O kaza sırlarıyla tarih oldu! Zaman aşımına uğradı

30 Kasım 2007'de toryumdan nükleer enerji projesinin mimarların da içinde bulunduğu uçak Isparta'da düştü. 57 kişi öldü. Sırlar ve iddialarla dolu kazanın üzerinden 12 yıl geçti ve suçlamalar zaman aşımına uğradı

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2019 15:45 GÜNCELLEME 30.11.2019 16:06 GÜNCEL
O kaza sırlarıyla tarih oldu! Zaman aşımına uğradı
O kaza sırlarıyla tarih oldu! Zaman aşımına uğradı

Atlasjet’in, İstanbul-Isparta seferini yapan World Focus’tan (Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş) kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiğinde sırada Keçiborlu Türbetepe’de düşmüş, kazada yedisi mürettebat 57 kişi yaşamını yitirmişti.

 

 

Facianın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, kazaya ilişkin şüpheler ise gündemden düşmedi. Bu şüphelerin odağında Türkiye’nin enerji devi olmasını sağlayacak toryumdan nükleer enerji projesinin mimarları, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Engin Arık, araştırma görevlisi Özgen Berkol Doğan, yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve araştırma görevlisi Mustafa Fidan’ın kazada hayatlarını kaybetmiş olması geldi.

FETÖ İDDİALARI GÜNDEME GELDİ

 

 

Sabotaj şüphesindeki bir diğer iddia ise FETÖ’nün Isparta yapılanmasıyla ilgili hazırlanan iddianame oldu. FETÖ’cü Muammer Görgeç’in cep telefonundaki yaklaşık beş dakika süren ses kaydına göre, Görgeç ile kimlikleri tespit edilemeyen iki kişinin Isparta’daki uçak kazasıyla ilgili konuştuğu iddia ediliyor. Şüpheliler’in Görgeç’e “Uçağı İsrailliler düşürdü. Ölen akademisyenler toryum üzerinde çalışıyordu. Çalışmalarda görev alan bir akademisyen uçakta yoktu. O akademisyeni bulup toryum bölgelerini tespit edelim” dediği öne sürülmüştü.


Sabotaj iddialarının en önemli argümanı olarak gösterilen isimlerin başında kazada yaşamını yitiren ve toryum elementinden nükleer enerji elde etme bilgisine ulaştığı öne sürülen Prof. Dr. Engin Arık geliyor. Arık’ın Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışan eşi Prof. Dr. Metin Arık, şüphe ve iddialarını şöyle dile getirmişti:

TORYUMU URANYUMA ÇEVİRMEYİ BİLEN TEK KİŞİYDİ
“Rahmetli Engin, toryumdan nükleer enerji üretimine kafayı takmış durumdaydı. ABD ve İsrail, Türkiye’nin nükleer güç olmasını istemedi. Toryumun yüksek enerji hızlandırıcısı ile uranyum 233’e dönüştürülmesi üzerinde çalışıyordu. CERN’de yapılan deneylerde sistemin prensiplerini anlamıştı. Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 2006 yılında bunun üzerine hayata geçmişti. Toryumu yakmak için proton hızlandırıcı gerekir. Eşim, proton hızlandırıcının yapılmasına öncülük edecek bilgiye sahipti. Projenin durdurulmasını isteyen bir el harekete geçti. Uluslararası Danışma Kurulu’nda yer alan bazı Türkler proton hızlandırıcı projesine karşı geldiğinden söz konusu proje kadük kaldı. Uluslararası Danışma Komitesi’nde, ABD’de görev yapanlar, isimler varsa görev yerleri, bağlantıları araştırılmalı. Proton hızlandırıcısından vazgeçtiğinizde toryumdan nükleer reaktör yapmaktan vazgeçmişsiniz demektir. Bana göre Engin ve bilim insanları en az dikkat çekecek şekilde ölüme gönderildi. Düşmeye hazır, arızalı bir uçakla sabotaj gerçekleştirildi. Sözlerim komplo gelebilir ancak karanlık noktalar aydınlatılmadıkça şüpheler devam edecek. Bugün Türkiye’deki pek çok nadir metalleri ayrıştıran işletmelerin bir köşesinde birikmiş toryum bulabilirsiniz. Piyasada toryum bulmak zahmetli bir iş değil. Toryumu, nükleer reaktör için kullanmanıza izin vermezler. Teknoloji olmadan toryumun hiçbir anlamı yok. Kritik olan bu elementi, Uranyum 233 haline dönüştürmeniz. Engin, bunun nasıl yapılacağını, yani sırrı bilen tek Türk vatandaşıydı.”
Birçok iddiaların gündeme geldiği bu hüzünlü olay eylem tarihinden itibaren zaman aşımı 12 yıl olduğu için 30 Kasım 2019 itibarıyla zaman aşımına uğradı.

YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • İbrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    değerli akademisyenleri rahmetle anıyoruz ve onların adına daha iyi bir bilim adamı ve buluş yoluyla zafer kazanmış olmalıyız. Bir üniversitede servis şoförü arkadaşım su ile ilgili araştırmasına yabancı uyruklu bir elçilik görevlisinin öğrenci kızı ülkesine iyi şartlarda davet etmesi ama onun ülkeme kazandırma çabası sonucunda karşısında çıkan engelleri aşamayıp pes etmesi olmamalı. Hatta cımbızla bunları bulup 1000 kişiden bir tane bile olsa ortaya çıkarabilirsek bayraktar gibi ülkemizde nice değerler kazandırmaya devam ediyor oluruz,
    Cevapla
  • yaşar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yahudi amerikan maşası FETÖ dünya ahiret işiniz zor. Beter olun inşallah.
    Cevapla
  • seyfi almaz 4 yıl önce Şikayet Et
    gözünü sevdigim avrupasi 21 yildir berlinde yasiyorum ve eminimki almanyada böyle bir calisma olsa cok gizli yürütülür ama bizim türkiyede hemen medya haber ugruna devreye girer haber yapilir o ucak nereye gidecek icinde kimler var ne icin gidiyorlar hepsi alalen ortaya cikar medyamiz varya medyamiz gizlilik yok
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada Müslümanın başına ne bela geliyorsa altında yahudi arayın mutlaka bulursunuz.
    Cevapla
  • hasan ali 4 yıl önce Şikayet Et
    bilim adamlarına sahip çıkamıyorsan ağlamayacaksın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR