunu açıklamıştı.

TEMMUZ'DA TESLİM EKİM'DE KURULUM

Daha önce de Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400 hava savunma sisteminin teslimat tarihiyle ilgili olarak "Başlangıçta söyledik, temmuz 2019’da teslimat başlayacak. Ekim gibi de sistem aktif olmuş olacak. İki sistem var, ikinci sistemin takvimi ötelenmiş durumda, herhangi bir sıkıntı yok" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Yorumcu16 5 yıl önce Şikayet Et
    Günümüzde savaş uçağının önemi pek kalmadı.Uzun menzilli füzelerin ve güçlü bir hava savunma sistemlerin varsa,sana zaten kimse saldıramaz...F35 ise gereksiz bir uçak,hiçbir zaman bize ait olmayacak!!
    Cevapla
  • TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    F35 alamazsak SU alalım. F35 ortak yapıp vermezseniz SU alırız diye söylememiz yeterli. fiyatta ikram bile yaparlar
    Cevapla
  • Konuk 5 yıl önce Şikayet Et
    Su tipi uçaklar NATO standartına uymaz diyenler. Dünyada çift sistem kullanan birçok ülke var. Mısır Sovyet ve Abd silahlarını (Mig ve F-16)ayrıca Pakistan gene aynı (ABD-Çin) ve diğer eski doğu bloku ülkeleri Çek-Polonya-Romanya gibi ülkeler Sovyetsitemlerinin yanında şimdi ABD sistemide alıyorlar.Onlara olan bize niye olmuyor, Gelişen teknoloji sayesinde koordinasyon sağlayıcı yazılım yapılabilir.(Entegrasyonla karıştırmayın, koordinasyon)
    Cevapla
  • Comaron 5 yıl önce Şikayet Et
    Mezuniyet? İlkokul?
    Cevapla
  • DogruSöyler 5 yıl önce Şikayet Et
    F35-B yerden helikopter gibi havalanabilen bir uçak.. bizzim yapmayı planladığımız uçak taşıyan çıkarma gemizmizde o tip bir uçağa ihtiyac var.. İkiniz önemli ibr nokta bizim uçaklarımız nato uçakları olduğu için bütün mühimmat ve yakıt nato standardına göre, ratar taramaları vs yide katar baya komplike bir yapı nato standardı.. bu standarda başka bir uçağa almak demek ektra yük ve maliyet getirecek.. hatta tam uyum sağlanamyabilir bile..
    Cevapla
  • Helal 5 yıl önce Şikayet Et
    şu s400 bir gelsede rahat bir nefes alsak.
    Cevapla
  • abdurrahman 5 yıl önce Şikayet Et
    allah korusun savas olursa biz kimin silahi ile kimi vuracagiz.orta dogudaki musluman kardeslerimizin basindaki embesil, hain,ise yaramaz diktatorlerimi? onlari allah gostermesin bir savas durumunda bir tukay ve mevcut silahlarimizla bile yapabiliriz.kibris savasini hatirlayin ne yaptilar muttefiklerimiz(!)..
    Cevapla
  • Misgalezerratin 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin bir an evvel 300 artı roketlerini üretmesi gerekiyor tüm islam aleminin bu tür silahlara ihtiyac8 var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR