Marmara'da deprem! İstanbul'da büyük panik

Son dakika: Yaşanan son depremlere bir yenisi daha eklendi. Marmara Denizi'nde istanbul'da da hissedilen bir deprem meydana geldi. Kandilli'den yapılan açıklamaya göre deprem 4,7 şiddetinde Silivri açıklarında gerçekleşti.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2019 16:20 GÜNCELLEME 25.09.2019 09:40 GÜNCEL
Marmara'da deprem! İstanbul'da büyük panik
Marmara'da deprem! İstanbul'da büyük panik

Son dakika: Marmara Denizi'nde deprem meydana geldi. Yapılan ilk açıklamalara göre depremin büyüklüğü 4,7 şiddetinde. 


Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi Marmara Deniz'indeki depremin şiddetini 4,7 olarak açıkladı


 

Uzmanlar yorumladı: Büyük İstanbul depreminin habercisi mi?

KANDİLLİ'DEN AÇIKLAMA

Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi Silivri açıklarında gerçekleşen depremin şiddetini 4,7 olarak açıklarken, AFAD, şiddetin 4,6 olduğunu duyurdu. Deprem 9.8 km gibi bir derinlikte gerçekleşti.

4 ARTÇI

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu da "4.6'lık depremin üç artçı depremi oldu" açıklaması yaptı. 

BİR DEPREM DAHA

Son olarak saat 11.57'de 3.4 büyüklüğünde merkez üssü Silivri Açıkları olan bir deprem daha meydana geldi. 

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği: "Deprem sonrasında ilimizdeki AFAD, AKOM, 112, 155, 156 ihbar hatlarına şu ana kadar herhangi bir hasar ihbarı yapılmamıştır."

 

Türk mühendis geçtiğimiz 'Silivri' deyip uyarmıştı! Deprem gerçeği...

SİLİVRİ BELEDİYE BAŞKAN'INDAN HASAR AÇIKLAMASI

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz deprem hakkında abir açıklama yaptı. Yılmaz "Silivri açıklarında meydana geldi. Korkulacak bir şey yok ama deprem gerçeği ile yüzleşmemiz gerekiyor. Hasar ve yaralı olduğuna dair henüz bir bilgi yok" dedi.

 

 

 

AYNI YERDE YARIM SAAT ÖNCE 3,1 ŞİDDETİNDE DEPREM OLDU

Kandilli Rasathanesi, depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve büyüklüğünün 4.7 olduğunu duyurdu. Sarsıntının yerin 9,8 km derinliğinde olduğu bildirildi. 

Kandilli'den yapılan açıklamada, şiddetli depremden yarım saat önce 3,1 şiddetinde başka bir depremin daha gerçekleştiğini duyurdu.

Kandilli'den yapılan paylaşım

SİLİVRİ'DE OKULLAR BOŞALTILDI

Marmara Denizi Silivri açıklarında 4.6 büyüklüğünde deprem oldu. Depremin en çok hissedildiği Silivri'de bazı okullar boşaltıldı. Öğrenciler dışarıya çıkarıldı.

İstanbul Silivri açıklarında saat 11.00'de 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ayrıntılarını Kandilli UDİM Müdürü Dr. Doğan Kalafat, depremi değerlendirdi.

"SARSINTILAR BÜYÜK BİR DEPREMİN ÖN BELİRTİSİ DEĞİL"

Kalafat, depremin önemli sayılabilecek bir rakam olmadığını belirterek, şiddeti 6'nın üzerinde olan depremlerin daha çok risk teşkil ettiğini söyledi.

Kalafat, "Kuzey Anadolu fayı üzerindeki ana parçalarda bir deprem oluş düzeni yok. Bu fayın özelliği enerjiyi biriktirip büyük bir depremle açığa çıkartmaktır. Dolayısıyla bu sarsıntılar hiçbir zaman bir büyük depremin ön belirtisi değildir" dedi.

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, "Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3,4 en küçüğü 1,2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz." dedi.

"17 AĞUSTOS'TAKİ GİBİ..."

Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4,6 büyüklüğündeki depremin Kuzey Anadolu Fayı üzerinde orta çukurlukta, Silivri'ye yaklaşık 20 kilometre kadar uzaklıktaki fay üzerinde yaşandığını kaydetti.

Bu fay hattında 17 Ağustos 1999'daki gibi depremler yaşandığını, 1963 yılında da bu faya yakın yerde 6,3 büyüklüğün deprem meydana geldiğini, yine Tekirdağ tarafında da 7,4 ila 6,2 büyüklüklerinde depremler görüldüğünü vurgulayan Nurlu, "Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin 15 artçısı var. En büyüğü 3,4 en küçüğü 1,2 büyüklüğünde. Depremden öncede 3 büyüklüğünde bir deprem var ancak öncü olup olmadığına ilişkin bir şey söyleyemeyiz." diye konuştu.

YILDA 23-24 BİN DEPREM

Denizde yaşanan 4,6 büyüklüğündeki depremin bu fay hattında biriken enerjinin de boşaltılmasına yardımcı olduğunu belirten Nurlu, "Türkiye deprem ülkesi. Türkiye'de yılda 23-24 bin deprem yaşanıyor. Birey olarak depreme hazırlıklı olmak zorundayız. AFAD Başkanlığının il müdürlükleri var. Vatandaşlarımız buralardan gerekli eğitim ve farkındalık konusunda gerekli destekleri alabilir. Ailemizle birlikte bir araya gelip deprem planlarımızı gözden geçirmek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Nurlu, bölgedeki ölçüm istasyonlarından elde edilen bilgiye göre, depremin etkilediği yerlerde herhangi bir hasarın söz konusu olmadığını kaydetti.

 "DEPREM KRİTİK BİR YERDE"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise Silivri açıklarında meydana gelen depremin beklenen deprem kuşağında gerçekleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Deprem, Marmara depreminde olması beklenen fay zonu  içerisinde ve çevresinde olmuş durumda. Silivri açıklarında meydana gelen bu deprem kritik bir yerde gerçekleşti. Son zamanlarda burada bir deprem olmuyordu, yani deprem olmayan bir zon içerisinde olduğu için de biraz tehlikeli. Yapacak bir şey yok, beklemek gerekiyor."

Prof. Dr. Çakır, şunları kaydetti:

"Biz o bölgedeki fayın daima kilitli olduğunu düşünüyoruz. Hem sismoloji verilerinde hem de deniz tabanı gözlemlerimizde fay zonu burada kilitli, dolayısıyla herkesin görüş birliği içerisinde olduğu bir depremde kırılmasını beklediğimiz segmenttir. Bu bir öncü olabilir, bilemeyiz ama beklenen kırıntısına girdiğimiz fay içerisinde olduğu için fay üzerindeki gerilmeyi arttırmış olabilir. Mekanizmasını bilmiyorum, bakmak lazım ama dediğim gibi kritik bir yerde gerçekleşti, bu nedenle öncü bir deprem olabilir fakat diğer yandan da kesinlikle öncü bir deprem diyemem, kimse diyemez. Şu an meydana gelen depremin bir öncü olduğunu söylemek dünyanın hiçbir yerinde mümkün değil maalesef. Diğer yandan bu deprem, İstanbul merkezine uzak bir yerde gerçekleşti diye biliniyor ama ben daha yakında olduğunu düşünüyorum. Kötü zemin üzerine yapılmış, fabrika ve binalar maalesef büyük risk altında olduğu için yapılacak tek şey bu binaları sağlamlaştırmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmaktır."

AKDENİZ'DE DE ŞİDDETLİ BİR DEPREM MEYDANA GELDİ

Bir son dakika bilgisine göre son depremlere Akdeniz'de yenisi eklendi. Girit Adası'nın 106 kilometre açığında bir deprem daha meydana geldi.

Saat 10.48'deki depremin derinliği 19.2 kilometre büyüklüğü ise EMSC'ye 5,5 olarak belirlendi. Kandilli ise yaptığı açıklamada depremin büyüklüğünü 5,1 olarak belirledi.

YORUMLAR 54 TÜMÜ
  • Erdalsilo 5 yıl önce Şikayet Et
    Kanal istanbuldan BU yüzden korkuyorum çok iyi araştırılmalı
    Cevapla
  • Recep 5 yıl önce Şikayet Et
    Rahman Rahim ALLAH’ın İsmiyle SEMÂ’dakinin, SİZİ YERE Geçirmeyeceğinden EMİN Mİ; OLDUNUZ? O Zaman ARZ ŞİDDETLE SARSILIR. 77.67/Mülk-16 Veya SEMÂ’dakinin SİZİN Üzerinize TAŞ YAĞDIRAN FIRTINA Göndermeyeceğinden EMİN Mİ; OLDUNUZ? UYARIM Nasılmış, YAKINDA BİLECEKSİNİZ. 77.67/Mülk-17
    Cevapla
  • hakan ali 5 yıl önce Şikayet Et
    arkdaşlar bakıyorum yorumlar çok farklı bakın istanbul iki kıta ve su kaplı hiç kimsenin suçu yok tek suç bizde yani 21 milyon insan burda şunu söylemeye çalışıyorum acilen istanbul boşalması lazım yoksa durum iyi deyil konya adana diyarbakır ankara buralara yoğunlaşmak lazım
    Cevapla
  • C.Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    Aslında En mantıklı çözüm bu?Deprem bölgelerini boşaltacaksın?.. Yoksa Tsunamili bir depremde Önlem alınan Depreme dayanıklı Bina ile Denize, Suya karışırsın? :)
    Cevapla
  • yunus 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu şekilde 10 saniye sürseydi yıkıcı etkileri olabilirdi Allah'tan 2 saniye sürdü.Masama sanki biri tekme attı masa gidip geldi ancak anlık oldu yani 1-2 saniyelik olay.
    Cevapla
  • C.Türk 5 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu Tedbiri ; Bütün İstanbulu Tatile gönderirsek Kimse Depremden etkilenmez? :)
    Cevapla
  • rizeli 5 yıl önce Şikayet Et
    Sen bu zeka ve espri yeteneğinle fazla yaşamazsın :))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR