Heybeliada'da 'kaçak kilise' krizi

Fener Rum Patrikhanesi'nin Heybeliada'da domuz çiftliğine yapmak istediği kilise, kaymakam ile Orman Şefi'ni karşı karşıya getirdi. Patrikhane, konuyu AİHM'e götürüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2007 11:55 GÜNCELLEME 29.03.2021 11:04 GÜNCEL
Heybeliada'da 'kaçak kilise' krizi
Heybeliada'da 'kaçak kilise' krizi

Erhan Öztürk'ün haberi

Heybeliada’da kaçak kilise gerginliği

Heybeliada’da Domuz Mandırası Tepesi’nde eskiden keşişlerin domuz besledikleri baraka ile ibadet ettikleri şapelin yerine Fener Rum Patrikhanesi’nin yapmak istediği kilise tartışmalara neden oldu.

 

Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan, ormana alanı diyerek kilise inşaatını yıkarken. Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban patrikhanenin ‘zilliyet hakkı’ olduğu gerekçesiyle kilise yapılabileceğini belirtip orman İşletme Şefi Özcan’ın ‘mal zilliyetine’ tecavüz ettiği için bölgeye girmesini yasakladı.

Heybeliada’da Domuz Manastırı Tepesi’nde Hristos Manastırı olarak bilinen ve daha sonra Makarios adının verildiği yere Fener Rum Patrikhanesi tarafından kilise yapılmak istenmesi tartışmalar neden oldu. Keşişlerin domuz besledikleri taş bir baraka ve ibadet ettikleri küçük bir şapelden oluşan yapının yerine Fener Rum Patrikhanesi bir süre önce kilise yapmak için inşaata başladı.

 

Adalar Orman İşletmesi ise kilisenin yapıldığı yerin ‘orman alanı’ içerisinde kaldığını belirterek önce uyarıda bulundu. Ancak inşaatın devam etmesi üzerine 13 Kasım  2007’de orman işletmesine bağlı ekipler kilise inşattını yıkarken, Fener Rum Patrikhanesi, müteahit ve bölgeye yerleşen üç aile hakkında Orman Kanunu’na ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa karşı gelmekten dolayı Adalar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Patrikhanenin, Başbakan Recey Tayyip Erdoğan ve Orman ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’ya ilettiği yıkım olayıyla ilgili olarak Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban, ‘zilliyet hakkı’ndan dolayı kilisenin yapılabileceğini belirtti.

ORMAN ŞEFİ, ORMANA GİRERSE TUTUKLANACAK

Kurban yıkım kararı veren Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan hakkında da ‘mal zilliyetine’ tecavüz ettiği gerekçesiyle 3091 sayılı yasa gereği gıyabında yargılanarak ‘ormana girmesi halinde 3 ay ile 1 yıl arasında hapis ile cezalandırılacağı’ kararı çıkarttırdı.

PATRİKHANE ELEKTİRİĞİ YANLIŞ ADRES VEREREK BAĞLATTI

Patrikhanenin yıkım olayıyla ilgili orman şefliğine itiraz dilekçesi vermesi üzerine Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan, Adalar Kaymakamlığı'na yanıt dilekçesi verdi. Patrikhaneye ait olduğu belirtilen yerin devlet ormanı olarak tapuya tescil edildiğinin belirtildiği dilekçede, söz konusu yerin Hazine'ye ait olduğu ve patrikhanenin yanlış adres verilerek kilisenin yapıldığı yere usulsüz elektirik bağlattığı belirtildi. Dilekçede herhangi bir tacizin söz konusu olmadığı ifade edildi.  

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ZİLLİYET YOK DİYOR

Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 'Tapuya orman alanı olarak tescil edilen araziye yapılan kaçak yapıya kesinlikle izin verilmeyeceğini’ belirterek, “Zilliyet olabilmesi için tapu kayıtlarının veya işgalcilerin hak sahibi olması lazım. Böyle bir durum söz konusu değil. Adalar Kaymakamı Kurban yanlış işlem yapmıştır. Bizim görevimiz orman alanlarını korumak. Kimseye karşı bir kinimiz, nefretimiz ve ön yargımız yoktur” diye açıklama yaptı

PATRİKHANE KONUYU AİHM’E GÖTÜRMEYE HAZIRLANIYOR

Patrikhanenin 90 bin YTL maliyetle yaptırdığı kilise inşaatının olduğu bölgeye Hristiyanların yılda bir kez çıkarak piknik yaptığı belirtildi. Fener Rum Patrikhanesi, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürmeye hazırlanıyor. 

 

ÖZCAN: KAÇAK YAPILARA İZİN VERMEYECEĞİM

Orman Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgili müfettiş görevlendirdiğini belirten Adalar Orman İşletme Şefi Yüksel Özcan, Fener Rum Patrikhanesi’nin doğal sit alanı olan Adalar’da hiç bir izin alınmadan inşaat yapılmasının mümkün olmadığını bilmemesine çok şaşırdığını kaydetti. Tüm girişimlerin Orman Bölge Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde yapıldığını kaydeden Özcan, “Olayın Adalar’da bir sıkıntı haline gelmesinden üzüntü duydum. Ancak ne olursa olsun ormanlara yapılan kaçak yapılara izin vermeyeceğiz. Adalar’da bugüne kadar yaklaşık 30 kaçak yapıyı yıktık. Yargı süreci başlamıştır, kararı bekliyoruz” diye konuştu.

 

KURBAN: BELEDİYE YAPABİLİRSİNİZ İZNİ VERMİŞ

Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban ise kilisenin yapılmak istendiği yerin geçmişten beri kullanıldığını kaydederek, “Burada doğup büyüyen yaşlı vatandaşlarımızla konuştuk. Buranın zilliyetten patrikhaneye verilmesi kararı aldık. Sözkonusu yer yaklaşık 200 yıldır boş ve metruk halde. Şİmdi ellerine para geçmiş ‘Burayı yapmak istiyoruz’ diye geldiler. Belediye, mevcut yapıya uygun olmak şartıyla ‘Yapabilirsiniz’ diye izin vermiş. Orman işletmesi konuyu yargıya taşıdı. Ben yetkimi kullanarak araziyi patrikhaneye verdim. Mahkeme orman işletmelerinin lehine karar verirse o zaman yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

ADALAR'DA KRİZE DÖNÜŞEN KAÇAK KİLİSE VE 'YEŞİL SEVDALISI' ORMAN ŞEFİNİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • ABDURRAHMAN AKAR 16 yıl önce Şikayet Et
    BABASININ MALI MI ?. Bir kaymakamın,devlete ait veya şashıslara ait bir mülkü başkalarına verme yetkisi varmıdır. Biri bunu açıklasın.
    Cevapla
  • lyver_lyver 16 yıl önce Şikayet Et
    Olayın sonu..... Olayın sonu nasıl bitecek cok merek ediyorum.Sonu bizlere bu ülkede bazı şeylerin değiştiğini yada değişmediğini gösterecektir diye düşünüyorum.Umarım bu ülke için calşanlar cezalandırılmaz....!
    Cevapla
  • Halil İbrahim AYDIN 16 yıl önce Şikayet Et
    VAY BAŞIMIZA GELENLER. İşte yargının siyasallaşması bu düşüne biliyormusun orman şefi ormana giremiyor.Ne günlere kaldık ALLAH bu millete yardım ede.
    Cevapla
  • gezginart 16 yıl önce Şikayet Et
    öz vatanında garip kalan millet. hristiyanlar nereye ibadethane açacaklarsa gerekli kolaylık sağlansın.kaymakam yapması gerekeni yaptı amaaa beni hiç tatmin etmedi.çok ağır bi yalakalık kokusu geliyor.sen orman memuruna ormanı yasakla olur iş değil.kaymakama bu derebeyliğini anımsatan yetkileri verenlere de bu yetkiyi bu şekilde kullananada yazıklar olsun.yaşlılara sormuşmuş acaba kurumlara da sordu mu? sanmıyorum.acaba aynı kaymakam bir cami için aynı anlayışı gösterir mi?hiç sanmıyorum.acaba ülkeme kim hakim?
    Cevapla
  • yılmaz doğan 16 yıl önce Şikayet Et
    çılgın kaymakam. e adam haklı 2 yıl daha okuyup ormancı olamadıya ondan tavır yapıyordur:)) ya bu kişi kaymakam olmuş ama hala resmi yazıdan bahsetmeyip ordaki yaşlı adamlara sorduk diyor bu nasıl devlet terbiyesidir... şef arkadaşa helal olsun aslanım bütün şefler olarak arkandayız yaptığından dönme tabi bu kadar siyasi baskıya dayanıp şırnak ı göze alabiliyorsan...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR