İlahiyatçılara sorduk: Hangi durumlarda namaz bozulur?

İstanbul'da namaz kılındığı sırada cemaatten birinin kalp krizi geçirmesi ve ilk anlarda gereken müdahalenin yapılmaması sonrasında, "Namaz hangi durumlarda bozulur" sorusu gündeme geldi. Haber7.com'a konuşan ilahiyatçı Necmettin Nursaçan, Ömer Döngeloğlu ve Kerim Buladı, insan hayatının önemine dikkati çekerek, "Yardıma muhtaç biri varsa namaz bozulur, o kişiye yardım edilir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2019 09:45 GÜNCELLEME 27.09.2019 09:51 GÜNCEL
İlahiyatçılara sorduk: Hangi durumlarda namaz bozulur?
İlahiyatçılara sorduk: Hangi durumlarda namaz bozulur?

İstanbul Kurtköy'de cemaatle namaz kılan birisi kalp krizi geçirdi. Secdeye gittikten sonra kalkamayan yaşlı adama, ilk başta müdahale eden olmadı. Daha sonra cemaatten iki kişi namazını bozarak yardıma koştu. Kalp krizi geçiren adam camide vefat etti. 

 

 

Emekli Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu ve İlahiyatçı Doç. Dr. Kerim Buladı, böyle bir durumda cemaatin izlemesi gereken yolu anlattı. Haber7.com'a konuşan Nursaçan ile Buladı, "Böyle bir durumda birkaç kişinin namazını bozup, yardıma ihtiyacı olan kişiyle ilgilenmesi gerekiyor" dedi. Nursaçan'ın kullandığı ifadeler şöyle: 

Namazı bozup hemen müdahale etmek gerekir. Elimizden gelen neyse onu yapmak gerekiyor. O canı çıksın, bana ne dememiz doğru değil. Namazı bozup derhal müdahale etmek bir kulluk görevidir. Ama onunla ilgilenenler olursa o zaman devam edebilirsiniz. 

 

KİTAPLARDAKİ HÜKÜM ÇOK AÇIK

Bu konuyla ilgili olarak fıkıh kitaplarında çok açık hükümlerin yer aldığını kaydeden İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu şu ifadeleri kullandı: 

O haberin videosunu izlediğimde o kardeşimiz sanki böyle önüne eğilmiş gibi duruyor. Cemaat bence kalp krizi geçirdiğini fark etmemiş.

Buna benzer İslam tarihinde çok açık şekilde; fıkıh kitaplarımızda malın zayi olması, Müslümanın helal malına sahip çıkması da dini vazife, canı tehlikeye düştüğünde veya başka bir insanın canı tehlikeye düştüğünde namaz bozulur ve derhal ona yardım edilir. Bu çok açık bir hükümdür. 

İslam tarihinde de Hazreti Ömer Efendimiz namazda şehit edilmiştir. Namazın içinde birine müdahale edilmeyecekse o zaman edilmezdi. Böyle bir şey mümkün değil. Hazreti Ömer Efendimizi öldüren katil yakalanmıştır. Namazı bekleseydi insanlar o kaçar giderdi. Katil yakalanmıştır. Yakalandığı gibi, Hazreti Ömer Efendimize de birkaç kişi müdahale etmiştir. Ama cemaatin tamamı değil. Bir kısmı bunu yapmıştır. Namazda tehlikenin boyutuna göre müdahale edecek kadar insanın namazını bozup o insana yardım etmesi gerekir. Doğrusu sonradan yardım eden kardeşlerimizin yaptığıdır. Benim namazın bozulur diyerek bir insanın canı tehlikeye atılmamalı. 

SAHABE DÖNEMİNDE ÖRNEĞİ VAR

Hz. Ömer'in cemaate namaz kıldırdığı sırada hançerlendiğini hatırlatan Doç. Dr. Kerim Buladı ise şunları söyledi: 

Bu durumda o kişiyle ilgilenecek kişiler namazı bozarlar. Onu bir kenara götürürler. Uygun bir yere alırlar. En azından birkaç kişinin onunla ilgilenmesi gerekiyor. Orada en azından kul hakkı var. Namaz Allah'ın hakkıdır tabii. Bunun uygulamasını sahabe döneminde görüyoruz. Hazreti Ömer Efendimiz de hançerleniyor. Orada hemen birkaç kişi ilgileniyor. Ama namaz devam ediyor. Hemen onu kaldırıyorlar, onun yerine başkası geçiyor namazda. O şekilde eve götürüyorlar. 

O kişiyi bir yere kaldıracak veya ilgilenecek birkaç kişinin namazını bozmasında yarar var. 

Evde yangın çıkabilir, küçük çocuk vardır, tehlikeli bir pozisyondadır, merdivenden düşecektir, ranzadan düşecektir. Bunun gibi. Eğer gerçekten hayati tehlike varsa ve ilgilenilmediği takdirde daha fazla sıkıntı olacaksa kişi namazını bozar.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 36 TÜMÜ
  • Memur ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Nursaçan hoca çok büyük alim çok.kayserinin en iyi insanı onun gibisi bu dünyada 3 yılda bir gelir
    Cevapla
  • zzz 5 yıl önce Şikayet Et
    yılda bir iki sefer namaz kılarlar onuda bozuldumu bozulmadımı bozulursa bidaha kıl en kötü kılmadığın birini daha kurtarırsın
    Cevapla
  • oraloğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    nasihat ve bilgilendirme: bunlar çok güzel şeyler. lakin bu ülkede asıl olan namazsızlık hastalığı salgın bir biçimde var. önce bunu önleyiniz.müşahade yakin ehlinden. sonrada ... Erzincani hazretleri der ki: (Ayettir)Bir kimsenin imanı var,, ameli yoksa ... vahim bir hastalığa yakalanmış demektir. Hem imanı var ,, hemde ameli var . fakat güzel ahlakı yoksa yandı......... müşahade yakin ehlinden.
    Cevapla
  • Ruhi 5 yıl önce Şikayet Et
    Tereddütte kalmışlar muhtemelen; lakin Müslüman olarak neyi nasıl yapacağımızı bilmiyoruz ve bilinçlenmek için herhangi bir çabada sarf etmiyoruz. Buna benzer bir yığın durum var ve bu onlardan sadece bir tanesi. Zamanımızı orucu ne bozar gibi sorularla harcadığımız için bu vahim durumla karşı karşıyayız. Yahu Bre Müslüman önce dinini öğren, kitabını oku ve sonra öğrendiğini öğret ki topluma bu bilinç yayılsın. Allah rızası için açın Kuranı da okuyun. Namazda okuduğu ayetin ve duanın anlamını bilmeyen ne çok insan var...
    Cevapla
  • hakikat 5 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl yaşarsan öyle ölürsün.Nasıl ölursen öyle dirilirsiniz.Cemaatin yanlışı var doğru Ama Rabbim kulunun Canını Camide Secdede alıyor ne mutlu O insana bizede nasib etsin İnşaallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR