Dev deprem araştırmasında çarpıcı sonuçlar! Yüzde 55,3'ü...

İstanbul'da yapılan deprem araştırması, insanların yüzde 83’ünün yaşanan 5.8’lik depremin ardından daha büyük ve yıkıcı bir deprem olacağını beklediğini ortaya çıkardı.

ABONE OL
GİRİŞ 29.09.2019 13:48 GÜNCELLEME 29.09.2019 13:49 GÜNCEL
Dev deprem araştırmasında çarpıcı sonuçlar! Yüzde 55,3'ü...
Dev deprem araştırmasında çarpıcı sonuçlar! Yüzde 55,3'ü...

Araştırma şirketi Areda Survey tarafından yapılan İstanbul Deprem Araştırması’na bin 603 kişi katıldı. 26 Eylül de yaşanan 5,8’lik depremi hisseden kişi sayısının yüzde 89 olduğu araştırmada daha önce şiddetli bir deprem yaşayanların sayısı yüzde 76 olarak belirlendi. Olası bir deprem için yeterli önlemlerin alındığını düşünenlerin sayısı yüzde 8 iken, olası depreme kendilerinin yeterli önlem aldığını düşünen insan sayısının ise yüzde 21,5.

 

 

İNSANLAR EVLERİNİN GÜVENLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYOR

Araştırma kapsamında insanların oturdukları evlere güveninin Ağustos ayına göre azaldığı ortaya çıktı.

 

 

Ağustos ayında, oturdukları eve güvenenlerin sayısı yüzde 34,9, kısmen güvenenlerin sayısı yüzde 42, iken; Eylül ayında ise güvenenlerin sayısı yüzde 27,1, kısmen güvenenlerin sayısı ise yüzde 49,7 oldu.

EV ALIRKEN DEPREME DAYANIKLILIĞINA BAKILMIYOR

Bugüne kadar depreme dayanıklılıkla ilgili binalarının kontrol edilip edilmediği sorusunu yüzde 43, hayır olarak cevaplarken, yüzde 26,8 bu soruya evet yanıtını verdi.

Evi alır ya da kiralarken depreme dayanıklı olup olmadığını araştıranların sayısı yüzde 37,3 iken, araştırmayanların sayısı ise 62,7. Katılımcıların yüzde 41,9’u ise olası bir depremde evlerinin yıkılacağını düşünüyor.

YÜZDE 77'DE DEPREM ANINDA NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 77,4’ünün deprem anından ne yapacağını bilmediği ortaya çıktı.  Acil toplanma alanlarının yerini bilenlerin sayısı yüzde 49,4 iken, bilmeyenlerin sayısı ise yüzde 50,6 olarak belirlendi.

İNSANLAR EN ÇOK AFAD'A GÜVENİYOR

Araştırmadaki 'Muhtemel bir depremde hangisinin size ilk olarak yardım edeceğini düşünüyorsunuz?' sorusuna verilen cevaplar da insanların en çok AFAD'a güvendiğini ortaya koydu.

Araştırmaya göre, Eylül ayında AFAD'a güvenenlerin sayısı yüzde 50,6, belediyelere güvenenlerin sayısı yüzde 19,7, Sivil Toplum Kuruluşlarının yardım edeceğini düşünenlerin sayısı yüzde 17 olarak belirlendi.

YÜZDE 47, GSM OPERATÖRÜNÜ DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Araştırma kapsamında Deprem sonrası GSM operatörlerinde yaşanan iletişim kopukluğu sorununu katılımcıların yüzde 88,5’i operatörlerin alt yapı yetersizliği olarak değerlendirdi. Şebeke sorunu sonrasında GSM operatörünü değiştirmeyi düşünenlerin sayısı ise yüzde 47 oldu.

DEPREM UZMANLARINA GÜVENİLİYOR

Katılımcıların yüzde 50,3’ünün televizyonda ve sosyal medyada görüş bildiren deprem uzmanlarına güvendiği ortaya çıkarken, deprem sonrası en çok kullanılan haber kaynakları ise yüzde 39,4 ile televizyon, yüzde 30 ile sosyal medya, yüzde 26,4 ile internet haber ve yüzde 4 ile yakın çevre oldu. 

DEPREM ESNASINDA AKLA İLK GELEN ÇOCUKLAR OLDU

Araştırmaya katılanların yüzde 55,3'ü 'deprem esnasında aklınıza ilk ne geldi?' sorusunu çocuklarım olarak yanıtladı. Katılımcıların yüzde 23,1’i bu soruya anne-baba-kardeş derken, yüzde 16,7’si eşim, yüzde 3,6’sı evim, yüzde 1,1’i sevgilim, yüzde 0,2’si ise komşum cevabını verdi. 

YORUMLAR 25 TÜMÜ
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp İstanbulda iktidarda deprem ve kıtlıklar yolda. Hadi bakalım yaşayıp göreceğiz.
    Cevapla
  • Gsm 4 yıl önce Şikayet Et
    Opratörü değiştirelimde, kiminle değiştirelim? En yakın bulgarlar var, veya yunanistan, kiminle değiştirelim bre kard3şim!
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    gölcük depremi gece 3 de olmuştu.ve 7.4 şiddetinde olmuştu yedinci surenin dördünce ayeti ne diyor ne buyuruyo : Biz, nice kentleri yok ettik. Gece uyurlarken veya gündüz uykusundayken* onlara azabımız gelip çattı. وَكَم مِّن قَرْيَةٍ أَهْلَكْنَاهَا فَجَاءهَا بَأْسُنَا بَيَاتًا أَوْ هُمْ قَآئِلُونَ Ve kem min karyetin ehleknaha fe caeha be'suna beyaten ev hum kailun.
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir de gavur İzmir demezler mi ? Ne yiğitler var İzmirimde. Yalnız değilsin kardeşim her zaman dualarda birlikteyiz.
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle ilgili kurumlar deprem tatbikatı yapmalı İstanbulda. Halka güven vermelidir insanlar tedirgin, Japonyadaki gibi erken uyarı sistemleri kurulmalı depremden önce anons verilmeli, insanlar bilinçlendirilmeli çoğu insan ne yapacağını bilmiyor.
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir afet seminerinde uzman arkadaş şöyle demişti. "Büyük depremlerde kurtulmak parmakla sayılacak kadar insana nasip oluyor. " Maalesef maddi tedbirler bir yere kadar gücümüz yeter. Japonyadaki bina sistemine geçmemiz herhalde 2070 hedeflerimizde konuşulmaya başlar. O yüzden biz ölüme yarın olacakmış gibi bakmalıyız. Mümin olarak yaşayan insan hüzünlenmeyecektir diye sözü var Allah Celle Celaluhu'nun.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazı Deprem Profları ; İstanbullulara ,insanlara Güven vereceğine Depremden nasıl az şekilde zarar görmesi ,Bilinçlenmesi ve Japonlar gibi erken uyarı sistemleri için çalışacağına 20 Yıl İstanbul halkına Korku Pompaladılar? ama ne oldu? Allah Hepsinin tahminlerini başlarına geçirdi Marmaradan geçen Kuzey Anadolu Fay,ı ,5.8 ile Tek seferde kırılmadı? Tekirdağ ve Kumburgaz açıklarında Kırılmayan ancak Prof Şener Üşümezsoyun açıklamasına göre 6.5 ,dan fazla Deprem üretmeyecek İki Fay içinde kaçamak cevap vermeye başladılar?..Allah Akıl versin?.
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra yıkıcı büyük deprem olmaz. İstanbul Halkına büyük Geçmiş olsun! Artık herkes işine baksın?.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR