KYK borçları için TBMM'ye kanun teklifi sunuldu! Kredi borçları ertelenecek mi?

Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) borcu olanlar için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. 342 bin 282 öğrenciyi yakından ilgilendiren teklifte neler sunuldu? KYK borçları ertelenecek mi?

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2019 10:06 GÜNCELLEME 01.07.2019 10:06 GÜNCEL
KYK borçları için TBMM'ye kanun teklifi sunuldu! Kredi borçları ertelenecek mi?
KYK borçları için TBMM'ye kanun teklifi sunuldu! Kredi borçları ertelenecek mi?

Kredi Yurtlar Kurumu tarafından öğrenim kredisi alan öğrenciler için borçların ertelenmesi veya silinmesi ile ilgili kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine daha önce de bir kanun teklifi sunulmuş ve pek çok mezun kredi borç yükünden kurtulmak istediğini aktarmıştı. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclise bir kanun teklifi sundu. Buna göre, Yükseköğrenim KYK Kanununda değişiklik yapılmasına dair bir kanun değişikliği teklifi yapılması istenildi. Kanun teklifinde borçların işe başlamanın ardından 3 yıl sonrasına ertelenmesi istenildi. 

 

KYK BORÇLARI ERTELENECEK Mİ?

Kanun gerekçesi olarak da şu ifadelere yer verildi:

 

"Teklif ile, öğrenim ve katkı kredisi borcu muaccel olan kişilerin, bu borçlarının, gecikme faizi işletilmeksizin işe başladıkları tarihten üç yıl sonrasına ertelenmesi ve yeniden işsiz kalmaları halinde bu borçların tekrar aynı şekilde ertelenmesi amaçlanmaktadır."

Söz konusu kanun teklifinin tam metni şu şekilde;

KYK Borcu Erteleme

Kanun teklifi ile öğrenim ve katkı kredisi borcu olanların bu borçlarının işe başladıktan 3 yıl sonraya ertelenmesi, bu süreçte ise faiz işlenmemesi, işsiz kalması durumunda ise borcun yine 3 yıl ertelenmesi ön görüldü.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCU NASIL YAPILANDIRILIR?

Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine giriş yapın.

E-İŞLEMLER seçeneğinden İnteraktif Vergi Dairesi butonuna basın.

Daha sonra e-Devlet şifrenizle birlikte giriş yapın.

Giriş yaptıktan sonra işlemlerim kısmından Taksitlendirme / Tecil Talep İşlemleri (6183 kanunun 48. maddesi kapsamında) sekmesinden başvuru yap butonuna basın

Daha sonra uygun şekilde bilgilerinizi yazarak KYK borcunuzu yapılandırabilirsiniz.

YORUMLAR 2
  • Adalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz mezun olduktan 4 sene sonra iş bulunca ödemeye başladık hem de ana paranın yarışı kadar da faiziyle. Bizim suçumuz neydi peki?
    Cevapla
  • fatma 5 yıl önce Şikayet Et
    Peki odenyenlerin ne sucu var ozaman odeyenlerin parasi iyade edilsin faiziyle hep vergi ve borc odeyenler cezalandiriliyor bu revami
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR