Prof. Kurşun: Türkiye PYD/YPG’nin terör örgütü olduğunu kanıtladı

Barış Pınarı Harekatı’nı ve bu süreçte Türkiye, Amerika, Rusya ilişkilerini değerlendiren Tarihçi Zekeriya Kurşun, “Türkiye PYD-YPG’nin uluslararası bir terör örgütü olduğunu iki büyük güce tescil ettirmiştir” dedi. Kurşun ayrıca bölgede yeni bir yapılanmanın mümkün olmayacağını da kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2019 12:31 GÜNCELLEME 26.10.2019 12:32 GÜNCEL
Prof. Kurşun: Türkiye PYD/YPG’nin terör örgütü olduğunu kanıtladı
Prof. Kurşun: Türkiye PYD/YPG’nin terör örgütü olduğunu kanıtladı

Barış Pınarı Harekatı ABD ile Ankara, Rusya ile Soçi mutabakatının imzalanmasıyla sonuçlandı. İlk mutabakat sonucunda ABD, Resulayn ve Tel Abyad'ın Türk Ordusu’nun kontrolüne geçtiğini kabul etti. Soçi Mutabakatı ile Rusya ise, YPG'yi Türkiye sınırından 30 kilometre aşağıya çekmeyi üstlendi.

 

 

"BUGÜN YAŞANANLARIN ÇOĞU IRAK'IN 2003'TE İŞGALİYLE BAŞLADI"

Orta Doğu’daki son gelişmeleri, Türkiye, Amerika ve Rusya üçgeninde yaşananları değerlendiren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı ve  Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, "Bugün yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı 2003’te Irak’ın işgali ile başlamıştır. ABD o bölgede vekalet savaşlarını başlatmıştır. Nitekim bütün bu sürecin sonunda DEAŞ ortaya çıkmıştır. DEAŞ ortaya çıktıktan sonra onun karşısında kendisini temsil edebilecek bir başka vekil aramaya başlamıştır. O vekil de büyük ölçüde PKK’nın uzantısı olan PYD-YPG güçleri olmuştur. Bozulmuş olan bir bölge istikrarının yanında Amerika’nın güçlü bir şekilde desteklediği bir grubun sınır boylarında yer alması elbette Türkiye için büyük bir problemdi. Daha önce Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonlarından sonra Türkiye ABD ile sürdürdüğü uzun pazarlıklar sonucunda maalesef istenilen sonucu alamadığı için doğrudan yeni bir askeri harekata girişmiştir" dedi.

 

 

"ABD’NİN SÜPER GÜÇ OLMA NİTELİĞİ YARA ALMIŞTIR"

Barış Pınarı Harekatı’nın üstünden çok kısa bir süre sonra dünya için çok önemli ve ilginç bir gelişme olduğunu kaydeden Zekeriya Kurşun, "Bu coğrafyada ABD’nin süper güç olma niteliği yara almıştır. NATO tamamen kendisini sorgulanacak hale getirmiştir. Çünkü Türkiye-Suriye sınırı esasında NATO’nun sınırıdır. NATO bölgesini koruması gereken NATO ordusu ortada gözükmemiştir" ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTÜ 32 KM AŞAĞI KONUŞLANDI. SÜREÇ TAKİP EDİLMELİ"

"Burada iki önemli mutabakat sağlanmıştır. Bu iki mutabakatın oluşması Türkiye’nin sahada büyük ölçüde kararlılık göstermesine bağlı. Türkiye sahada kararlılığını göstermiş olmasaydı eski pazarlıklar aynı tarzda sürecek ve ABD’nin, Avrupa ülkelerinin hatta Rusya’nın Türkiye’yi oyalaması devam edecekti" diyen Kurşun, "Her iki mutabakat da Türkiye için ciddi kazanımlar sağladı. Hatta bir noktada diğer ülkeler için de kazanım sağladı. Sorunu bitirmedi, ilk etapta Türkiye’nin sınır güvenliğini sağladı. Ama PKK’nın uzantıları olan grupları ortadan kaldırmamıştır. Üstelik onları yine 32 kilometre aşağıda ABD’nin onlara verdiği donanımlarıyla bir yere konuşlandırmıştır. Dolayısıyla bu sürecin daha iyi takip edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

"RUSYA BÖLGEYE DAHA DA YERLEŞTİ"

Rusya’nın büyük bir başarı elde ettiğini söyleyen Kurşun, "Rusya o bölgeden çıkartılmak isteniyordu. Rusya’nın o bölgeden çıkartılması halinde 2. Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan soğuk savaşın biteceği varsayılıyordu. Tam aksine Rusya o bölgeye daha fazla yerleşti. Rusya’nın o bölgeye yerleşmesi her ne kadar bugün müttefikimiz olsa da gelecek açısından Türkiye’nin menfaatlerini engelleyecek bir güç olarak varlığını sürdürecektir. Türkiye PYD-YPG’nin uluslararası bir terör örgütü olduğunu iki büyük güce tescil ettirmiştir. Bunlar üzerinden bölgede yeni bir yapılanmanın mümkün olmadığını ortaya koymuştur. Türkiye şimdilik sınırlarını güvenlik altını almıştır. Eğer Türkiye başarabilirse bir milyondan fazla göçmeni bu bölgelere yerleştirmesi halinde hem iç meselelerde rahatlama olacak hem de o bölgeyi oluşacak yeni yapıyla daha güvenlikli bir geleceğe hazırlamış olacaktır" dedi.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 3
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Pkk/ypg, nin Terör Örgütü olduğunu Bütün Dünya kabul eder ama sadece CHP kabul etmez.Nokta
    Cevapla
  • şems 4 yıl önce Şikayet Et
    elin gevuru kabul ediyor lakin chp kabul etmiyor terör örgütü olduğunu .
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusların bölgeye yerleşmesi tabii ki iyi olmadı. Yarın öbür gün onlarla da sorun yaşarız. Çünkü siyonizmin Suriye'de tek bir amacı var , terör devleti kuramasa bile Suriyeyi Müslümanlardan arındırmak ve Lübnan benzeri karışık sorunlu kimliksiz kişiliksiz bir devlet kurmak. Yani şamar oğlanı haline getirmek. Hepsi aynı amaca hizmet ediyor. Ruslara güvenmeyelim. Rus varlığının fazlaca artması yeni bir tehdit olur.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR