Son dakika haber: AFAD'dan 'Kanal İstanbul' açıklaması
Son dakika haber.... AFAD, Kanal İstanbul Projesi’nin defaatle depremle ilişkilendirilmesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yayımlamak gereği duyulduğunu bildirerek "Kanal İstanbul ve deprem ilişkisine atfedilen deprem tehlike ve riskleri doğru değildir.” açıklaması yaptı.
ABONE OLSon dakika haber: 1953’den beri deprem gözlem ve araştırma faaliyetlerini bilimsel olarak yürüten Deprem Dairesi’ni bünyesinde bulunduran Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kanal İstanbul Projesi'nin defaatle depremle ilişkilendirilmesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yapma gereği duyulduğunu belirtti.
AFAD, açıklamasında projenin, yapılması planlanan bölgeye atfedilen deprem tehlike ve risklerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
AFAD internet sitesinden yazılı olarak yaptığı açıklamada projenin yapılması planlanan bölgeye ait deprem haritası da yayınladı. AFAD tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
"1953’den beri deprem gözlem ve araştırma faaliyetlerini bilimsel olarak yürüten Deprem Dairesi’ni bünyesinde bulunduran AFAD, Kanal İstanbul Projesi’nin defaatle depremle ilişkilendirilmesi nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için açıklama yayımlamak gereği duymuştur. Projenin, yapılması planlanan bölgeye atfedilen deprem tehlike ve riskleri gerçeği yansıtmamaktadır.
Hayata geçirilme çalışmalarıyla birlikte gündeme sıklıkla getirilen Kanal İstanbul ve deprem ilişkisine atfedilen deprem tehlike ve riskleri doğru değildir.
"DERECE VE BÖLGE KAVRAMLARI ARTIK KULLANILMAMAKTADIR"
İlk olarak Kanal İstanbul Projesi’nin farklı derecelerde deprem bölgelerinde yer aldığı iddia edilse de bilimsel gerçek oldukça farklıdır. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde yer altına ait veriler daha iyi analiz edilmektedir. Bu çerçevede 2018 yılında yayımlanan Yeni Türkiye Deprem Tehlike Haritası ile ‘derece’ ve ‘bölge’ kavramları artık kullanılmamaktadır. Yeni haritamıza göre deprem tehlikesi, koordinatlarına göre, nokta bazlı olarak, en büyük yer ivmesi değerleri ile belirlenmektedir. Ülke çapındaki tüm yapı üretimleri ile projelerin, bu noktasal değerler baz alınarak gerçekleştirilmesi yasal bir zorunluluktur.
İkinci olarak, Kanal İstanbul güzergahı boyunca fay hatları olduğu, yeryüzü ve yeraltı gerilme dengelerini bozarak yeni depremlerin davet edileceği vb. iddialar bilimsellikten tamamen uzaktır. Bilindiği gibi ülkemizde deprem üreten veya üretebilecek faylar, yetkili kurum olan MTA Genel Müdürlüğü tarafından çalışılmakta ve haritalanmaktadır.
"HİÇBİR BİLİMSEL BİR DAYANAĞI YOKTUR"
İlgili kurum ve kuruluşların çalışmalarında bu haritalar baz alınmaktadır. 2013 yılında güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası’nın İstanbul bölümüne bakıldığında, Kanal İstanbul güzergâhı boyunca kayda değer bir depreme neden olacak diri fay bulunmamaktadır. Ayrıca bahse konu yapılacak kanal çalışmalarının fayları tetiklemesi ile ilgili tartışmaların hiçbir bilimsel bir dayanağı yoktur.
Son olarak projenin deprem tehlike ve risklerini arttırdığı iddiasının da bilimsel gerçeklikle ilgisi bulunmamaktadır. Deprem tehlikesini oluşturan faktör, diri fay hatlarıdır ve ülkemizdeki diri fay hatları da bilinmektedir. Dolayısıyla bilinen fay hatları bağlamında tehlikenin artması ya da azalmasından söz etmek yer bilimlerine göre mümkün değildir. Risk; can, mal, ekonomik ve çevresel zararlar ile ilgili olup, mevcut yasalar, yönetmelikler ve özellikle 1 Ocak 2019’da yürürlüğe girmiş olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında üretilen ve projelendirilen yapıların yeni riskler yaratması söz konusu değildir. "
AFAD DEPREM DAİRESİ
AFAD ayrıca Deprem Dairesi hakkında da kısa bilgi paylaşımı yaptı. Deprem Dairesi açıklamasında "AFAD bünyesindeki Deprem Dairesi Başkanlığı, 1953’te Deprem Bürosu olarak kuruldu ve 1969’da Deprem Araştırma Ensitüsü adıyla faaliyetlerine devam etti. Deprem Dairesi, 67 yıldır deprem gözlem ve araştırma faaliyetlerini bilimsel olarak yürütüyor. AFAD Deprem Dairesi, İtalya’dan sonra Avrupa’nın 2. büyük deprem gözlem ağına sahiptir. AFAD ülkemizde 1.100 deprem gözlem istasyonu ile tüm Türkiye ve bölge ülkelerindeki sismik hareketliliği yıllardır anlık olarak takip ediyor, depremi takip eden ilk 5-10 dakika içinde verileri manuel olarak da çözümleyerek açıklıyor. AFAD Deprem Dairesi’nde 35 kişilik jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisinden oluşan uzman ekip, 7 gün 24 saat gözlem yapıyor." ifadeleri yer aldı.
SON DEPREMLER
Son depremlere hakkında da bilgilendirme yapan AFAD, şu ifadelere yer verdi:
"Depremle afad.gov.tr ve deprem.gov.tr adreslerinden 7 gün 24 saat, anlık olarak takip edebilirsiniz. AFAD Deprem Dairesi, ülkemizdeki her 5 istasyondan 4’ünü işletmekte ve 1.100 deprem gözlem istasyonuyla depremleri çözümlemektedir. Gelişmeler ve bölgedeki deprem aktivitesi İçişleri Bakanlığı AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."
BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kanal İstanbul'a ilişkin yaptığı paylaşımda AFAD'ı da alıntılayarak "Bu ülke, deprem üzerinden yapılan siyasetin bedelini çok ağır ödedi. Kanal İstanbul üzerinden deprem manipülasyonuyla siyaset yapmak, mesnetsiz ifadelerle milleti ürkütmek ve bilimi istismar etmek bu ülkenin iddialarına yapılan kötülüktür. Peki işin bilimsel gerçeği nedir? " ifadelerini kullandı.
"KANAL İSTANBUL BOĞAZIN ÖZGÜRLÜK PROJESİDİR"
İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Kanal İstanbul projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İletişim Başkanı Altun'un Twitter'dan yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdogan liderliğinde, ülkemizin her bir köşesinde heyecanla yeni projeler peşinde koşuyoruz. Çünkü bu millete sözümüz var. Çünkü büyük hedeflerimiz var. Daha güçlü Türkiye için durmayacağız!
İnşallah Kanal İstanbul da ülkemizin iftihar vesilesi projeler zincirine muhteşem bir halka olarak eklenecektir. Elbette, devrim niteliğindeki böylesi yatırımları ancak Türk milletinin geleceği için hayali, ideali, vizyonu olanlar yapabilir.
Bugüne kadar bu ülkenin menfaatine olan ne varsa “Yaptırmayacağız” diye karşı çıkanların, dünyaya örnek olacak böyle muazzam bir eserin de yolunu kesme girişimlerini, zihinleri bulandırma oyunlarını ibretle izliyoruz.
Sayın Bakanımız Murat Kurum’un da vurguladığı gibi, Kanal İstanbul projesi çevre hassasiyeti en üst düzeyde gözetilerek tasarlandı. Son derece şeffaf ve geniş katılımlı bilimsel bir süreçle oluşturulan ÇED raporu esasında projeyi hedef alan bütün iddialara cevap veriyor.
ÇED raporu, Kanal projesi sonucunda İstanbul’un susuz kalacağı, canlı yaşamının olumsuz etkileneceği ve projenin depremi tetikleyeceği iddialarını çürütüyor ve bunların negatif algı yaratma çabaları olduğunu gözler önüne seriyor.
Kanal İstanbul, Boğaz’ın özgürlük projesidir. Kanal İstanbul, 82 milyon vatandaşımızın ve 16 milyon İstanbullunun geleceğinin projesidir. İnanıyorum ki bu proje gerçekleştiğinde tarihe ve coğrafyaya bir mühür olarak kalacaktır."
-
esenlik ve kalkınma 5 yıl önce Şikayet EtBazı aklı evveller, Kanalİstanbul ile kanalizasyon arasındaki farkı temyiz edebilme kabiliyetinden çok uzak. O nedenle her zihnin ürün anlayışı farklı.Beğen
-
Fırtına 5 yıl önce Şikayet EtKanal İstanbul'u Deprem Riskine Bağlayanlar Kocaman Yapılan Rezidansların Plazaların Gökdelenlerin Temeli Yerin Kaç Metre Altına Yapıyorlar Hiç Sorguladınız mı? Deprem Riski Olmuyor mu?...Beğen
-
Urfalı 5 yıl önce Şikayet EtBende kanal türkiye diyiyorum ordudan adanaya kanal açalım karadenizle akdenizi birleştirelim.Beğen Toplam 2 beğeni
-
chpnin profu 5 yıl önce Şikayet Etkesinlikle karşıyım!! çünkü buradan geçen (fay)kırık hattı var. eğer o kırığı açarsanız karadenizin ve dahi marmaranın suyu buradan akar ve iki denizin suyu çekilirBeğen Toplam 1 beğeni
-
C.Türk 5 yıl önce Şikayet EtKılıçdaroğlu ve İmamoğlu Kanal İstanbulu ; Alakası olmayan Deprem Risk, inden veya israf, dan değil? Aldıkları icaset üzerine Amerika istemediği için karşı geliyorlar?.Beğen Toplam 10 beğeni