En ucuz 1+1 - 2+1 ve 3+1 kiralık daire fiyatları! İstanbul'da en uygun ilçeler..

Yaz mevsiminin ve tayin dönemlerinin gelmesi, okulların kapanması, üniversite kayıtlarının başlayacak olması ile birlikte kiralık 1+1 - 2+1 ve 3+1 ev arayanların sayısı da bir hayli arttı. Buna bağlı olarak sahibinden kira oranları da yükselişe geçti. İşte İstanbul’da sahibinden en ucuz kiralık daireler...

ABONE OL
GİRİŞ 20.07.2019 09:14 GÜNCELLEME 20.07.2019 09:15 GÜNCEL
En ucuz 1+1 - 2+1 ve 3+1 kiralık daire fiyatları! İstanbul'da en uygun ilçeler..
En ucuz 1+1 - 2+1 ve 3+1 kiralık daire fiyatları! İstanbul'da en uygun ilçeler..

Her yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte kiralık ev arayanların sayısı da artışa geçti. Hem bütçenize, hem istediğiniz semte hem de zevkinize göre kiralık daire bulmak bir hayli zor. Emlakçı emlakçı dolaşıp aradığınız kriterlerde ev bakarken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Bunun yanında emlak komisyonu ödemek istemeyenler ise, sahibinden kiralık ev bulabilmenin derdinde. Bizler de İstanbul’da en uygun semtleri ve uygun fiyatlı 1+1 - 2+1 ve 3+1 kiralık daireleri sizler için bulup galeride gösteriyoruz. İşte 2019 sahibinden ilçe ilçe kiralık daire fiyatları galerimizde...

 

Kiralık Ev Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kiralık ev ararken öncelikle fiyat konusunda kararlı durmaya özen gösterin. “100 TL daha versek şurdan ev tutarız” derken, her aybaşı geldiğinde boş yere gerilim yaşamanıza gerek yok. Aradığınız fiyattaki bir ev, şehrin henüz resmi il sınırları içinde olmayan dağlık bir kesiminde dahi olsa elbet karşınıza çıkacaktır... 

 

Ev sahibinin “Onu yaptırırız, dert etme” dediği birtakım aksaklıkları mutlaka göz önünde bulundurun. Şu an Beylikdüzü tarafından boş bir arsada ev sahibinin “Ya ev yok henüz ama kiradan düşerek yaptırırız, hallolur o” sözlerine inanarak üç aydır açık havada uyuyanlar var, unutmayın.

Emlakçıların zaman ve mekân algısı bizlerden farklıdır. Bildiğimiz matematik ve fizik kanunlarının işlemediği bir evrende yaşayan emlakçıya göre 100 km’lik yol da, 10 km’lik yol da yürüyerek 10 dakikadır. Bu sebepten tutmayı düşündüğünüz evin lokasyonunu evi tutmadan önce çalışın.  Evin ısınma sistemi bir kiracı için mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususların başında gelir. Kombili daireler nispeten daha pahalıyken, merkezi sistemde kira düşük, aidat fazladır. Siz hem ısınayım, hem de şehrin gürültüsünden nispeten uzaklaşayım diyenlerdenseniz, merkeze 90 km civarında çok uygun fiyatlı ahırlar mevcut... Hiçbir şey sizi yanı başınızda soluyan bir büyükbaşın yaydığı ısıdan daha fazla rahat ettiremez... 

Ev sahibi ile aynı apartmanda oturmak, belki de başınıza gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Her gün kapınızın önündeki ayakkabı sayısından, eve giriş çıkış saatinize kadar geniş müdahale alanı bulabilen ev sahibinizin, ruh sağlığınız için size en uzak mesafede ikamet ediyor olması tercih nedenidir. Merkezi yerde ev aradığınızı söylerken tam olarak hangi merkezi kastettiğinizi mümkün olduğunca açık bir dille anlatın. Unutmayın ki girişin dokuz kat altında yer alan bir daire her zaman için dünyanın merkezine en yakın dairedir.

“Bekâra ev vermiyoruz” kalıbı artık çok yaygın olmasa da semtine göre geçerliliğini sürdürmektedir. Burada belirleyici özellik kira tutarıdır. Semte göre kira düştükçe bekâra ev verme ihtimali de düşer. 1+0 stüdyo daireye 3000 TL kira verebilecek biriyseniz, o evde beyaz kadın ticareti yapsanız bile ev sahibiniz sizin gibi bir kerizi bir daha bulamayacağı endişesiyle faaliyetlerinize ses çıkarmayacaktır. Depozito dediğimiz şey, bir daha asla elinize geçmeyecek, tamamen ev sahibine hibe ettiğiniz bir miktar paradır. Ev sahipleri çıkan kiracısına depozitoyu geri vermekten pek hoşlanmadıkları gibi bunun lafını etmekten bile tiksinirler. Siz evi çiçek gibi bile bıraksanız, boyaydı badanaydı derken depozitoyu yiyecek bir bahane muhakkak bulurlar.

Evin yasal bir sıkıntısı olup olmadığını belediyeye gidip bizzat kendiniz öğrenin. Taşındığınızın ilk akşamı salondan gelen takırtıları “Korkma bitanem, greyderdir... Aaa resmen greyder evet, bilmişim” sözleriyle karşılamanız, zor bulduğunuz evi tez yitirmeniz anlamına gelir.

Kiracıların Yasal Hakları Neler?

İşte kiracıların kira sözleşmesi imzalarken bilmesi gereken yasal hakları…

- Kiracı, ev sahibinden, evi kiralamadan önce eğer varsa evdeki kusurların uygun bir sürede giderilmesini talep edebilir. Belirlenen sürede, ev sahibi eksikleri gidermezse kiracı, masrafı giderip, ev sahibine ödeyeceği kiradan düşebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.

- Kiracı, kiraya verenden konutla ilgili kusurların giderilmesini veya kira bedelinden evdeki kusurla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir.

- Evin demirbaş niteliği taşıyan kısımlarıyla ilgili tadilatların bedelini ev sahibi karşılamalıdır. Kiracı eğer kendi zevkleri için değişiklik yapmak isterse, yapacağı masraftan kendi sorumludur.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

- Eve yerleşmeden önce ödediğiniz depozito ve tüm ücretleri kira sözleşmesine noter huzurunda ekletin. Unutmayın ki, yazılı belge her zaman haklarınızı koruyacak olan tek şeydir.

- Gördüğünüz ev ile tapuda kayıtlı olan adres ve kapı numarasının aynı olduğunu kontrol ettirin.

- Kira sözleşmenizi mümkünse noter huzurunda yapın.

- Yıllık kira artış bedeli kira sözleşmenizde mutlaka yer almalıdır. Bu sayede ileride doğabilecek sorunları da önleyebilirsiniz.

- Kiranızı kesinlikle elden vermeyin, ev sahibinin banka hesabına yatırın. Dekontlarınızı da mutlaka saklayın.

- Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak şartıyla, kiralanan konutu, tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebilir ya da kullanım hakkını başkasına devredebilir.

- Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramaz. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine dönüşür.

- Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığında ve evin sorunları olduğunda, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabilir.

- Kiracının apartman yönetiminde fazla sorumluluğu yoktur. Kiracı, apartman yöneticisi olmak isterse, ev sahibinden vekaletname alması gerekir.

- Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkı vardır.

Hangi Masraflar Kiradan Düşülür?

- Apartmandan kaynaklanan sorunlarda masraflar genelde ev sahibine aittir.

- Örneğin boya, dış cephe kaplaması, üst komşudan kaynaklanan sızıntı gibi durumlarda giderler ev sahibine aittir. Ancak kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak bir anlaşmayla kiracı bu masrafları kendi üstlenip kira bedelinden düşebilir. Bu konunun kira sözleşmesinde belirtilmesi zorunlu değildir. Karşılıklı anlaşmayla bu tip konular çözüme kavuşturulabilir.

- Yeni taşınılan bir evde eğer tadilat gerektiren durumlar varsa bunu genelde ev sahibi karşılar. Eve taşınmadan önce kiracılar yapılması gereken tadilatları ev sahibiyle konuşup bunların halledilmesini talep edebilir.

- Eğer kiracı eve taşındıktan sonra bir takım sorunlar olursa bunu kiracı kendi cebinden karşılayıp kiradan düşebilir. Bu yasal bir durumdur. Örneğin tesisatın patlaması, kombinin bozulması gibi durumlarda kiracı ev sahibine sormaksızın gerekli tadilatı yaptırıp, faturalarını ev sahibine vererek kiradan düşebilir. Eğer ev sahibi bu tadilatları yapmayı reddeder ve kiracının kendisinin halletmesini söyleyip kiradan düşmeyeceğini söylerse, kiracı mahkeme yoluyla bu durumu çözebilir. Bu konularda kanun her zaman kiracının yanındadır.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR