İstanbul'da zehirlenmelerin sebebi belli oldu! Açıklama geldi

Kayseri’de 4 yaşındaki bir çocuğun yediği nardan zehirlenip hayatını kaybetmesinin ardından, İstanbul’da 44 kişi daha ıspanaktan hastanelik oldu. Zehirlenmeler tedirginliğe yol açarken, gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini de bir kez daha ortaya koydu.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2019 11:41 GÜNCELLEME 04.11.2019 11:43 GÜNCEL
İstanbul'da zehirlenmelerin sebebi belli oldu! Açıklama geldi
İstanbul'da zehirlenmelerin sebebi belli oldu! Açıklama geldi

Kayseri'de yaşayan Çakır ailesi, geçtiğimiz günlerde akşam saatlerinde nar yedikten sonra fenalaşmış, hastaneye kaldırılan 6 kişilik aileden 4 yaşındaki Saliha yaşamını yitirmişti. Ailesi kızlarının zehirlenmesine, yol kenarından satın aldıkları narların üzerindeki zirai ilaç kalıntılarının neden olduğunu iddia ederek suç duyurusunda bulunacaklarını söylemişti. Saliha’nın mide ve karaciğerinden alınan patoloji örnekleri de incelenmek üzere Ankara Adli Tıp kurumuna gönderilmişti.

 

 

Amca Hakan Çakır, narların üzerinde zirai ilaç kalıntıları gördüğünü söylemişti.

19’U HÂLÂ TEDAVİ ALTINDA 

 

 

Bu olayın yankıları sürerken, benzer bir vaka da önceki gün İstanbul'da yaşandı. Geçtiğimiz günlerde 80 işçinin fabrika yemeğinden zehirlendiği Esenyurt'ta bu kez de biri çocuk 44 kişi, yedikleri yemek sonrası rahatsızlanarak çevre hastanelere götürüldü. Acil servislerde müdahale edilen hastaların tümü, ıspanak yemeği yedikten sonra rahatsızlandıklarını söyledi. Yapılan tetkiklerde zehirlenmenin gıda zehirlenmesi olduğu tespit edildi.  Hastalardan 25’i tedavilerinin ardından taburcu edilirken, biri çocuk 19 kişinin tedavisi ise sürüyor. 

KİMYASAL MADDE KULLANMIŞLAR 

Peş peşe yaşanan zehirlenmeler Esenyurt’ta paniğe neden oldu. Vatandaşlar sebze meyve yemeye korkar hale geldiklerini belirterek, denetimlerin artırılmasını istedi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma ise korkunç bir gerçeği gözler önüne serdi. Ispanağın,  tazeliğini uzun süre koruması için çeşitli kimyasal işlemler gördüğü, zehirlenmeye de bu maddelerin yol açtığı belirlendi.

Tedavisi süren vatandaşların sağlık durumları iyi.

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ: ISPANAK İÇERİSİNDE YABANCI OT TESPİT EDİLDİ

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, "Zehirlenmeye ıspanaklara karışan yabancı otların neden olduğu analizlerle ortaya çıkmıştır" açıklamasında bulundu. 

"YOĞUN MİKTARDA ATROPİN VE SCOPALAMİN MADDESİ TESPİT EDİLMİŞTİR"

Ispanak zehirlediği iddiaları üzerine  İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yazılı açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

"İl Müdürlüğümüze, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 02.11.2019 tarihinde yapılan ihbarda ıspanak tüketimi sonrası zehirlenme olduğu bildirilmiştir.  Zehirlenme şüphesi ile sağlık kuruluşlarına başvuru yapanların ürün satın aldıkları ilimizde, faaliyet gösteren satış noktalarından analiz yapılmak üzere taze ıspanak, evlerden ise pişmiş ıspanak yemeği numunesi alınmıştır.

Alınan numunelerin ileri tetkik sonuçlarında ıspanak içerisinde tespit edilen yabancı ottan kaynaklı yoğun miktarda atropin ve scopalamin maddesi tespit edilmiştir"

"YABANCI OTLAR AYIRT EDİLMELİ"

"Zehirlenmeye ıspanaklara karışan patlıcangiller familyasından, atropin ve scopalamin içeren yabancı otların neden olduğu yapılan analizlerle ortaya çıktığı görülmüştür. İl Müdürlüğümüze ulaşan tüm ihbarlar değerlendirilmekte, konuyla ilgili değişik ilçelerimizden sağlık kuruluşlarına başvuranların ıspanak satın aldıkları işletmeler, resmi kontrole tabi tutulmakta, numune alınmakta ve alınan numuneler laboratuvarlara gönderilmektedir. Halkımızın tüketecekleri tüm gıdaları olduğu gibi, yeşil sebzeleri de dikkatlice kontrol ederek, yabancı otları ayırt etmeli ve çok iyi şekilde temizledikten sonra tüketmeleri gerekmektedir"

AJANSLAR

YORUMLAR 39 TÜMÜ
  • siyanür bitsin 4 yıl önce Şikayet Et
    gıda tuzlarına katılan siyanür de yasaklansın e535, 536,538
    Cevapla
  • Evad ı Fatihan 4 yıl önce Şikayet Et
    Basın kimyasal zehirleri ürünlere sonra sağlıktan bahsedin. Yazık insanıma. O kadar çok bela ile mücadele ediyorlar ki hangi biriyle baş etsin. Hayat ucuz dahi değil, bedava
    Cevapla
  • Gercegin Sesi 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarimda sanayide egitimde trafikte planlama denetleme ve yol gosterme yok
    Cevapla
  • Alaaddin 4 yıl önce Şikayet Et
    insanlığın özünü yitirdiği bir dönemi yaşıyoruz vatan haininin vatan topraklarında nefes almasına izin verildiği sürece bu tür vakalar olacaktır. vatan haininin statüsü belirlenip referandumla karara bağlanmalı, ve gerekeni yapmalıdır.
    Cevapla
  • GIDA GÜVENLİĞİ 4 yıl önce Şikayet Et
    iNSAN SAĞLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLEYEN VE DOĞRUDAN YEMEK VE İÇMEK SURETİYLE ALDIĞIMIZ ŞEYLERDE GÜVENLİ GIDA ÖNEMLİ. DENETİM EN ÖNEMLİ ŞEY. TÜM GIDA ÜRÜNLERİNİN ÜRETİMDEN SOFRAYA ULAŞINCAYA KADAR DENİTİMİNİN YAPILMASI GEREKİRKEN VE BİNLERCE GIDA MÜHENDİSİ BOŞTA GEZERKEN, DEVLET ACİZ KALMAMALI.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR