Son Dakika: Meteorolojiden İstanbul ve birçok il için kar ve sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son dakika uyarısına göre yurdun büyük bir bölümü sağanak yağış ve karın etkisi altına girecek. Dün gece başlayan ve sabaha kadar süren yoğun kar yağışı nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Ankara kar yağışı almaya devam ederken İstanbul'da kar yağışı yüksek kesimlerde görülecek. Yurdun birçok bölgesinde ise kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2020 22:19 GÜNCELLEME 04.01.2020 22:19 GÜNCEL
Son Dakika: Meteorolojiden İstanbul ve birçok il için kar ve sağanak uyarısı
Son Dakika: Meteorolojiden İstanbul ve birçok il için kar ve sağanak uyarısı

Son dakika haberi: Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden birçomk ilimiz yeni uyarı geldi. Yeni haftada yurt genelinde sağanak yağış, kar ve kuvvetli fırtına etkili olacak.

SAĞANAK YAĞIŞ VE KAR UYARISI

Yurtta Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz'in doğusu, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Zonguldak, Bartın, Sinop, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Bununla birlikte, Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, hava sıcaklığının düşeceği illerin yarından itibaren alçak basınç merkezli yeni bir yağışlı sistemin etkisine girmesi bekleniyor.

Hafta sonu yağışların yağmur ve sağanak, bazı kesimlerde yer yer kar şeklinde olması tahmin ediliyor.

İSTANBUL HAVA DURUMU

KUVVETLİ RÜZGAR ETKİLİ OLACAK

Kuvvetli rüzgarın, pazartesi ve salı günü Kırşehir, Kayseri, Nevşehir, Sivas ve Yozgat çevrelerinde güney ile güneydoğu yönlerinden yer yer kuvvetli esmesi ön görülüyor.

Pazartesi ve salı günü bölge genelinde yüksek yerlerde kar olarak beklenen yağışların, Kayseri'nin Develi, Tomarza, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçelerinde etkisini artırması bekleniyor.

BURSA VALİLİĞİ'NDEN UYARI

Bursa Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Eskişehir Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nce yapılan son değerlendirmelere göre, İlimizin 5 Ocak 2020 Pazar gününden itibaren Güney Ege üzerinde oluşacak derin alçak basınç merkezi ile birlikte yeni bir yağışlı sistemin etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Pazar günü akşam saatlerinden itibaren başlayacak yağışların pazartesi ve salı günleri ilimiz genelinde etkili olması beklenmektedir. Yağışların kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde ise karla karışlık yağmur ve yer yer kar yağışı şeklinde olacağı tahmin edilmektedir. 6 Ocak Pazartesi ve 7 Ocak Salı günleri beklenen yağışların ilimiz genelinde kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olacağı tahmin edilmektedir. Rüzgarın pazartesi ve salı günleri Bursa genelinde kuzey ve doğu yönlerden (poyraz) kuvvetli zaman zaman fırtına şeklinde (75-100 km/saat) esmesi beklenmektedir. Çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurtta Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz'in doğusu, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Zonguldak, Bartın, Sinop, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

 

İşte yurtta beklenen hava durumu...

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın ise genellikle kuzeyli, güneydoğu kesimlerde doğu ve güneydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

ERZİNCAN'DA ULAŞIMA KAR ENGELİ

Erzincan'da etkili olan kar yağışı ve buzlanma, ulaşımda aksamalara neden oldu. Kentte akşam saatlerinde etkili olmaya başlayan kar ve tipi nedeniyle sürücüler ilerlemekte güçlük yaşadı.  Olumsuz hava koşulları nedeniyle yolda kalan araçların trafiği engellememesi için kara yolları ve polis ekipleri iş makinesi desteğiyle yoğun çalışma yürütüyor. Karayolları ekipleri, iş makineleriyle yolları kardan temizleyip tuzlama yaparak trafiği açık tutmaya çalışıyor.

SİVAS'TA YOĞUN KAR YAĞIŞI

Sivas'ta akşam saatlerinde başlayan kar yağışı ulaşımda aksamalara yol açtı. Sivas'ı Karadeniz'e bağlayan 2010 rakımlı Geminbeli Geçidi'nde etkili olan kar yağışı nedeniyle çok sayıda tır yollarda mahsur kaldı. Sürücülerin ilerlemekte güçlük çektiği kara yolunda ekipler tuzlama ve küreme çalışması yaptı. Karla mücadele ekipleri bazı tırları zincir yardımıyla iş makinelerine bağlayarak çekti.

BAYBURT'TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Bayburt’ta akşam saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaza büründürdü. Kar ve tipi yüksek kesimlerde ulaşımda aksamalara neden oldu. Bayburt ve çevresinde etkili olan soğuk hava ve kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oldu. Bayburt - Erzurum karayolu Kop Dağı Geçidinde zincirsiz yola giren ağır tonajlı araçlar zor anlar yaşadı. Birçok araç sürücüsü kaygan yolda ilerleyemeyip yol kenarında beklemek zorunda kaldı.

GÜMÜŞHANE'DE YOĞUN KAR YAĞIŞI

Doğu Karadeniz'in iç kesimlerindeki Gümüşhane'de dün geceden başlayan kar yağışı etkili oluyor. Dün gece saatlerinde kentin yükseklerinde başlayan kar, sabaha karşı şehir merkezinde de etkisini gösterdi. Kar kalınlığının yer yer 15 santimetreyi bulduğu şehir merkezinde, bazı araçlar ilerlemekte güçlük çekti. 

İSTANBUL'A KAR YAĞACAK MI?

İstanbul'da dün Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oluyor. Kentte hava sıcaklığının düşmesiyle sabahın erken saatlerinden itibaren Anadolu Yakası'nda etkili olan karla karışık yağmur yerini bir süre sonra kara bıraktı. 

Kar yağışıyla birlikte Aydos Ormanlarında beyaz bir görüntü oluştu. Yüksek kesimlerde yağış devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar da buzlanmaya karşı yollarda tuzlama çalışması yaptı. 

İstanbul'da önümüzdeki günlerde de kar yağışı beklenmiyor. Yağacak karın sadece yüksek kesimlerde etkili olacağı ifade edildi.

METEOROLOJİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

Yapılan son değerlendirmelere göre, yurtta Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Akdeniz'in doğusu, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Zonguldak, Bartın, Sinop, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize, Gümüşhane, Bayburt, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve kıyı kesimlerde yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

FIRTINA'YA DİKKAT!

Rüzgarın, genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın güneyi ve Kuzey Ege'de kuvvetli eseceği tahmin ediliyor. Meteorolojiden Kırşehir, Kayseri, Nevşehir, Sivas ile Yozgat'ta fırtına ve kuvvetli yağışın etkili olacağı bildirildi.

DÜZCE'DE FIRTINA BEKLENİYOR

Düzce Valiliği “Batı Karadeniz’in Batısı, Marmara ile Kuzey ve Orta Ege tam fırtına bekleniyor” uyarısı yaptı. Yapılan uyarıda, “Rüzgarın, Kuzey ve Orta Ege’de yarın (Pazar) akşam, Batı Karadeniz’in batısı ile Marmara’da ise gece saatlerinden itibaren etkisini artırarak kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, Pazartesi günü (6 Ocak 2020) sabah saatlerinden itibaren 8 ila 10 kuvvetinde (75-105 km/sa) tam fırtına şeklinde esmesi tahmin edilmektedir. Fırtınanın Çarşamba günü (8 Ocak 2020) öğle saatlerinde etkisini kaybetmesi beklenmektedir” denildi.

ZİGANA GEÇİTİ'NDE ULAŞIM DURDU

Doğu Karadeniz’in yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. Karadeniz'i Doğu Anadolu’ya bağlayan Gümüşhane’nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı geçidinde kar kalınlığı yer yer 15 santimetreye ulaştı, ulaşımda aksamalar yaşandı.

Gümüşhane'nin Zigana Dağı geçidi beyaz örtüyle kaplandı. Kar kalınlığının yer yer 15 santimetreye ulaştığı geçitte Karayolları ekiplerince kar küreme çalışması yapıldı. Bazı araçlar ise yolda kaldı. Zigana Dağına çıkanlarda karın keyfini çıkardı, fotoğraf çektirerek, yürüyüş yaptı.

DOĞU'DA 4 İLDE KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum, Erzincan, Ağrı ve Kars'ta kar yağışı etkili olacak. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, havanın parçalı ve çok bulutlu geçeceği bölgede, Erzurum, Erzincan, Ağrı ve Kars'ta aralıklı kar yağışının etkili olacağı tahmin ediliyor.  

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bölgede, gece ve sabah saatlerinde yer yer buzlanma ile don olayı bekleniyor. Gece en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 8, Erzurum, Ardahan ve Ağrı'da 6,  Erzincan'da 1, Iğdır'da ise sıfır derece ölçüldü. 

İşte yurtta beklenen hava tahminleri...

Hafta başında yurdun tekrar yağışlı bir hava dalgasının etkisi altına girmesi bekleniyor.  Pazartesi günü kar yağışının Trakya'dan yurda girmesi ile birlikte birçok bölgenin kar yağışından nasibini alacak.

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 4
İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu 9
İzmir: Parçalı ve az bulutlu 14
Adana: Çok bulutlu ve sağanak yağışlı 13
Antalya: Parçalı bulutlu 17
Samsun: Parçalı çok bulutlu ve hafif yağmurlu 9
Trabzon: Parçalı çok bulutlu ve yağmurlu 10
Erzurum: Çok bulutlu ve kar yağışlı eksi (-) 1
Diyarbakır: Çok bulutlu ve yağmurlu 6

MUŞ'TA 80 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Muş'ta dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle 80 köy yolu ulaşıma kapandı. Kentte dün gece başlayan kar yağışı etkisini sabaha kadar sürdürdü. Merkeze 5 santimetreye ulaşan kar kalınlığı yüksek kesimlerdeki 80 köy yolunun kapanmasına neden oldu. İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalışmalara başladı. 

ERZURUM

Öğle saatlerinde başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı, Erzurum şehir merkezini beyaza bürüdü.

Büyükşehir belediyesi ekiplerinin kar temizleme ve tuzlama çalışması yaptığı kentte trafik akışı da yavaşladı, vatandaşlar kaldırımlarda yürümekte zorlandı. 

AĞRI

Ağrı ve ilçelerinde de etkisini gösteren kar yağışı ulaşımı aksattı. Vatandaşlar ev ve iş yerlerinin önünde biriken karı temizledi.

Doğu Anadolu'nun en görkemli yapılarından Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı, sisler içindeki beyaz silüetiyle dikkat çekti.

BİTLİS

Bitlis'te kar yağışı ve tipi nedeniyle 70 köy yolu ulaşıma kapandı. Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, yaptığı açıklamada, kent merkezi ve ilçelere bağlı 70 köye ulaşımın sağlanamadığını belirtti. Kurtkan, köylerde yol açma çalışmalarının devam ettiğini, olumsuz durumlara karşı da ekiplerin hazır bekletildiğini aktardı. Ahlat ilçesinde ise dün başlayan kar yağışı yüksek kesimlerde etkisini sürdürüyor. Vatandaşlar ev ve iş yerlerinin önünde biriken kar yığınlarını temizlerken belediye ekipleri mahalle yollarını ulaşıma açtı.

VAN

Van, Bitlis ve Muş'ta 130 yerleşim biriminin yolu kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bahçesaray ilçesinde kar yağışı dolayısıyla 5 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Karla mücadele ekipleri, kapalı yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.

KARS - SARIKAMIŞ

Sarıkamış’ta gece başlayan ve sabaha kadar devam eden kar yağışı turizmcileri sevindirdi. Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde etkisi sürdüren kar yağışı vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Kar yağışı trafik ekiplerini de harekete geçirdi. Özellikle kent dışına çıkan sürücüler dikkatli olmaları konusunda uyarıldı.

MALATYA

Malatya’da kar ve tipi nedeniyle 51 kırsal mahallenin yolunun kapalı olduğu bildirildi.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezinden alınan bilgiye göre, en fazla kapalı yol Pütürge ilçesinde bulunuyor. Pütürge’de 25, Arapgir’de 15, Kale ve Arguvan’da 4, Battalgazi’de 2 ve Kuluncak’ta 1 olmak üzere toplam 51 köye ulaşım sağlanamıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin 27 ekiple birlikte, kar ve tipi nedeniyle kapalı olan kırsal mahalle yollarını açma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

KAYSERİ'DE KAR KALINLIĞI 50 CM'İ BULDU

Kayseri'nin Talas Belediyesi karla mücadele ekipleri yeni yılın ilk günlerinde de yoğun kar yağışına karşın çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle ekipler, kar kalınlığı 50 santimetreyi aşan Talas’ın kırsal mahallerinde yoğun mesai harcayarak kapalı köy yolu bırakmıyor.

KAR YAĞIŞI KAZALARI BERABERİNDE GETİRDİ

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde minibüsün şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Yeniköy mahallesinde meydana gelen trafik kazasında A.D. (57) yönetimindeki 38 RP 187 plakalı minibüs, kar yağışından dolayı sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole devrildi. 

BİNGÖL

Bingöl’de etkili olan kar yağışının ardından 180 köy yolu ulaşıma kapandı. Bingöl genelinde dün akşam saatlerinden itibaren kar yağışı etkisini gösterdi. Yer yer kar kalınlığının 30 santimetreye ulaştığı bölgeler tamamen beyaza bürünürken, 180 köy yolu da ulaşıma kapandı.

ELAZIĞ

Elazığ’da dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle tarihi Harput Mahallesi beyaza büründü, 13 köy yolu ise ulaşıma kapandı. Meteorolojinin uyarısını yaptığı kar yağışı Elazığ’da dün gece etkili oldu. Kar yağışı kent merkezinde tutmazken, her mevsim ayrı bir görsel şölen sunan Harput’u beyaza bürüdü. Harput’ta karla birlikte kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.Kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 6, ilçelerden Sivrice’de 4, Maden’de 2 ve Baskil’de 1 köy yolu ulaşıma kapandı.

TUNCELİ

Tunceliİ'de etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkilerken, 220 köy yolu ulaşıma kapandı. Tunceli'de yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kent genelinde dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle 220 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi bünyesindeki karla mücadele ekipleri, köy yollarını kardan temizlemek için 24 saat aralıksız çalışıyor.

KAYNAK : Haber7
YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • İzmit çe 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaş kaç yıldır izmite doğru dürüst kar yagmiyo inşallah bu sene yağar
    Cevapla
  • Ten kokusu55 4 yıl önce Şikayet Et
    Rüzğarla gelen yağış savrulur , yükseklere yağar şehirde yağış yok !!
    Cevapla
  • Fatma 4 yıl önce Şikayet Et
    Ankaranın neresinde yağıyormuş
    Cevapla
  • İstanbullu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kar yacak dediniz diyiş o diyiş patladi giti
    Cevapla
  • Wanli 4 yıl önce Şikayet Et
    Van bu sene çok bereketsiz. Ne soğuk var ne de kar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR