Af yasasında son durum: 2 Ekim Meclis açılıyor görüşmeler başlıyor

Meclis açıldı! Af ile ilgili son gelişmeler Meclis’in açılmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi. Ekim ayı itibariyle af yasası bekleyen on binlerce mahkum ve ailesinin gözü kulağı TBMM'de. Peki af ne zaman çıkacak? Yargı reform paketi Meclis’e ne zaman gelecek? Af yasası ceza indirimi infazda son durum ne?

ABONE OL
GİRİŞ 02.10.2019 09:44 GÜNCELLEME 02.10.2019 09:44 GÜNCEL
Af yasasında son durum: 2 Ekim Meclis açılıyor görüşmeler başlıyor
Af yasasında son durum: 2 Ekim Meclis açılıyor görüşmeler başlıyor

Türkiye’de herkes bugün açılması beklenen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündeminde hangi konuların olacağını merakla bekliyor. TBMM gündeminde olacak konuların başında af yasası geliyor. Yargı reformu kapsamında önümüzdeki günlerde Meclis bazı değişiklikler yapacak. Değişikliklerden bir kısmının da ceza infaz rejimi ile ilgili olacağı tahmin ediliyor. Ancak infaz rejimi düzenlemesinden bir genel af olarak bahsetmek mümkün değil. Bu nedenle ceza infaz rejimi değişikliği sonrası bazı suçlardan hüküm giymiş kişiler içeride bulunma sürelerinde yaşanacak değişiklik sonrası tahliye olabilir.  AK Parti Grup Başkanvekilleri Mehmet Muş ve Cahit Özkan yargı paketini görüşmek üzere MHP grubunu ziyaret etti. AK Parti, yargı paketi taslak metnini istişare için MHP'ye sundu. Açıklama yapan Mehmet Muş, “HDP dışında diğer partilerle de görüşeceğiz” dedi.

AF CEZA İNDİRİMİ İNFAZ YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis'e geleceğini söyledi.

İnfaz düzenlemesi ve yargı paketiyle ilgili soruya cevap veren Akçay, " 2. yargı paketinde infaza ilişkin, şartlı ceza indirimine ilişkin kanun teklifi birlikte değerlendirilerek Meclis'e sunulacak.

O konuda biliyorsunuz, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı'nın da açıklamaları var. Aralık ayından önce çıkacağını ümit ediyoruz. İç tüzük değişikliklerinin yapılmasını gerektiğini biz söyledik. Bütçe Genelkurulu zaten Aralık 15'e kadar gelmiş olur, pek çok kanun da çıkabilir. Ama bizim ilk önceliğimiz, Genelkurul'da 2. yargı paketinin sunulmasını bekliyoruz." dedi.

 

 

MECLİS AÇILIYOR SÜREÇ BAŞLIYOR

18 Temmuz'da tatile giren ve 2,5 ay tatil yapan Meclis'te, yeni yasama açılış töreni saat 14.00'te, TBMM Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayacak.

 

 

Özel gündemle toplanacak olan Meclis Genel Kurulu, saat 15.00'te açılacak. 27'inci dönem 3'üncü yasama yılı açılış toplantısında TBMM Başkanı Mustafa Şentop, birleşimi açacak ve sunuş konuşmasını gerçekleştirecek.

AF YASASI-CEZA DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Çalışma bir af niteliğinde değil, Şartlı salıverilme ve Denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.

Yapılan açıklamara göre yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak.

Naci Bostancı, Meclis'e sunulması beklenen ilk yargı paketinin detayları hakkında şu bilgileri verdi:

"Uzun tutukluluk sürelerine ilişkin bir düzenleme. Usul ekonomisi bakımından yargılamanın hızlı ve etkili olmasını sağlayıcı düzenlemeler. İstinaflara giden ve esasen Yargıtay'a gitmeyen 5 yılın altındaki cezalar için, bazı ceza başlıklarının Yargıtay'a giderek, yargıda yerleşmiş içtihatlar gözüyle bir daha bakılmasını temin etmek. Mesleğe giriş sınavlarına ilişkin, hukuk mensuplarına yönelik olarak bir merkezi sınav düzenlemesi, ondan sonra avukat-hakim-savcı olmalarını temin etmek. Avukatlara yeşil pasaport verilmesi ve hukuki faaliyetlerini sürdürürken, kolaylıkla yurt dışı bağlantılarını kullanma imkanı getiriliyor, ilk paket bu çerçevede bir paket. Meclis açıldıktan sonraki hafta Genel Kurul'a gelir. Çünkü ilk hafta komisyonda görüşülecek. Ümit ediyorum hızlı bir şekilde yasalaşır." dedi

 

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • af mı? 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence devlete karşı işlenen suçu affetsin. ayrıca insan hata yapar ama 100 tane dosyası olanı değil? hayatında bir kez hata yapmış, suç işlemiş kişiyi affetsin.
    Cevapla
  • namık 4 yıl önce Şikayet Et
    af istemiyoruz ben sizi kardeşimin katilini af etsin diye seçmedim,insanların ayarlarıyla oynamayın, getirebiliyorsanız idamı getirin kısasa kısas getirin, bu af size bişey kazandırmaz, dahada kaybettirir,devlete olan güven biter.
    Cevapla
  • mahkum esi 4 yıl önce Şikayet Et
    lutfen baskanim sizden af istiyoruz maddi manevi parisaniz lutfen af af af istiyoruz yalvaririm size
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kendine karşı işlenen suçları affetsin... Bireyler karşı işlenen suçları karşı tarafın rızası varsa af getirilsin... İTÜ genç mühendis Halit katledenlerde afla çıkmışlar... İlk günlerinde gene suça bulaştılar... Devlet burada psikiyatri, pedogog ve psikologlardan, davranış bilimciler oluşan heyetler eğer mahkumun ıslah olduğuna karar verirse af edilsin...
    Cevapla
  • yakup 4 yıl önce Şikayet Et
    AF NEYE AF NİYE AF.2000000 TANE SUÇ KAYDI OLANAMI BAZI TALİHSİZLİKLER İSTİSNA .BİLE İSTEYE YAPILAN HER SUÇ CEZASINI çeKMELİ.
    Cevapla
  • Antalya hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşmayalım antalya hakimi Nihat Altuğ tarafından beş âdet Telefon mesaj suçuna 24, yıl Hapis Cezası alan Mahkumlar var bunlar için bir Formül Bekliyoruz Saygılarımızla akparti ye Teşekkürler Devletimize Destekliyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR