Yeni kimlik son başvuruları ne zaman? Eski kimliklerin son kullananım tarih...

‘’Yeni kimlik kartı almak için son tarih ne zaman’’ sorusu çokça araştırılmaya başlandı. Medya üzerinde yeni kimlik kartı başvurularının bu yıl sonunda biteceği söyleniyor. Peki eski kimlik kartları ne zamana kadar geçerli olacak? Yeni kimlik kartı son başvuru tarihi ne zaman?

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2019 17:00 GÜNCELLEME 13.12.2019 17:01 GÜNCEL
Yeni kimlik son başvuruları ne zaman? Eski kimliklerin son kullananım tarih...
Yeni kimlik son başvuruları ne zaman? Eski kimliklerin son kullananım tarih...

2017 yılında hayatımıza giren yeni kimlik kartı başvurularının sona ereceği tarih merak ediliyor. Sosyal medya üzerinde yeni kimlik kartı başvurularının bu yıl sona ereceği iddiasından sonra vatandaşları telaş sardı. Konu ile alakalı İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü; kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgeleri ile ilgili haberler hakkında açıklama yaptı. Müdürlük açıklamasında kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığının anlaşıldığı belirtildi.

 

YENİ KİMLİK KARTI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kimlik kartı başvuruları, "https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabilecek. Nüfus müdürlüklerine gelemeyecek durumda olan vatandaşların başvuruları "Gezici Kayıt Terminalleri" ile alınacak.

Başvuruda nüfus müdürlüğü personelince başvuru sahibinin T.C. Kimlik Numarası sorgulanarak kimlik bilgileri ve en son aldığı nüfus cüzdanı veya kimlik kartı bilgisi kontrol edilecek.

 


İlk defa kimlik kartı başvurusunda nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belgelerden birisi ile son 6 ay içinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik bir adet fotoğraf istenecek.

Başvuru sırasında kişinin biyometrik verileri, parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi olarak hem sağ hem de sol el için alınacak. Kişinin biyometrik verisinin alınamadığı durumlarda ise nedeni sisteme kaydedilecek.

On beş yaşını tamamlamış olan kişiler başvurularını şahsen yapabilecek. On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almayacak. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların fotoğrafı kimlik kartlarına basılabilecek.

NÜFUS CÜZDANI YENİLEMEK İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

Yapılan açıklamaya göre; Ülkemizde nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi hedeflenmektedir ancak mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitirdiğine dair herhangi bir son tarih ve yasal düzenleme bulunmamaktadır.

Vatandaşlarımızın bu konuda daha sağduyulu davranmaları ve asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir. Kamuoyuna Saygıyla duyurulur.”

Yapılan bu açıklamaya göre, eski nüfus cüzdanlarının kullanımının 2023 yılına kadar devam edeceği anlaşılmaktadır.

HABERLER ASILSIZ ÇIKTI

“T.C. Kimlik Kartı, Pasaport ve Sürücü Belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının T.C. Kimlik Kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri kamuoyuna saygıyla duyurulur”.

YORUMLAR 5
  • Asalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Resmi açıklama yapıldığı halde hâlâ ileri geri yorum yazanlar var.. hayret nasıl okuyorsunuz okuduğunuzdan ne anlıyorsunuz.
    Cevapla
  • Vann 4 yıl önce Şikayet Et
    kızın kimlik bilgilerini açık açık paylaşmanız doğru değil bence
    Cevapla
  • ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    bu resimler, bilgiler gerçek değil, bakanlığın hazırladığı örnek kimlik resmi. bilgiler doğru değil.
    Cevapla
  • Coşkun Atak 4 yıl önce Şikayet Et
    Kimlik için kısıtlama koyulmaz, koyulamaz.. ehliyet gibi değildir.. ehliyet geçersiz sayılabilir ama kimlik geçersiz sayılmaz.. sadece para cezası verilebilir..
    Cevapla
  • E.A 4 yıl önce Şikayet Et
    Ehliyet değişimi 2020 Aralık son ,kimlikler ise 2023 Aralık son diye biliyorum.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR