Askerlik 6 aya düştü mü? Bedelli askerlikte kritik değişiklik...

130 bin asker ve ailesinin merak ettiği yeni askerlik sistemi için geri sayım başladı. TBMM'de görüşülen yeni askerlik sistemi ile birlikte askerdekiler terhis olacak. Peki uzun dönem askerlik 6 aya düştü mü? Yasayı ve kalıcı bedelli askerliği dört gözle bekleyenler için gelişmeleri aktarıyoruz.

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2019 09:21 GÜNCELLEME 12.06.2019 09:21 GÜNCEL
Askerlik 6 aya düştü mü? Bedelli askerlikte kritik değişiklik...
Askerlik 6 aya düştü mü? Bedelli askerlikte kritik değişiklik...

Askerlikğin 6 aya düşmesiyle ilgili son aşamaya gelindi. 11 Haziran salı günü itibariyle yeni askerlik sistemi TBMM gündemine alındı. Yapılan açıklamalara göre eğer görüşmeler sırasında büyük bir anlaşmazlık olmazsa yasanın, 1 hafta içinde çıkması bekleniyor. Böylelikle 130 bin asker terhis olacak ve ailelerine kavuşacak. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Niyetimiz Asker alma Kanunu Teklifi'ni bu hafta bitirmek. Bitmezse haftaya biter." dedi. Böylelikle askerlik 6 aya düştü mü? sorusu ilerleyen günlerde netlik kazanmış olacak.

 

 

BEDELLİ ASKERLİK YAŞ ŞARTI DEĞİŞİYOR MU?

"27 yaşındaki bir genç de 35-36 yaşında üniversitede hocalık yapan bir genç de bedelli askerliğe başvurabilecek. Yaşı büyük olana öncelik verilmesine ilişkin yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bülent Turan, "Bu, tartışılan bir konu. Bugün yarın belli olacak. Konuşuyoruz, görüşüyoruz." cevabını verdi.

 

 

ASKERLİK TECİL SÜRESİ DEĞİŞİYOR

Bedelli askerlik için eğitim durumlarına göre yükümlülerin tecil süreleri dikkate alınacak. Tecil sürelerinin bitiminde askerlik hizmetine başlamayarak ‘bakaya’ kalanlar ya da asker kaçağı konumuna düşenler, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulacak. 2019 yılı itibariyle tecil süreleri;

Lise eğitimi için 22 yaş
Meslek liseleri için 25 yaş
Meslek yüksekokulları ve lisans eğitimi için 28 yaş
Lisanüstü eğitim için 32 yaş
Doktora ve tıp eğitimi için 35 yaş
Sporcular için 35 yaşa kadar olabilecek.

YENİ BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Yeni askerlikte bedelli askerlik ücreti, (40 bin gösterge X memur maaşı X 6) formulüyle hesaplanacak.

Buna göre, bugün itibariyle bedelli askerliğin ücreti 31 bin 343 lira ve her 6 ayda bir bu ücret artacak. (40.000 X 0,130597 X 6 = 31.343,28 lira)

6 AYDA ZAM

Memur maaşlarının değişmesinden dolayı 6 ayda bir bedelli askerlik ücreti güncellenecek.

Yeni Askerlik Sistemi

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Hulusi Akar: "Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek."

"21 GÜNLÜK SÜREDE GEREKSİZ MASRAF"

Dün TBMM Genel Kurulu'nda, Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler gerçekleştirildi.

Milletvekilleri, Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerinde söz alarak görüşlerini açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 12 ay zorunlu olarak yapıldığında dahi karşılanamayan erbaş ve er mevcudunun, askerliğin altı aya düşmesiyle birlikte zafiyet yaratacağını ve beka sorununun ortaya çıkacağını öne sürdü.

Bir aylık zorunlu askerliğin kaldırılmasını isteyen Çelebi, "Bunun yerine alternatif olarak afetlerde sivil savunma görevi verebiliriz. Hepsi bulundukları illerde bu eğitimleri alırlar. Afet anında haberleşme, ulaşım, trafiğin düzenlenmesi, arama kurtarma, sıhhi ilk yardım, hasta ve yaralı tahliyesi, yangın söndürme, emniyet, asayiş, yedirme, giydirme, ısıtma, aydınlatma, çadır kurma, bunlar hep bize lazım. Eğer 21 günlük eğitimi kaldırırsak ne oluyor? Gereksiz israf, masraf ve iş yükünü kaldırmış oluyoruz. Orada 5 bin lira harcıyoruz biz. Onu alalım, savunma harcamalarına gönderelim." değerlendirmesini yaptı.

YORUMLAR 3
  • T.C 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanii zengin askerlik yapmaz
    Cevapla
  • derviş 4 yıl önce Şikayet Et
    lise mezunu 22 yaş askerlik nedir yav, bu insanlar hayata ne zaman atılacak. Bu gidişle evlenme yaşları 40 ı bulacak
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    O max 22 yasında askere gelir ibaresi .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR