31 Mart'taki geçersiz oylar 24 Haziran seçimini 2'ye katladı

Sadece İstanbul’da 300 binden fazla oyun geçersiz sayılmasına yol açan en büyük etkenin, yaşlıların birden fazla olan pusulayı ayırt etmede yaşadığı güçlükten kaynaklandığı tespiti yapıldı. AK Parti kurmayları, vatandaşın kafasını karıştıran bu ‘çok pusulalı’ duruma ilişkin yeni bir çözüm arayışına gidilmesi gerektiğini ifade ettiler.

ABONE OL
GİRİŞ 09.04.2019 12:03 GÜNCELLEME 09.04.2019 12:43 GÜNCEL
31 Mart'taki geçersiz oylar 24 Haziran seçimini 2'ye katladı
31 Mart'taki geçersiz oylar 24 Haziran seçimini 2'ye katladı

31 Mart yerel seçimlerinde kullanılan oylardan geçersiz sayılanların sayısı dudak uçuklattı.

 

 

Star'ın haberine göre; yerel seçimler olması nedeniyle birden çok oy pusulasının bulunmasının seçmenin oy kullanma işlemindeki hatasını artırdığına yönelik veriler, son yapılan 24 Haziran milletvekili genel seçimi ile 31 Mart yerel seçimi arasında kendini belirgin olarak gösterdi. 57 milyon 093 bin 410 seçmenin bulunduğu 31 Mart yerel seçimlerinde, 48 milyon 340 bin 184 oy kullanıldı.

Katılım oranının yüzde 84,67 olduğu seçimlerde geçerli oyların sayısı 46 milyon 431 bin 717 oldu.

 

 

2 MİLYON GEÇERSİZ OY

Vatandaşlık görevini yerine getirmek için sandık başına gitmesine rağmen, oyunu düzgün kullanamadığı için iradesi sandığa yansımayan ve ‘geçersiz oy’ kullanan vatandaşların sayısı 1 milyon 908 bin 467 oldu. Yaklaşık iki milyon vatandaşın, sandığa gidip oyunu kullanmasına rağmen, yaptığı yanlışlıklar veya bilinçli bir ‘protesto’ şekli olarak oyunu geçersiz kılacak işlemlerinden ötürü oyları geçersiz sayıldı.

SEÇMEN AZALDI HATA ARTTI

Bu rakam, son yapılan 24 Haziran milletvekili genel seçimleriyle kıyaslandığına, geçersiz oyların sayısındaki artışın, ‘yerel seçim’ nedeniyle yükseldiği yorumlarının güçlenmesine yol açıyor. 59 milyon 367 bin 469 kayıtlı seçmenin bulunduğu 24 Haziran seçimlerinde, yüzde 86.24’lük katımı oranıyla, 51 milyon 197 bin 959 seçmen oy kullandı. Geçerli oyların sayısı 50 milyon 68 bin 627 olurken, geçersiz oy sayısı 1 milyon 129 bin 332 olarak gerçekleşti. Seçimlere katılım oranındaki yükseklik nedeniyle, 31 Mart’a göre hem sandığa giden seçmen sayısının fazla olmasına rağmen geçersiz oyların sayısı yaklaşık yarı yarıya denebilecek kadar az.

BİR GEÇERLİ İKİ BOŞ

AK Parti kurmaylarının detaylı şekilde hazırlayacakları raporlarda geçersiz oylara sebep olan unsurlar tespit edilecek. Diğer taraftan sandıktaki usulsüzlüklerin yanı sıra ilk belirlemelere göre geçersiz oylardaki artışa yaşlıların, birden çok pusulanın tek tek mühürlenmesi konusunda yaşadığı kafa karışıklığı da etkili oldu. AK Parti kurmaylarının tespitlerine göre, pusulayı alıp kabine giren vatandaş, en üstteki pusulayı mühürlediğinde tüm pusulaların da mühürlenmiş olacağı gibi bir mantıkla hareket ederek diğerlerini mühürlemeden sandığa atıyor. Dolayısıyla da bir pusulada belirttiği oyunun diğerleri için de geçerli olacağını düşünüyor. Böylelikle vatandaş, attığı tek mühürlü pusuladaki oyu geçerli sayılırken, sandığa ‘boş’ olarak atılan diğer iki pusula ise ‘geçersiz’ hanesine yazılıyor.

 

KAYNAK : Star
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Tüm partilerin hırsızlığına son vermek için Sandık başkanlarına İpad veya Tablet verilsin..Önce ıslak imzalı tutanak tutulsun.YSK sistemine girilsin... Girilen bilgiler aynı anda hem ysk hem il seçim kurulu hem ilçe seçim kurulunun önüne gitsin... Islak imzalı tutanak ilçe seçim kuruluna gene elden teslim edilsin... Islak imzalar ve oy çuvalları gene YSK saklansın...
    Cevapla
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle doğru.Üç farklı pusula kafa karıştırıyor.Ayrıca pusulalardaki partilerin amblemi renksizdi.Pusulalar Partilerin renklerinde olmalıydı.Yine pusulaların üzerindeki Büyükşehir mi yoksa ilçe mi olduğunu belli eden yazılar çok küçüktü.Daha net anlaşılır kolay bir sistem olmalı.
    Cevapla
  • ahmet gumus 5 yıl önce Şikayet Et
    bir kisi iki kisi adina vekaleten oy kullanabilmeli avrupada bu uygulaniyor
    Cevapla
  • Selman 5 yıl önce Şikayet Et
    ilçe ayrı, il ayrı büyükşehir ayrı. Kardeşim tek pusula tek seçim. Artı muhtarlıklar kaldrılmalı. Çözüm bu kadar basit.
    Cevapla
  • ADEM 5 yıl önce Şikayet Et
    çözüm çok basit: 1. muhtarlık seçimlerini kaldırın. muhtara gerek yok. 2. zarf neymiş kaldırın. saydık ettik. geçerliydi geçersizdi. bir sürü dert. 3. tek bir kağıt olsun. büyükçe. hemde A3 boyutunda. üzerinde renkli alanlar olsun: mavi sarı beyaz. her alan ayrı bir oy pusulası sayılsın. isteyen hepsine kullansın isteyen birine ya da hiç birine. onu katla bunu katla zarfa koy derdi bitsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR