'ABD Türkiye'yi NATO'da tutmak için her şeyi yapacak'

Rusya Bilimler Akademisi Güvenlik Sorunları Araştırma Merkezi'nden politika bilimi uzmanı Konstantin Blohin, ABD’nin Türkiye’deki askeri üslerle ilgili beklentisini ve her iki tarafın askeri işbirliğine yönelik adımlarını değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2019 01:05 GÜNCELLEME 18.12.2019 01:08 GÜNCEL
'ABD Türkiye'yi NATO'da tutmak için her şeyi yapacak'
'ABD Türkiye'yi NATO'da tutmak için her şeyi yapacak'

Rusya Bilimler Akademisi Güvenlik Sorunları Araştırma Merkezi'nden politika bilimi uzmanı Konstantin Blohin, ABD ile Türkiye arasında İncirlik ve Kürecik üsleri üzerinden yaşanan tartışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Halihazırda ABD’nin Türkiye’ye yönelik politikasının başlıca amacının, Ankara’yı NATO içinde, kendi dış politika mecrası içinde tutmak olduğunu söyleyen Blohin, Sputnik’e açıklamasında bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

"Washington, Ankara’nın Batı bloğunda kalması için her şey yapma niyetinde. Ama Amerikalıların bunu çok kaba yaptığı ve aksine Türkiye’yi kendinden giderek daha fazla uzaklaştırdığı ve hatta Rusya’ya doğru ittiği ortada. Amerikalılar aynı zamanda tüm nezaket kurallarını da ihlal etmekten çekinmiyor. Misal Ermeni ‘soykırımını’ tanınması Türkiye için bel altı darbe. ABD Kongresi, bu sorunun ne kadar hassas olduğuna bakmadan bunu yapmayı göze aldı."

 

 

Diğer yandan Türkiye’nin mevcut durumdan yarar sağlamaya çalışabileceğini dile getiren uzman, "ABD ve Rusya’nın Türkiye için rekabet edeceği bir durum yaratmak Ankara’nın çıkarına. Zira ABD ile ilişkileri giderek kötüleşen Türkiye’nin Rusya ile işbirliğini güçlendireceği ortada" dedi.

'ABD İÇİN FELAKET OLUR'

Ankara’nın, üsleri kapatmak gibi ciddi bir adım atması durumunda Washington'un kaybetme riskini de göz önünde bulundurması gerektiğini kaydeden Blohin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle bir adım ABD için, Türkiye’nin düşman haline geldiğinin bir göstergesi olacak ve ABD manevra için alan kaybedecek. Türkiye, henüz NATO’dayken ve topraklarında üsler varken Amerikalılarla pazarlık yaparak çeşitli politik puanlar elde edebilir. Ama eğer kırmızı çizgi geçilirse ve üsler Türkiye’den çıkarılırsa bu, ABD politikası için büyük bir başarısızlık olur. Böyle bir kayıp Amerikalılar için felaket olur."

İNCİRLİK'İN KAPATILACAĞI YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALAR

Türkiye’nin, topraklarındaki ABD üslerini kapatmasının ne kadar gerçekçi olduğu sorusuna yanıt veren politika uzmanı, şunu dedi:

"Erdoğan'ın, İncirlik ve Kürecik’i kapatma olasılığıyla ilgili açıklaması henüz Amerikalılar için kırmızı çizginin çizilmesi ve çıkarlarını dikkate alma çağrısı olarak görülüyor. Kesin olan tek şey, ikili ilişkilerinde çok önemli sorunlar var."

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    NATO dan çıkalım. Imcirlikteki nükleer silahlar ülkemizi direk hedef haline getiriyor. Natonun zaten bize faydadan çok zararı var.
    Cevapla
  • memur 4 yıl önce Şikayet Et
    ya oluruz ya da ölürüz ötesi yok, topunuzun canı cehenneme.
    Cevapla
  • TR.43 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet yaptiklarini görüyoruz...
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    NATO nun cani cehenneme bm nin cani cehenneme müslüman katilleriyle ortak deyiliz müttefik hic deyiliz düsmaniz düsman
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Ister abd yola gelsin ister gelmesin incirlik kürecik kapatilmali nato nun nükleer silah lari sinir disi edilmeli bir rusyaya düsman olmadimizin kaniti iki abd nin arka bahcesi olmadimizin kaniti 3 egemen devlet oldumuzun kaniti 4 ab ninde samar oglani olmadimizin kaniti 5 olasi bir savasta rusyanin yaninda oldumuzun kaniti 6 teröristleri destekleyen abd ve ab ye en iyi cevap
    Cevapla
  • Caner 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD dünyaya eşkiya. Bunu bilip görmenin zamanı geldi. Bu eşkiyayı içimizden çıkarmadıkca kaybederiz.
    Cevapla
  • Ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel yorum..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR