Türkiye'nin hamlesi sonrası gündeme geldi! Az bilinen Libya ve Kaddafi olayı

Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Yeni Şafak gazetesinde yayınlanan "Libya'ya muharip güç gönderilecek mi? Önce tezkere sonra karar" adlı köşe yazısında, 1974 Kıbrıs çıkarmasında Türkiye'ye yardım eden iki ülkeden birinin Libya olduğunu, devlet hafızasının bunu unutmadığını ve zor durumdaki ülkeye neden yardım edildiğini, buradan yola çıkarak daha sağlıklı bir şekilde okunması gerektiğini vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.01.2020 12:09 GÜNCELLEME 01.01.2020 12:22 GÜNCEL
Türkiye'nin hamlesi sonrası gündeme geldi! Az bilinen Libya ve Kaddafi olayı
Türkiye'nin hamlesi sonrası gündeme geldi! Az bilinen Libya ve Kaddafi olayı

İşte Mehmet Acet'in o yazısı;

 

1974 Kıbrıs çıkarmasında alay komutanı olarak görev yapan Orhan Kilercioğlu, ‘Unutulan Bedel’ isimli kitabında, ambargo nedeniyle sıkıntıların yaşandığı o dönemde iki ülkenin Türkiye’nin yardımına koştuğunu anlatıyor.

Biri Pakistan, diğeri Libya…

 

Kilercioğlu’nun sözlerinin ilgili kısmını alıntılayalım:

“Birliklerimiz sadece havadan atılma şeklinde değil, helikopterle de bu bölgelere indiriliyorlardı. Birinci harekat sırasında özellikle hava kuvvetlerimizin bazı teknik özellikleri gösteren çeşitli mühimmatlara ihtiyacı bulunuyordu.

Libya ve Pakistan’dan bu konuda destek gelmişti.

Özellikle Kaddafi, malzeme ihtiyaçları için depolarını açtırdı haberleri geldi ve oradan şayet varsa veya ihtiyaç duyulacak malzemelerin alınmasına imkan sağlanıyordu.”

O dönemde Libya adına gönderilen yardımların Ankara’da ‘devlet hafızasına’ kaydedildiğini şimdilerde fark ediyoruz.

Nereden, nasıl mı fark ediyoruz?

Yapılan anlaşmalara, gelen destek taleplerine ilgili kurumlar nezdinde yüksek bir motivasyonla sahip çıkılmasından.

Libya’nın, 70’lerin ambargo döneminde Türkiye’ye sadece mühimmat değil, petrol de verdiğini öğrendik.

Dolayısıyla yarın TBMM gündemine gelecek olan tezkere hazırlanırken, güncel anlaşmaların korunmasına dönük çabaların yanına, Libya’ya geçmişteki dayanışma örneklerinden gelen bu sempatik yaklaşımın eklenmesi yanlış olmayacaktır.

HUDUT, ŞÜMUL, MİKTAR VE ZAMANI CUMHURBAŞKANINCA BELİRLENECEK

Yarın Meclis’te oylaması yapılacak olan tezkere ile ilgili, ilgili çevrelerden aldığım nabzı şöyle özetleyeyim:

-Henüz muharip güç gönderilmesi konusunda nihai bir karara varılmış değil.

-Diğer yandan Libya’dan muharip güçten ziyade, oradaki kendi imkanlarını güçlendirmeye dönük talepler geliyor.

-Bu karar biraz gidişata göre şekillenecek. Tezkerenin daha önce belirlenen tarihten daha erkene çekilmesinin nedeni, oradaki gelişmelerin hızlı bir şekilde ilerlemesi.

-Yani, yaşanabilecek muhtemel gelişmelere karşı, örneğin Trablus’a dönük ani bir saldırı karşısında alınması gereken güçlü kararlar için Meclis yetkisini elde hazır bulundurma niyeti söz konusu.

-Bu bağlama oturacak şekilde, tezkere metninde geçen şu ifadelerin altını çizelim:

“Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için, süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere, hudut, şümul (kapsamı), miktar ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde…”

"ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ İNSANİ YARDIM, EĞİTİM VE İŞBİRLİĞİ"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya ile ilgili son açıklamaları da bu çerçeve ile örtüşüyor.

Şimdi de o açıklamalara bakalım:

"Libya ile uzun süredir tarihi kültürel birlikteliğimiz var. Asi General Hafter unsurlarının saldırıları söz konusu. Bu çerçevedeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Birçok yabancı ülke de olaylara müdahil olmuş durumda. Libya dostumuz kardeşimiz. Sivillere yapılan harekatlara ilgisiz kalmamız söz konusu değil. Cumhurbaşkanımıza davet mektubu geldi. Kayıtsız kalmamız mümkün değil. Libya için hazırlıklarımızı yaptık, insani yardım, eğitim ve işbirliği öncelikli görevimiz."

CHP’NİN LİBYA VE AKDENİZ TUTARSIZLIĞI

CHP’nin Libya tezkeresi için hayır oyu vereceği kesinleşti.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, "Ne işimiz var Libya’da" sorusuyla partisinin tutumunun ne olacağını zaten belli etmişti.

Diğer taraftan bu tutum, aynı Kılıçdaroğlu’nun daha birkaç ay önce "Akdeniz’de neden bir tek biz yokuz" ifadelerine yansıyan açıklamalarıyla temel bir çelişki arz ediyor.

Ağustos 2019’da Nevşehir’in Gülşehir ilçesindeki bir otelde düzenlenen CHP İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan CHP lideri, "Doğu Akdeniz’de zengin petrol var. Doğal gaz yatakları var. Amerika orada, Yunanistan orada, Kıbrıs Rum Yönetimi orada, Mısır orada, Katar orada, hepsi orada. Bir tek devlet yok, Türkiye. Niye yok?" demişti.

Akdeniz’in yer altı zenginliklerinden yararlanmak için "Armut piş, ağzıma düş" politikasının bir işe yaramayacağı ortada.

Hem, "Niye herkesin olduğu yerde biz yokuz" diyeceksin, hem de Akdeniz’de var olmak için adımlar atıldığında "Ne işimiz var Libya’da" diye çıkışacaksın.

Bu iki söylem yan yana durduğunda yaman bir çelişki dışında bir anlam ifade etmez.

Kemal beyin de inandırıcı olabilmesi için ikisinden birini seçmesi lazım.

YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz rahat olun TÜRKİYEM bu kadar tehlike atlattı bizi Koruyan ALLAH c.c var O OL DEMEDEN BİR SEÝ OLMAZ BİZİ KORUYAN YÜCE ALLAH c.c BÜyük Evliyalarımız ve şehitlerimizin kanı var gerisi tırıvırı
    Cevapla
  • Muhalif 4 yıl önce Şikayet Et
    Libyanin ve kaddafinin yaptiklari u utulmamali destekiyorm
    Cevapla
  • Ferdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Neden kaddafi ye saldırılınca ilk koşan biz olduk.Demezler mi hayırdır aslanım diye.Şimdi gitmeliyiz .Lakin yanlış yapmadan gidelim.Biz Libya halkının düşmanı değiliz.Haber kanalları dünyada aleyhimize muhalefet yapmaya başladılar
    Cevapla
  • Şah sultan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir türk muhabir kaddafi ile röportaj yapacakken kaddafi kendi makamindan kalkip once muhabiri oturtur sonra muhabirin oturdugu sandalyenin aynisinda otururdu Turkiyeyi ve halkimizi cok severdi ama maalesef öldürülmesinde Türkiye engel olmadi şimdide Saraji öldürmek istiyorlar ve Türkiye buna engel olmazsa çok şey kaybeder Akdenizde ve libyadaki çıkarlarimizi kaybederiz chp hayırr diyecekmis şuana kadar ne zaman evet dedi ....
    Cevapla
  • Uruz bey 4 yıl önce Şikayet Et
    Kemal beye tek lafım. Allah belasını versin.
    Cevapla
  • Midafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah kemal beyin belasını çoktan vermişti şehit cenazesinde çoktan linç edilip gidecekti emme ne yazık ki onu yine bizden birisi bir Müslüman kapısını ona açarak kurtardı..Şimdi de Kemal beyden bize Müslümanlara teşekkür olarak bu şekilde gelecek bu daha güzel tarafi daha kötüleri de gelir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR