Son dakika: Zirve sonrası Çavuşoğlu alınan kararları açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'in görüşmesi sona erdi. Erdoğan ile Pence'in başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri 4 saat 20 dakika sürdü. Zirve sonrası Bakan Çavuşoğlu alınan kararları açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.10.2019 21:44 GÜNCELLEME 17.10.2019 23:01 GÜNCEL
Son dakika: Zirve sonrası Çavuşoğlu alınan kararları açıkladı
Son dakika: Zirve sonrası Çavuşoğlu alınan kararları açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Pence'i kabul etti. Erdoğan ile Pence'in başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri 4 saat 20 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beştepe’de ABD Heyeti ile yapılan görüşmenin ardından basın toplantısında konuştu ve alınan kararları açıkladı.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

'İSTEDİKLERİMİZİ ALDIK'

Bugünkü müzakerelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliği sonucunda istediklerimizi aldık. YPG'nin ağır silahlarının toplanması, mevzilerinin ve tahkimatlarının imha edilmesi hususlarında mutabakat sağladık. PKK/YPG'nin 120 saat içinde çıkması için Barış Pınarı Operasyonuna ara vereceğiz, bu bir ateşkes değildir. Ancak terör unsurlarının çıkmasından sonra operasyonu durdurmamız söz konusu olacaktır.

Fırat'ın doğusunda DEAŞ ile mücadele konusunda da eş güdüm ve iş birliği içinde çalışacağız. DEAŞ'a karşı bugüne kadar Türkiye çok kararlı bir mücadele vermişti. Suriye'de 3 bin, Irak ile beraber toplamda 4 binden fazla DEAŞ'lı teröristi Türkiye etkisiz hale getirmişti.

'TÜM MEVZİLERİN KULLANILAMAZ HALE GELMESİ...'

Burada sadece YPG'lilerin çekilmesi değil, YPG'lilerin elindeki silahların alınması, sadece ellerindeki silahların alınması da yeterli değil, tüm muharip mevzilerinin kullanılmaz hale getirilmesi ve tahkimatların yıkılması dahil hepsi var.

'GÜVENLİĞİMİZ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

20 mil yani 32 kilometre derinlikte Fırat'ın doğusunda, Irak sınıra kadar yani 444 kilometrelik bir uzunlukta hiçbir teröristin kalmaması ve tüm bu bölgenin güvenli bölge olarak tesis edilmesi... Bizim güvenliğimiz açısıdan da bu önemli.

'365 BİNDEN FAZLA SURİYELİ GERİ DÖNDÜ'

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra, DEAŞ ve PKK'dan temizlediğimiz alanlara şu ana kadar 365 binden fazla Suriyeli döndü.

TRUMP'IN DAVETİ HALA GEÇERLİ

Diğer taraftan Trump davet etti. Bugün de gördük ki, davet hala geçerli. Tabii ki önümüzdeki süreçte inşallah bu ortak açıklamanın içinde yer alan unsurlar başarılı bir şekilde yer alır. Beklentiler karşılanır, adımlar atılır ve bu ziyarette o şartlarda gerçekleşir.

KOBANİ AÇIKLAMASI

Pence'in söylediği gibi biz oraya girmeyeceğiz gibi bir şey demedik. Bizim Kobani veya başka bir taahhüdümüz olmadı.



TRUMP'IN MEKTUBU

Biz harekatı ne zaman başlattık, 9'unda başlattık. Dolayısıyla biz zaten cevabımızı Mektup konusuyla ilgili biz harekatı 9'unda başlattık ve dolayısıyla biz zaten cevabımızı sahada verdik, bu bir. İkincisi bizim herhangi bir teröristle bir müzakereye giremeyeceğimizi bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Trump'a söylemiştir.

Ayrıca Trump'ın bu teröristlerle muhatap olmasını doğru bulmadığını keza Cumhurbaşkanımız dünkü grup konuşmasında da net bir şekilde söyledi. Diğer taraftan böyle bir ara buluculuğun da doğru olmayacağını, kabul edilemeyeceğini de söyledi. Amerika'ya da bunun yakışmadığını söyledi. Mektuptaki üslubun yakışıp, yakışmadığına bakıyoruz, zaten Amerikalılar cevap veriyor. Amerikan toplumu, 'böyle bir seviyesizlik görmedik' diye temelinde daha birçok yorumlar var. Biz böyle bir seviyesizlik olduğu zaman da işin doğrusu Türkiye Cumhuriyeti ciddi bir devlettir. Devleti yönetiyoruz. Cumhurbaşkanımızın böyle bir seviyeye inmesi de hiçbir zaman olmamıştır, olmaz da. Hiçbir devlet yöneticimizin bugüne kadar, geçmişte de öyle, böyle bir seviyeye indiğini hiçbir zaman görmedik. Dolayısıyla zaten seviyeyle ilgili en iyi cevabı Amerikan halkı vermektedir

'BİZZAT TAKİP EDECEĞİZ'

Ara vermek demek, bizim askerimizin ve oradaki güçlerimizin çekilmesi demek değildir. Biz orada olacağız, var olmaya devam edeceğiz. Gerek oradaki mevcudiyetimiz, gerek istihbari kaynaklarımız ile birlikte ne yapıldığını ve ne yapılmadığını bizzat takip edeceğiz. Gözümüzün önünde olacak, denetimini de yapacağız



4 SAATİLİK ZİRVEDEN DETAYLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Pence'in görüşmesi sona erdi. Erdoğan ile Pence'in başbaşa ve heyetler arası görüşmeleri 4 saat 20 dakika sürdü.

Pence'i Külliye'ye gelişinde karşılayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Erdoğan'ın makamına kadar eşlik etti.

Mike Pence ile ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın makamına çıktı.

 



Erdoğan ile tokalaşan Pence, "Beni kabul ettiğiniz teşekkür ediyorum." dedi. Pence'nin sözlerinin çevirisini ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı.

Jeffrey de Türkçe "Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?" diye sordu, Erdoğan'ın "Sağ olun, sizler nasılsınız?" sorusuna da "Çok iyiyim, sağ olun efendim." karşılığını verdi.

HEYET TOPLANTISINA GEÇİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence'in başkanlık ettiği heyetler arası görüşme sona erdi. Görüşme 2 saat 40 dakika sürdü.

YORUMLAR 374 TÜMÜ
  • furkan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım bu imansızlar ne kadar imza atarsa atsın ..Sözlerinde durmazlar...SAKIN BİR GIDIM TAVİZ VERMEYİN...
    Cevapla
  • vetzeki 4 yıl önce Şikayet Et
    Operasyon durmamalıydı.Allah hakkımızda hayırlısını versin.
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump baktı ortada DAEŞ kalmamış, “ben ne yapıyorum burada” dercesine, ki ABD’nin meşruiyeti bitmişti aslında, realist bir karar verdi, “askerimi Suriye’den çekiyorum” dedi. Bir de Suriye kuzeyinde 20 NM derinlikte Güvenlik Bölgesi kurulması işini Türkiye’ye vermek istediğini açıkladı. Buraya kadar güzel. Sonrasında yakın zamanda Türkiye ve ABD olarak yaşanan süreç var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün de teyid edildi, bu konuda ABD samimi değil idi hem Türkiye’ye karşı hem dünyaya karşı. Teröristi beslemeye devam ediyordu ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gibi bir yalanı tüm dünyaya pazarlamak istiyordu ve nihayetinde Suriye’yi Vekalet Savaşı yoluyla bölmek istiyordu.
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben pek sevinemedim, içimdeki ses bu 5 gün içinde bazı dolapların dönüp Rusya ve rejimin o bölgeye yerleşeceğini söylüyor. O zaman da iki ana hedeften biri olan mültecilerin dönüşü hayal olur
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence operasyona ara verilmemeliydi. Bunlar köşeye sıkışmasaydı bu kadar didinmezdi. ABD kendini toparlaması için YPG/PKK 'ya zaman kazandırıyor. Yani yeni bir senaryo ile Oyuna devam... Şimdi askerlerimiz, devletimiz daha dikkatli olmalı. Çünkü düşman nasıl savaştığımızı gördü ona göre farklı taktikler deneyecektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR